Sunnhetsmerking – mest for de sunne?

oktober 26, 2011 at 10:58 am Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

Hva slags informasjon som oppgis på matvarene har liten betydning for hvilke av dem vi putter i handle-kurven. Det tyder en nylig publisert doktoravhandling fra Institutt for markedsføring ved Aarhus Universitet på. 

Bruker lite tid på næringsdeklarasjonen

Gjennom å følge øyebevegelsene til over 2000 personer har Jacob Orquin vist at de færreste legger næringsdeklarasjonen (listen over hvilke næringsstoffer matvaren inneholder) til grunn ved innkjøp. De få av oss som faktisk kaster et blikk på deklarasjonen bruker så kort tid at informasjonen umulig kan trenge gjennom til bevisstheten, og langt mindre bli lagt til grunn for valget.

Velger ut fra forhåndskunnskap

I følge Orquin er to tommerfingerregler avgjørende for hvor sunn vi oppfatter en matvare: Kjennskapen vi har til produktet fra tidligere, og oppfattelsen av matvarekategorien produktet tilhører.

Dersom ‘pizza’ i hodet vårt er plassert i kategorien  for usunn mat skal det med andre ord mye til for at vi skal tenke på pizza som et sunt middagsalternativ. Hva ‘pizza’ er i hodet vårt veier tilsynelatende langt tyngre enn opplysninger fra produsenten om hvor grov bunnen er, hvor mye grønnsaker som ligger på toppen, og hvor lite salt det er i sausen.

De sunne velger sunnere

Heldigvis er ikke merkingen helt bortkastet. Noen har i allefall glede av den. I følge Orquin er sosiale faktorer som kjønn, BMI (kroppsmasse-indeks) og grunnleggende motivasjon for å velge sunt avgjørende.

Det er fort gjort å trekke slutningen at det er sunne og slanke kvinner som drar nytte av merkingen som kan vise vei til de sunnere valgene. De som som trenger informasjonen mest ser ikke etter den, og de ser den derfor heller ikke. Er det flere som ser en parallell til nøkkelhull-ordningen her? Utfordringen er altså ikke bare å fremstille og å merke flere sunnere matvarer, men også å få de som trenger det aller mest til å se og velge dem.

Reklamer

Entry filed under: Ukategorisert. Tags: , , , .

Hvilke omega-3 tilskudd bruker du? Hysterisk om palmeolje

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: