Bygg – det nye trendkornet?

januar 17, 2012 at 4:32 pm 5 kommentarer

Av Gyrd

Hva forbinder du med bygg? Vassgraut og sykehusmat? Eller dyrefor? Jeg forbinder det med dyrefor, men nå er det på tide å oppgradere bygg. Bygg ser nemlig ut til å være en kornsort vi mennesker kan nyte godt av. Og ordet beta-glukan kan du like godt lære deg med en gang.

Dyra har fått bygg i mange år – nå tror jeg de må innfinne seg med å måtte dele.

Hva er beta-glukaner

Beta-glukaner er en gruppe polysakkarider som primært finnes i celleveggen i planter og korn, men også i noen typer sopp og gjær. De kan ha mange ulike former, men felles for dem er at de består av glukose som er bundet sammen med β-glykosidbindinger.

Siden beta-glukanene primært sitter i celleveggene, finnes det mest av dem i grovt mel hvor utmalingsgraden er høy.

Reduserer kolesterolet

En av grunnen til mange er opptatt av bygg og beta-glukaner er beta-glukanenes antatt gunstige effekt på helsen. EFSA (The European Food Safety Authority) mener det er finnes overbevisende dokumentasjon på at beta-glukaner har en kolesterolsenkende effekt. Lavere kolesterolnivåer kan som kjent redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Det presiseres i rapporten til EFSA at produkter som skal bære en slik påstand må bidra med minst 3 g beta-glukan per dag.

Næringsinnhold

Byggkorn har et næringsinnhold som tilsvarer innholdet i sammalt hvetemel og rug når man ser på de tradisjonelle næringsstoffene, som protein, karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler. Innholdet av beta-glukan er imidlertid ofte høyere. Det kan påvirkes ved å optimalisere dyrkingsforholdene, og det ser ut til at et Nordisk klima er gunstig for dyrking av bygg. 

Smaker godt

I tillegg til de positive helseeffektene smaker bygg ypperlig. Jeg håper derfor det kommer flere byggprodukter i hyllene fremover. Noen er det der allerede, bl.a. byggryn. Prøv Arne Brimi sin byggsalat, da vel.

Du trenger:

  • 2 sjalottlauk
  • olje
  • 1 dl eplesaft
  • 175 g Skjåkgryn
  • 5 dl kraft/vatn
  • 200 g rotgrønnsaker i terninger

«Finhakk sjalottlauken og fres den i litt olje. Ha i gryn og eplesaft, la koke inn. Fyll gradvis med kraft/vatn. Ha i grønnsakene, la dei koke møre med gryna, rør ofte. Smak til med salt, nykverna pepar og kanskje nokre ss smør».

God fornøyelse!

Advertisements

Entry filed under: Hjerte og karsykdommer, Næringsstoffer, Oppskrifter. Tags: , , , , .

Endelig Naturell Go´Morgen I form til Birken

5 kommentarer Add your own

  • 1. Geir Ole Sætremyr  |  januar 17, 2012, kl. 7:40 pm

    Det beste alternativet er å bruke økologisk dyrka bygg, gjerne frå Skjåk.

    Det gi best helse på sikt, både for miljøet og den allmenne helsa

    Svar
    • 2. Gyrd  |  januar 19, 2012, kl. 10:24 am

      Takk for innspillet, Geir Ole.

      Svar
  • 3. Andrea Nornes  |  januar 23, 2012, kl. 4:41 pm

    Jeg synes bygg er kjempegodt 😀 Har hørt om de som lager riskrem med det i stedenfor rid også 🙂

    Svar
    • 4. Gyrd  |  januar 24, 2012, kl. 4:00 pm

      Hei Andrea. Den varianten hadde jeg ikke hørt om før 🙂

      Svar
  • 5. Byggrøten er her! « sunnhetsbloggen  |  februar 8, 2013, kl. 5:14 pm

    […] Byggryn er det nye trendkornet, og bidrar med mye godt inn i kostholdet. Bygg har et næringsinnhold som ligger nært opp mot sammalt hvete og rug. Skjåkgrynet er ekstra næringsrikt på grunn av spesielle dyrkningsforhold, lite nedbør og vann fra fjellet og isbreer. Dette gir også Skjåkgrynet en ekstra søt og god smak. I tillegg til å være næringsrik og gi god smak, har byggryn positive effekter på helsen. […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: