Spedbarn i fare for å bli hekta på salt

januar 10, 2012 at 9:09 am 3 kommentarer

Av Gyrd

En nylig publisert studie fra Amerika viser at spedbarn som får salt mat tidlig i livet spiser mer salt senere i livet. Dette er vel egentlig ingen revolusjonerende nyhet, men underbygger det vi allerede vet.

Ikke salt maten til de minste

Når du lager mat til minsten bør du ikke salte den. Dette er spesielt viktig for barn under ett år. Det er mye smak i råvarene. Ikke bruke deg selv som målestokk for smak i denne sammenhengen. Voksne er stort sett vant til å spise salt mat og har utviklet en toleranse ovenfor salt som gjør at barnas mat vil kjennes relativt smakløs. Dette er imidlertid ikke tilfellet for de små barna som til nå kun har spist/drukket morsmelk eller morsmelkerstatning.

Lite salt i industrifremstilt barnemat

Barnematen du får kjøpt i Norge er relativt saltfattig. Dette er et tema barnematprodusentene har vært opptatt av i flere år og jobbet mye med. Hvor mye salt man kan bruke i barnemat er også regulert i regelverket.

Ha kontroll på saltet – lag barnematen selv

Den beste måten å ha kontroll på hvor mye salt maten inneholder, er å lage den selv. Lag store porsjoner og frys dem ned, så har du mat lett tilgjengelig for flere dager. Når barnet er over den første tilvenningsfasen kan de spise mye av den maten resten av familien spiser, men ta av en porsjon til barnet før du eventuelt salter. Flere råd om introduksjon av fast føde og tips til hvordan du kan lage barnemat selv, finner du på Matportalen. Du kan også få gode råd og tips på din helsestasjon.

En oppsummering av den ovenfor nevnte studien fra Amerika finner du på forskning.no.

Advertisements

Entry filed under: Barn og ungdom, Nytt fra forskningen. Tags: , , , .

Terningkast én til sunnhetstest på bramat.no Lavkarbo til alle – et biologisk eksperiment

3 kommentarer Add your own

  • 1. Marianne Aaberg  |  januar 18, 2012, kl. 1:58 pm

    Takk for fine og informative blogginnlegg på sunnhetsbloggen. Vil gjerne opplyse om at alle Nestlés barnematprodukter til barn under 1 år er uten tilsatt salt. Dette for å unngå at barnet venner seg til salt smak tidlig i livet, og fordi spedbarnets nyrer ikke er helt ferdig utviklet, og man skal derfor være forsiktig med salt. Fra 1 år har vi tilsatt en ørliten mengde salt i middagsglassene våre, for å gradvis tilvenne barnet til familiens kost.

    Svar
    • 2. Gyrd  |  januar 19, 2012, kl. 10:29 am

      Hei Marianne. Takk for hyggelig tilbakemelding og nyttige opplysninger om Nestle barnemat.

      Svar
  • […] viktig dette er, slo meg da jeg skrev innlegget Spedbarn med fare for å bli hekta på salt. I utgangspunktet tenkte jeg at dette ikke var noe å skrive om, men så ombestemte jeg meg. […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 135 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: