Studier som bekrefter det vi vet er verdifulle

januar 23, 2012 at 10:37 am Legg igjen en kommentar

Av Gyrd

Jeg tror mange tenker at studier som viser noe vi allerede vet ikke er så verdifulle som studier som viser noe helt nytt. Det kan jeg skjønne, og noen ganger er det riktig. Å publisere en studie som underbygger at jorden er rund, er antakelig ikke spesielt verdifull fordi dette i dag er en akseptert sannhet. Men på områder der vi ikke har aksepterte sannheter, er det viktig å anerkjenne og verdsette nye studier som underbygger den kunnskapen vi allerede har.

Hvorfor er slike studier verdifulle? 

Hvor viktig dette er, slo meg da jeg skrev innlegget Spedbarn med fare for å bli hekta på salt. I utgangspunktet tenkte jeg at dette ikke var noe å skrive om, men så ombestemte jeg meg. Nettopp fordi det er viktig å publisere, og å skrive om, forskning som underbygger det vi allerede vet. At flere studier viser det samme er med på å underbygge kunnskap. Det er bare på denne måten vi kan bevege oss mot noe som kan sies å være en etablert sannhet.

Det er viktig at forskere, bloggere, tidsskrifter og alle som er med på å formidle nyere forskning, er flinke til å publisere, omtale og anerkjenne studier som underbygger det vi allerede vet. Det sannsynligvis ta lengre tid å komme frem til en akseptert sannhet, i tillegg til at mye verdifull kunnskap kan gå tapt dersom slike studier ikke publiseres og formidles.

Studier som viser det vi allerede vet er derfor verdifulle!

Viktig også innenfor ernæring

Innenfor ernæring og kostholdsforskning er det mye vi enda ikke kan si med sikkerhet. I debatter og i avisinnlegg hører vi ofte; «det finnes ikke nok forskning til å kunne konkludere, men vi har studier som tyder på at», eller «litteraturen er ikke overbevisende på dette område». Studier som viser eller bekrefter det vi allerede vet er følgelig med på å underbygge og gjøre våre antakelser/kunnskap om ernæring enda bedre dokumentert og akseptert. Med flere studier som viser det samme, kan man være tryggere på det man uttaler seg om.

Så neste gang du hører noe og tenker «ja, men det vet vi jo allerede». Så tenk at «det er fint, for da vet vi det med enda større sikkerhet».

Reklamer

Entry filed under: Diverse, Nytt fra forskningen. Tags: , , .

I form til Birken KKs favoritter – sunne blogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: