Gode rollemodeller viktig for et sunt kosthold

februar 14, 2012 at 8:44 am 3 kommentarer

Av Gyrd

Familien spiller en viktig rolle for utviklingen av barns holdninger til kosthold og trening. Mor viser seg å være spesielt viktig når det gjelder barnas kosthold, viser nyere forskning. For at barna skal få et sunt og avslappet forhold til mat, er det viktig at foreldrene er gode rollemodeller. Dette gjelder både det vi sier og det vi gjør.

Våre egne holdninger påvirker

Det er ikke bare det vi serverer til frokost, lunsj jog middag som avgjør om barna våre får et sunt og avslappet forhold til mat eller ikke. Hvordan vi tilbereder maten, hvordan vi snakker om den, hva vi selv spiser eller ikke spiser signaliserer vår holdning til maten og måltidet. Alt bidrar til å forme våre barns holdninger til mat. Dette kan være holdninger vi selv er ubevisste, og som vi kan ha fått med oss hjemmefra.

Mor betyr mest for sunne barn

En norsk undersøkelse (HEIA-prosjektet) viste at mødrene hadde mer innvirkning på barnas kosthold og sunn livsstil enn det fedrene hadde.

Undersøkelsen  fant også en sammenheng mellom foreldrenes utdanningsnivå og barns overvekt. De som hadde lavt utdannede foreldre hadde tilgang til et større utvalg av sukkerholdige drikker og mindre tilgang til frukt og grønnsaker enn de barna som hadde foreldre med høyere utdanning. Det viste seg også å være en sammenheng mellom overvekt hos mor og overvekt hos døtrene. Denne sammenhengen ble ikke funnet mellom far og datter. HEIA-prosjektet ble gjennomført ved 37 ungdomsskoler over en to års periode.

Gode holdninger skapes tidlig

Holdninger til mat skapes tidlig. Mange foreldre opplever problemer relatert til spising helt fra barna starter med fast føde. Mange foreldre blir desperate, og tar ofte –  i beste mening – i bruk metoder som virker mot sin hensikt. Lise har blant annet skrevet om dette i sitt blogginnlegg om småspiste barn. Der gir hun også noen gode tips til hvordan det er lurt å håndtere slike situasjoner.

Tenk over hva du signaliserer

Tenk over hva du signaliserer rundt mat, kosthold og helse. Tilbyr du barn salat fordi det er så sunt, eller fordi det smaker godt? Begge er oppfordringer til å spise salat , men det er to veldig ulike signaler du sender, og kan skape ulike assosiasjoner hos mottakeren. En sleivekommentar om en jogger kan for eksempel bidra til å signalisere noe negativt om å være fysisk aktiv.

Et klassisk eksempel er en mor som stadig slanker seg og som klager over at hun er for tykk. Flere forskere mener at et sterkt fokus på kosthold og kropp har negativ innvirkning på barns kroppsbilde.

Når du begynner å tenke litt på dette, tenker jeg at du vil få deg noen «aha-opplevelser». Det fikk i alle fall jeg.

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Dietter, Næringsstoffer, Nytt fra forskningen, Overvekt. Tags: , , , , , .

Hvordan spise mindre salt Fastelavn og karneval

3 kommentarer Add your own

 • 1. Lovelyliller.com - Helse, livvstil og sunne oppskrifter  |  februar 14, 2012, kl. 1:22 pm

  >Det er SÅ viktig å være et godt forbilde!

  Svar
 • 2. Lær barna gode matvaner « sunnhetsbloggen  |  mars 19, 2012, kl. 4:38 pm

  […] jeg tidligere har skrevet om på bloggen spiller foreldre en viktig rolle når det gjelder å utvikle gode matvaner hos barna. En doktoravhandling som nylig ble lagt frem underbygger dette. I denne avhandlingen poengteres […]

  Svar
 • 3. Hørt om Fiskesprell? « sunnhetsbloggen  |  april 19, 2012, kl. 7:35 am

  […] i barnehagen eller på skolen slik som foreldremøter, foreldrekaffe ol. Ingen dum ide – foreldrene er som kjent viktige rollemodeller for barna sine når det gjelder kosthold og ernæring. Men det blir spennede å se på reaksjonene […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: