Terningkast én til sunnhetstest på bramat.no

januar 6, 2012 at 4:46 pm 4 kommentarer

Av Marianne

I går lanserte Bramat.no sunnhetstest av yoghurt. Jeg elsker å lese tester! Når jeg skal kjøpe et produkt er jeg raskt inne på google for å finne ut om det er noen relevante tester å se på først så jeg kan gjøre et smart valg. Som ernæringsfysiolog synes jeg selvfølgelig sunnhetstester er ekstra spennende. Men flere av testene som publiseres på Bramat er vanskelig for meg å svelge. Og særlig den som kom i går.

Fin måte å kommunisere ernæringsbudskap

Bramat.no publiserer tester av matvarer på løpende bånd. Her vurderes sunnheten av to kliniske ernæringsfysiologer, og matvarene får terningkast fra 1 til 6. Det er positivt at man hjelper folk å navigere i jungelen av ulike matvarevalg, og slike tester blir lest av mange og kan være en fin måte å kommunisere ernæring på. Men det ligger også et visst ansvar i å publisere slike tester. Jeg mener Bramat har et potensial for å gjøre dette bedre.

Terningkast brukes feil

Et terningkast én eller to i en sunnhetstest som dette et sterkt signal om at en matvare er direkte usunn. Det er slik terningkast brukes i andre forbrukertester i inn- og utland. En film som får terningkast to er ikke en du har lyst til å se.. Bramat.no bedyrer at det er ikke slik vi skal lese testene deres, men de skal leses som en rangering, og derfor har (nesten) alle testene deres tatt i bruk alle terningens sider. (Unntak fant jeg i smoothiestesten der de bare hadde vurdert fra fire og opp  ”fordi alle produktene er bra”). I praksis er det svært liten forskjell på sunnhetsverdien til mange av matvarene som vurderes i de ulike testene, men de strekkes likevel ut over hele skalaen fra terningkast én til seks. Både Makrell i tomat og Biola drikke med bringebær har fått terningkast én samtidig som Bramat sier at dette er sunne, gode produkter. Men uten terningkast vil testen kanskje bli litt mindre sensasjonell og spennende? Klart det er sjokkerende når noe man trodde var sunt, plutselig får terningkast én..

Sunt – for hvem?

Når man skal vurdere en matvare og om den er sunn eller ikke bør man se på hvem som bruker produktet og hva det brukes til. I gårsdagens yoghurttest er vanlig yoghurt, dessertyoghurt og barneyoghurt puttet inn i samme test. Det blir veldig spesielt. Skulle barneyoghurten hatt en sjanse i testen etter kriteriene som ble satt denne gangen, skulle den vært mager, ha mindre frukt og bær (for å få minst mulig sukker) og vært beriket med kalsium- og protein. I stedet får den terningkast to siden andre yoghurter har disse ”fordelene” og Sprett kun er en naturlig yoghurt med mye mer frukt/bær (som naturlig også gir litt mer sukker).

Det er vanskelig å vurdere hva som er sunt og usunt. Mange ting spiller inn, og det vil også variere fra person til person hva som er det sunneste valget. Noen bør tenke på vekta, mens andre (og særlig barn) bør få mat som er næringsrik. Bramat må derfor velge hvem de tester for og de må velge produkter som kan dekke det samme behovet i hver test. Jeg tviler på at det er aktuelt for mange voksne å spise en barneyoghurt for å få et mellommåltid som metter lenge på få kalorier.

Nyanseforskjeller blåses ut av proporsjoner

I testene er produktene ofte så like at små forskjeller i næringsinnhold gir svære utslag i karakter. I yoghurttesten blir 4,7 g protein vurdert som ”bra med protein” som trekker opp, mens 4,0 g er ”litt lavt innhold av protein” og trekker ned. Dette er ett eksempel av mange.

Supersunn og superusunn? BioQ og Biola – terningkast 1 og 6 til to nesten identiske produkter næringsmessig. kilde: Bramat.no

Så altså, tommelen opp for test og gjerne på Bramat.no, men med litt endringer av oppsettet. Jeg vet at dere er flinke folk i Bramat.no, og jeg håper dere tar dere tid til å vurdere disse innspillene. Da skal dere få terningkast 6 🙂 Vi blir ikke lei oss for at vi får dårlig sunnhetsscore på desserproduktene våre, men et terningkast to på Sprett yoghurt er vi veldig uenige i.

Reklamer

Entry filed under: Ukategorisert.

Helsedirektøren om lavkarbo Spedbarn i fare for å bli hekta på salt

4 kommentarer Add your own

 • 1. Lovelyliller.com - Helse, livvstil og sunne oppskrifter  |  januar 6, 2012, kl. 9:25 pm

  var innom den siden i går faktisk

  Svar
 • 2. Cathrine Borchsenius  |  januar 7, 2012, kl. 1:47 pm

  Hei igjen Marianne!

  Fint at du engasjerer deg, og mye av det du skriver har vi faktisk vurdert som svakheter ved våre tester selv. Tidligere har vi konsevent brukt hele terningens spekter når vi har vurdert produkter, men etter å ha gjort en del tester (dette begynte vi jo med for bare et halvt års tid siden), har også vi kommet frem at vi må holde oss til de høyeste terningkastene når vi tester produkter som i utgangspunktet er rimelig sunne. At dere reagerer er bare et spark bak til oss om å legge om til et slikt system nå.

  Når det er sagt; en av grunnene til at vi har brukt hele spekteret av terningen, er at det også gjøres i andre tester feks hos klikk.no.

  I noen av testene våre tester vi produkter som er rettet mot en bestemt gruppe, for eksempel da vi testet barneyoghurt for noen mnd siden. Denne gangen ønsket vi å se på hele spekteret av yoghurt, både dessertyoghurter, barneyoghurter, «vanlig yoghurter» og lettyoghurter. Dette presiseres i testen, og vi lenker også til test av barneyoghurt for de som ønsker å se hva slags yoghurt de kan velge til sine barn.

  At vi i etterkant legger ut en artikkel om at makrell i tomat er sunt selv om det fikk terningkast 1, er nettopp fordi vi så at denne testen kom skjevt ut siden vi ga terningkast 1-6 istedenfor å feks gi terning 3-6.

  Ellers vil jeg presisere at terningkastene ikke er synsing, men nøye beregninger. I noen tilfeller vil derfor små forskjeller på flere verdier tilsammen gi ulik utelling på terningen.

  Vi takker for innspill, og skal jobbe videre for at testene våre blir enda bedre.

  Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog http://www.BraMat.no

  Svar
 • 3. Marianne  |  januar 9, 2012, kl. 9:17 pm

  Takk for kommentar, Cathrine. Jeg er glad for at dere skal revurdere testene deres. Det vil være mye bedre om testene blir en rangering og ikke terningkast, men det «selger» kanskje litt dårligere. Det hjelper imidlertid godt å ikke bruke hele terningen i hver test 🙂

  Jeg er også glad for at dere har justert testresultatene i yoghurttesten fra forrige uke. Sprett fikk en ufortjent dårlig plassering.

  Siden dere er i ferd med å justere testopplegget har jeg nok et ønske. Ta med alt som er relevant ved hver matvare dere vurderer så det blir en helhetsvurdering av alle plusser og minuser, og ikke bare i forhold til et lite sett av foråndsbestemte kriterier. La det trekke opp hvis det er fiber, mindre emballasje, brukes i en annen mengde i kosten (man tar kanskje mer makrell i tomat på brødskiva enn ren fisk..), og ned hvis det er uønskede ingredienser osv. Da først vil rangeringen bli helt relevant.

  Lykke til med videre testing 🙂

  Svar
 • 4. Linn  |  januar 13, 2012, kl. 3:53 pm

  Helt enig.

  For øvrig synes jeg begge fortjener terningkast 2. De har sikkert noe for seg hos folk som holder på å sulte ihjel, eller hos dem som måtte velge disse produktene foran brus eller sjokolade, men jeg tviler på at forbrukerne av disse produktene vet hvor mye sukker de inneholder.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: