Hvorfor tilsette vitamin D i mat

november 8, 2011 at 12:49 pm 4 kommentarer

Av Gyrd

Du har kanskje lurt på hvorfor norske produsenter tilsetter vitamin D til enkelte typer melk, smør og margariner. Og hvorfor myndighetene ønsker akkurat denne tilsettingen, mens de ikke tillater annen type berikning (tilsetting av vitaminer og mineraler). Det er rett og slett fordi Ola og Kari Nordman får i seg for lite vitamin D.

Hvor finner vi vitamin D

Gode kilder til vitamin D er fet fisk (laks, ørret og makrell) og tran. Det finnes også små mengder vitamin D i egg. Melk, smør og margarin som er tilsatt vitamin D bidrar også. Den viktigste kilden til vitamin D er imidlertid sola. Når sola skinner på huden vår, dannes vitamin D i kroppen. Om sommeren får vi stort sett dekket behovet for vitamin D gjennom sola. Om vinteren derimot, må vi satse på å få i oss det vi trenger gjennom maten.

Vitamin D viktig for skjellett og tenner

Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal kunne bruke kalsium til å bygge og bevare skjellett og tenner. Vi vet imildertid ikke nok om alle funksjonene til vitamin D. Det er for tiden mye forskning på dette. En studie utført ved universitetet i Tromsø viser for eksempel at folk med lite vitamin D har større risiko for å bli deprimerte. Andre studier viser at vitamin D også kan være av betydning for immunforsvaret.

Tilsatt vitamin D i melk og smør

Norske ernæringsmyndigheter ønsker at melk, smør og margarin tilsettes vitamin D. Kostholdsundersøkelser viser nemlig at en del nordmenn får i seg for lite vitamin D. Melk, smør og margarin er matvarer som mange nordmenn spiser. Ved å tilsett vitamin D til disse matvarene er det mange som vil få litt ekstra vitamin D.

Fornuftig å tilsette vitamin D til melk og brød

I Danmark har forskere nylig publisert en studie hvor hensikten var å undersøke om tilsetting av vitamin D i melk og brød har en effekt på vitamin D-nivået hos utvalgte barnefamilier. Undersøkelsen viser at de som fikk ekstra vitamin D gjennom melk og brød hadde en bedre vitamin D-status enn de som hadde fått melk og brød uten tilsatt vitamin D. Dette indikerer at tilsetting av vitamin D til disse matvarene har en betydning for inntaket av vitamin D.

Aktuelt – også for oss nordmenn

Den danske og norske befolkningen kan sammenliknes på mange områder. Både nordmenn og dansker bor langt mot nord hvor sola ikke bidrar til dannelse av vitamin D i huden hele året. Brød og melk er viktige basismatvarer hos både nordmann og dansker. I Norge er det ikke vanlig å tilsette vitamin D til brød, men det kan være grunn til å tro at tilsetting av vitamin D i melk, smør og margarin har samme effekt på vitamin D-statusen hos oss nordmenn som på danskene.

Hvordan få i seg nok vitamin D om vinteren

Som nevnt innledningsvis er det få matvarer som bidrar med store mengder vitamin D. Det kan derfor være en utfordring å få i seg nok vitamin D. Opplysningskontoret for melk har laget noen gode tips til hvordan du kan komme opp i anbefalt inntak gjennom maten. Og gode fiskeoppskrifter finner du på Godfisk!

Reklamer

Entry filed under: Næringsstoffer, Nytt fra forskningen, Vitamin D. Tags: , , , , , , .

Salatløk – ukjent, men smakfull Frukt med skallet på?

4 kommentarer Add your own

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: