Ferdigmat kommet for å bli

november 21, 2011 at 2:12 pm 4 kommentarer

Av Gyrd

Tidligere i høst friskmeldte Helsedirektoratet ved Knut Inge Klepp ferdigmaten, i alle fall den som er merket med Nøkkelhullet. Men hva er egentlig ferdigmat, og hvorfor grynter vi på nesen når det snakkes om ferdigmat?

Ferdigmat – fra pølser til kalvefrikadeller og posesuppe

Ved å søke på nettet finner jeg ingen god definisjon på begrepet ferdigmat. Men begreper og beskrivelser som kommer opp når jeg søker på ferdigmat er; «raske og lettvinte middagsløsninger», «bekvemmelig mat», “hamburger, pizza og pølsemenyer fra bensinstasjonen”, “usunn mat med mye salt, fett og sukker”.

Jeg tenker at ferdigmat omfatter en stor og udifferensiert gruppe matvarer. I tillegg til pølse, hamburger og pizza, er ferdigmat også posesupper, gryteretter, sauseblandinger og tomat/pastasaus på glass. Andre eksempler er ferdige pizzabunner, fiskegrateng og Ola-pakka.

En fellesbetegnelse for denne maten kan kanskje være – mat som har til formål å lette hverdagen ved at vi sparer tid og energi på matlaging? Dersom vi går for denne betydningen av begrepet ferdigmat, er mye av det vi spiser ferdigmat.

Ferdigmat med dårlig rykte

Ferdigmat har i manges ører en dårlig klang. Som jeg skriver ovenfor, er det mange som forbinder ferdigmat med usunn mat. Det er ikke alltid tilfellet. God og næringsrik ferdigmat fortjener ikke å bli stemplet som usunn og av dårlig kvalitet bare fordi det er ferdigmat. Jeg mener det er galt å sidestille hamburgeren fra gatekjøkkenet med Fjordlands Oksekjøtt i saus med ertestuing og poteter.

Vi må lære oss å skille mellom god og mindre bra ferdigmat

Det er ikke bestandig like lett å vite hva som er god og mindre bra ferdigmat.  Alle produsenter plikter imidlertid å oppgi hvilke ingredienser som inngår i produktet. Det er derfor viktig å lære seg å lese ingredienslisten. Annen viktig informasjon om innholdet får du i næringsdeklarasjonen (oversikten over næringsinnholdet). Her oppgis blant annet innholdet av energi, karbohydrater, fett og protein.  For å få en forståelse av hva retten inneholder, og om den er sunn eller mindre sunn, må man kunne lese og tyde ingredienslisten og næringsdeklarasjonen.

Nøkkelhullet

Jeg synes enkelte ganger det kan være vanskelig å overføre den informasjonen som står i næringsdeklarasjonen til de anbefalingene Helsedirektoratet gir om hvor mye av energien som skal komme fra fett, karbohydrater og protein osv.

Da kan det være lurt å se etter Nøkkelhullet. Nøkkelhullet skal gjøre det lettere for deg å velge sunnere produkter innenfor ulike matvarekategorier. Ordningen innebærer blant annet at produkter merket med nøkkelhullet har et maksimumsinnhold av fett, salt og sukkerarter. 

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning. Du kan lese mer om nøkkelhullet her.

Ferdigmat er kommet for å bli

Industrien har tatt over mange av de oppgavene vi tidligere hadde ved kjøkkenbenken. Vi har ikke lenger tid til å koke fersk suppe fra grunnen av, eller lage pølsene selv. Jeg tror egentlig ikke at vi ønsker å skru tiden 40 år tilbake, selv om det kan høres romantisk ut innimellom. Jeg tror derfor at ferdigmaten er kommet for å bli.

Det er imidlertid kommet mye bra ferdigmat – så utfordringen din blir å navigere i dette markedet og sortere ut det som er mindre bra.

For at vi skal klare dette tror jeg det er viktig å opprettholde en viss basiskunnskap om hvordan ulike retter tilberedes og hva de inneholder. Anne Katrine skrev et innlegg om dette tidligere i år. Sett derfor av litt tid i helgene til matlaging. Og har du barn – la dem være med deg på kjøkkenet!

Reklamer

Entry filed under: Diverse, Fett, Merking av matvarer, Nøkkelhull. Tags: , , , , , .

Krever kompensasjon for grunnløs diett Lavkarbo-debatt uten myndighetene

4 kommentarer Add your own

 • 1. Jan  |  november 21, 2011, kl. 2:23 pm

  Fordelene for oss som spiser LCHF og lavkarbo, er at vi blir interessert i å lage god mat fra grunnen av. Og det tar ikke så mye tid, for i motsetning til ernæringsfysiologer flest som lever i en verden der man skal spise hver tredje time, klarer vi oss med 2 gode måltider per dag. Og da kan bruke tid på å finne gode råvarer. Lage suppen fra bunnen av (hallo, hvor lang tid tar det å lage kraft av rekeskall f.eks.?), bruke ekte varer og ren naturlig mat.

  Kan ikke flere ernæringsfysiologer våkne? Posesuppe, ferdigmat osv. er ikke noe å anbefale! Ei heller margarin med kjemikalier, lettprodukter mm.

  Hvorfor heller ikke spre et budskap om at naturlig god mat er lett å lage, og med mat som holder blodsukkeret stabilt, trenger du ikke mer enn 2 måltider om dagen.

  Nøkkelhullmerkingen er jo en total fiasko, og det er moro å lese om hvordan ordningen nå går i oppløsning. Kos dere med nøkkelhullsmerket Grandiosa mens dere kan!

  Svar
  • 2. Gyrd  |  november 23, 2011, kl. 7:27 pm

   Hei Jan. Det er flott hvis flere begynner å lage mer mat, enten de ønsker å følge LCHF eller ikke. Vi må imidlertid også respektere et valg som innebærer mer lettvinte løsninger, og tilrettelegge informasjon ut i fra det.

   Svar
 • 3. joe  |  mars 15, 2012, kl. 3:14 pm

  Spiser du ferdig mat i norge så går du i en felle, de er fullpakket med tilsetningsstoffer og E stoffer og ting kroppen absolutt ikke skal ha i seg hver dag.

  LCHF er den beste, mest logiske og den sunneste kostholdplan jeg har funnet noensinne.

  Svar
  • 4. Gyrd  |  mars 16, 2012, kl. 8:49 am

   Hei Joe. Så bra at du har funnet noe som fungerer for deg. For andre kan ferdigmat fungere bra. Det er imidlertid viktig å velge den ferdigmaten som er bra. Derfor er det viktig å lære seg hvordan man leser ingredienslisten og næringsdeklarasjonen. Da kan man finne de produktene som ikke inneholder masse tilsetningsstoffer, salt, fett og tilsatt sukker, eventuelt andre stoffer man måtte ønske å unngå.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: