Nå må palmeolja merkes

november 30, 2011 at 3:48 pm 2 kommentarer

Av Kirsti

Etter mange års forhandlinger ligger nye regler for matmerking endelig på bordet. Matinformasjonsforordningen skal gjøre merking på matvarene enklere, mer forståelig og brukervennlig. En av endringene mange vil sette pris på er at produsenten må oppgi hvilken type olje som er brukt i tillaging av matvarene.

Etter dagens regelverk (vedlegg 1, merkeforskriften) er det tilstrekkelig å skrive «vegetabilsk» olje i ingredienslisten, uten å spesifisere hva den er utvunnet fra.  I stedet for «…rapsolje, kokosolje, palmeolje, soyaolje..»  kan man altså korte det hele ned til «vegetabilsk olje», og man unngår at ingredienslisten tar større plass enn nødvendig. Ofte blir denne samlebetegnelsen brukt på produkter som inneholder blandinger av ulike oljer, og hvor ingredienslisten fort kan bli lang om man skal oppgi spesifikt navn på alle oljetypene som er brukt.  Det har også blitt hevdet at industri-aktører bevisst skriver «vegetabilsk olje» for å skjule innholdet av oljer som kundene er negative til. Eksempelvis palmeolje.

Uansett hva motivasjonen har vært for ikke å spesifisere hva slags olje som er brukt, -i og med nytt regelverk skal den vegetabilske opprinnelsen frem!

Andre endringer som kommer med den nye matinformasjonsforordningen kan du lese om her. Fra lovverket trer i kraft har produsenter og handelen tre års overgangstid for å tilpasse seg de nye reglene. Og for ordens skyld;  Mange produsenter har for lengst gått over til å oppgi hvilke oljer som er brukt, og du kan lett finne ut om det er raps- eller palmeolje det er mest av i margarinen du har på brødskiva.

Reklamer

Entry filed under: Fett, Merking av matvarer. Tags: , , .

Test hvor grovt brød du lager Økologisk mat sunnest?

2 kommentarer Add your own

 • 1. Jørgen Tellefsen Relling  |  mars 11, 2012, kl. 4:31 pm

  Kan jeg kanskje stille dere et spørsmål som jeg også har stilt på framtiden.no?

  «I lys av debaten rundt palmeoljen lurer jeg på hvilke oljer det er mest naturlig for ferdigmatprodusentene å benytte seg av – raps, soya? Og hvordan er storskalaproduksjonen av disse om man ser på miljøhensyn? Er for eksempel produksjonen av disse oljene ikke aktuell for dem som kultiverer i områder der det er fare for hogst av regnskog? Det vokser vel ikke palmer på vestlandet, så palmeolje vil jeg ikke ha i vestlandslefsa mi, men vil raps/soya vokse der palmeplantasjene ligger i dag?»

  Så til dette innlegget:

  «I stedet for ”…rapsolje, kokosolje, palmeolje, soyaolje..” kan man altså korte det hele ned til “vegetabilsk olje”, og man unngår at ingredienslisten tar større plass enn nødvendig. »

  Jeg tror nok heller på industriaktørenes ønske om å skjule det som ligger under. Før palmeoljedebatten tok helt av spurte jeg selv en del produsenter om hva som skjulte seg bak deres «vegetabilsk fett», og svaret var som regel enten kun palmeolje, og noen ganger palmeolje og rapsolje. «Palmeolje» ser meget kortere ut enn «vegetabilsk olje» i mine øyne.

  Svar
 • 2. Kirsti  |  mars 12, 2012, kl. 2:47 pm

  Hei!
  Du har nok rett i at ‘vegetabilsk olje’ ikke bare har blitt brukt for forenkle merkingen på produkter som inneholder mange ulike oljer (som feks margariner), men også for å gi produkter med oljer som oppfattes som usunne et mer helseriktig inntrykk. Derfor er det bra at vi får et regelverk som strammer inn!

  Hvilken olje det er mest naturlig for ferdimatprodusenten å benytte seg av kommer nok an på flere ting. For det første er det et spørsmål om hvilke egenskaper som trengs. I noen produkter er det greit at oljen er helt flytende ved romtemperatur, mens det i for eksempel margarin kan være nødvendig med et høyere smeltepunkt for å gi ønsket konsistens. I tillegg er det selvsagt spørsmål både om pris, tilgjengelighet og om hva markedet vil ha.

  Når det gjelder storskalaproduksjon av oljer, og hva som egner seg å kultivere hvor er jeg nok ikke den rette til å svare best. Kanskje du kan høre med noen av oljeprodusentene direkte? Hold oss gjerne oppdatert om du finner ut noe! Kirsti

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: