Lavkarbo-debatt uten myndighetene

november 25, 2011 at 1:42 pm 7 kommentarer

Av Gyrd

I høst har det vært skrevet mye om kosthold i media, og spesielt om lavkarbo. Det har vært oppslag om hvor sunt dette kostholdet kan være på den ene siden, men også hvor farlig det kan være. Flere personer har stått frem med sine historier – både de som er for lavkarbo og de som er mot. En debatt som har gjort mange forbrukere forvirret.

Hvor er myndighetene i denne debatten?

Det er bra at vi har debatter om kosthold. Det setter fokus på et viktig tema. Men hvor er myndighetene? Og da mener jeg primært Helsedirektoratet og Nasjonalt Råd for Ernæring som har utarbeidet og er ansvarlige for de offisielle kostrådene. Vi har hatt aktører i debatten som lener seg på de offisielle anbefalingene når de uttaler seg, men de har ikke samme troverdighet som myndighetene og er dessuten ikke ansvarlige for rådene de forfekter.

Vi trenger myndighetens stemme i debatten. Det er deres råd som hele tiden utfordres og rakkes ned på. Det er ikke rart at folk blir usikre når de som står bak rådene ikke er der til å forsvare dem. Det kommer få gode historier om hvordan man har lykkes med å gå ned i vekt, eller har fått økt livskvalitet, gjennom et kosthold basert på de offisielle kostrådene. Det er lite dokumentasjon som viser hvilken langtidseffekter et lavkarbokosthold har. Ok, det står på nettsidene til Helsedirektoratet, men det må mer til for å overbevise oss som forbrukere om betydningen av dette.

For et par uker tilbake deltok jeg på et seminar i regi av Norske Selskap for Ernæring (NSE) og Norsk Forening for Ernæringsfysiologer (NFE). Temaet var karbohydrater og helse. Her deltok profilerte lavkarbo-forkjempere som Andreas Eenfeldt og Espen Rostrup.  Begge leger med egne blogger.

Det var mellom 200-250 deltakere på seminar, hovedtyngden studenter. Helsedirektoratet og Nasjonalt Råd for Ernæring glimret med sitt fravær. De var blitt spurt, men hadde ikke prioritert å delta. Jeg mener at slike seminarer må prioriteres sett i lys av den debatten som har vært om kosthold nå i høst. Her hadde de en unik mulighet til å formilde sitt budskap!

Rostrup tok blant annet for seg noen av studiene som ligger til grunn for rådet om karbohydratenes rolle i kostholdet. Det hadde vært en gylden anledning for Helsedirektoratet eller Rådet til å kommentere hans påstander og legge frem sine synspunkter på hvorfor de mener at akkurat disse studiene underbygger deres råd. Når denne mulighetene ikke gripes blir jeg bekymret. Ekstra bekymringsfullt er det når det på et slikt seminar er fullt av studenter til stede. I stedet for å bruke anledningen til å synliggjøre sine synspunkter og vurderinger, blir mange sittende igjen med et inntrykk av at myndighetene har misforstått artiklene. Det er uheldig!

Medias rolle

En annen ting jeg synes har vært uheldig i høstens debatt, og som for så vidt også har vært fraværende og lite fokusert på i andre debatter omkring kosthold, er hva de ulike ekspertene faktisk er enige om. Tro det eller ei, men det er en del. De er blant annet enig om at det er viktig å spise masse grønnsaker. De er enige om at det er viktig å kutte ned på inntaket av transfett. De er enige om at det er viktig å kutte ned på inntaket av salt og sukker. Og de er enige om at det er viktig å tilstrebe et jevnt blodsukker.

Jeg er klar over at medias rolle er å skape debatt og at det ikke er fullt så attraktivt å skrive om hva ulike eksperter er enige om, men det er veldig uheldig for forbruker at fagpersoner fremstår som uenige om alt. De blir forvirret og usikre på hva de skal forholde seg til. De trenger en ledestjerne – en rolle myndighetene burde hatt.

Reklamer

Entry filed under: Diverse. Tags: , , , , , .

Ferdigmat kommet for å bli Test hvor grovt brød du lager

7 kommentarer Add your own

 • 1. lovelyliller.com  |  november 25, 2011, kl. 5:52 pm

  jeg synes statens råd er utdaterte.. kansje har de derfor ikke så mye de ksulle sakt i lavkarbo debatten?

  Svar
  • 2. Gyrd  |  desember 2, 2011, kl. 10:07 am

   Hei, og takk for engasjementet. Jeg tror det er mange som har den sammen oppfatningen av myndighetens kostholdsråd som deg. Men myndigheten har akkurat kommet med nye og oppdaterte råd. Jeg tenker derfor at de har en jobb å gjøre når det gjelder formidling av rådene, og spesielt sett i lys av den debatten som har vært i høst. De må kunne stå frem å forklare bakgrunnen for rådene sine så folk skjønner sammenhengen.

   Svar
 • 3. Dagny E.Kinge  |  november 28, 2011, kl. 11:37 pm

  Det har du jamen rett i ! Fryktelig lett å bli forvirret og oppgitt over alle påstander som slås stort opp – uten at noen korrigerer med faglig tyngde ! Og ja, la oss få lese mer om hva fagpersoner er enige om når det gjelder sunn mat.

  Hilsen Dagny Elisabeth

  Svar
  • 4. Gyrd  |  november 29, 2011, kl. 9:07 am

   Hei Dagny Elisabeth. Ja, vi får håpe at både myndighetene og media tar oppfordringen 🙂

   Svar
 • 5. magnus  |  desember 7, 2011, kl. 7:47 am

  Kanskje myndighetene våre er like forvirret. Det som egentlig er utfordringen, er vi mennesker er forskjellige. Det vil si at det som er bra helsemessig for noen, ikke nødvendigvis er det for andre. Derfor må en prøve seg fram for å finne ut hvilket kosthold som passer best.

  Svar
  • 6. Gyrd  |  desember 8, 2011, kl. 10:47 am

   Hei Magnus. Ja, det kan jo nesten virke slik. På den andre siden har de akkurat kommet med nye kostråd. Disse er godt vitenskapelig dokumentert, og godt kommunisert via deres nettsider. Jeg kan derfor ikke helt skjønne at det skal være grunnen.

   Ellers peker du på en veldig relevant utfordring. Myndighetene må balansere mellom det å gi individuelle råd på den ene siden og det å gi råd som ikke blir for kompliserte og vanskelige å forstå på den andre siden. Ingen lett oppgave.

   Svar
 • 7. Helsedirektøren om lavkarbo « sunnhetsbloggen  |  januar 2, 2012, kl. 3:02 pm

  […] høst etterlyste jeg myndighetens stemme i lavkarbo-debatten. I romjula var de […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: