Best før -Fullt brukbar etter

desember 28, 2011 at 2:18 pm Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

Dato-merkingen på matvarer følges enten av opplysningen «best før» eller «siste forbruksdag”. Lær deg forskjellen på disse to begrepene og du kan spare miljøet for tonnevis med matavfall (og lommeboken for atskillig med kroner).

Vi kaster tonnevis med mat. Vi kjøper inn for mye, lager for store porsjoner, og vi glemmer å bruke restene av kyllingen i salaten dagen etter. Den viktigste årsaken til unødvendig matavfall er likevel at vi uten grunn kaster alt som har «gått ut på dato».

Garanterer forventet kvalitet 

Best-før-dato er en garanti fra produsenten for hvor lenge matvaren holder samme kvalitet, det vil si at smaken, fargen, konsistensen og vitamininnholdet ikke er endret. Vi blir ikke syke av å spise mat selv om best-før datoen har gått over i historien.   Både kardemommen som ble kjøpt inn til julekakene i forfjor og teposene som har overvintret på hytta er trygge å bruke selv om de kan ha mistet noe av smaksstyrken. Bruk fornuften og prøv deg frem! Matvarer som har normalt utseende, og som lukter og smaker godt er det ingen grunn til å la gå i søpla.

Smak og lukt deg frem

De aller fleste melke- og meieriprodukter er merket med “best-før”. Du trenger altså ikke å helle ut melken dersom datoen har passert. Blir den dårlig vil du med en gang merke at den smaker og lukter annerledes, og noen ganger at den har klumpet seg.  Er du i tvil kan du forsøke å helle en skvett i kaffen, – melk som har begynt å bli sur vil lett fnokke seg (bli som små “snøflak” i kaffen) ved høy temperatur. Den vil fortsatt ikke være farlig å drikke, men kanskje ikke like fristende. Tommelfingerregelen for “best før-produkter” er altså at dersom de lukter, smaker og ser ut som vanlig kan de trygt brukes. Husk at dato-garantien forutsetter at produktene er oppbevart slik det er angitt på emballasjen, altså ved 0-4 °C når det gjelder melk, fløte og yoghurt.

Tips! Bruk gjerne melk som har gått ut på dato i vaffelrøre, kakao, grøt eller når du baker.

 

 

 

 

 

Kast etter siste forbruksdag

Matvarer merkes med “siste forbruksdag” når det er fare for at skadelige mikroorganismer kan være tilstede, og at disse kan blomstre opp slik at matvaren blir helsefarlig å spise. Disse bør ikke brukes etter at siste forbruksdag har gått over i historien. Fordi mulighetene for å sikre kvalitet og helsemessig trygghet på matvarer har blitt så gode som de er i dag er det svært få produkter som trenger å merkes med “siste forbruksdag”. Finner du likevel noen gjenglemte bakerst i kjøleskapet får de gå i matavfallet. Så får heller nyttårsforsettet bli å planlegge neste års matinnkjøp enda litt bedre.

PS Står det fortsatt «Siste forbruksdag» på Tine-melken eller fløten du har i kjøleskapet? I overgangen til merking med «Best-før» har noe emballasje enkelte steder i landet blitt hengende litt etter. Litt ut på nyåret skal alt være på plass og all melk og fløte vil være merket korrekt med «Best før».

Reklamer

Entry filed under: Merking av matvarer. Tags: , , , .

God Jul og Godt Nytt År ! Helsedirektøren om lavkarbo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: