Hvilke omega-3 tilskudd bruker du?

oktober 24, 2011 at 7:28 am 5 kommentarer

Av Gyrd

Det kan være mange fordeler med å bruke omega-3 tilskudd, eller andre kosttilskudd med fiskeolje, men vær nøye med hvilke tilskudd du velger. Det er nemlig usikkert i hvilken grad harske fiskeoljer kan ha negative effekter på oss mennesker. Det skriver Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i en nylig publisert rapport.

Lett å finne ut

Trøsten er at du forholdsvis lett kan finne ut om fiskeoljen er harsk eller ikke. Harsk olje har en karakteristisk smak og lukt. For flytende oljer vil du lett kunne lukte om oljen er blitt harsk når du åpner flasken. For kapsler kan det være litt vanskeligere. Det en god regel at du med jevne mellomrom knekker en kapsel, lukter og smaker litt på den, før du spiser den. Vil du slippe smaken av olje, tar du en ny kapsel.

Hvorfor harskner oljen

Fra fisk til olje er det mange produksjons- og prosesstrinn. Jeg skal ikke gå nærmere inn på det her, for det er en hel vitenskap i seg selv. De som produserer kosttilskudd skal imidlertid ha kontroll på disse prosessene slik at harskning ikke oppstår. Har de ikke det, vil oljen kunne harskne.

Flere harske produkter på markedet

Nofima gjennomførte for en tid tilbake en undersøkelse av kosttilskudd basert på fiskeoljer. De målte harskning i en rekke produkter basert på fiskeolje. På langt nær alle passerte nåløyet. De konkluderte med at ca. 5 % av de 130 produktene de testet hadde topp kvalitet, og at ca. 20 % ikke burde vært på markedet.

Navnene på de kosttilskuddene som kom dårlig ut i testen er ikke offentliggjort, så det betyr at du selv må være på vakt og kontrollere de kosttilskuddene du kjøper.

Sikker handel av kosttilskudd

Når du handler kosttilskudd, er det noen generelle huskeregler det kan være lurt å ta hensyn til. Mattilsynet har flere ganger advart mot å kjøpe kosttilskudd på nettet fordi de erfarer at informasjonen på internett kan være av svært variabel karakter og ofte ulovlig. Det er viktig å kjøpe kosttilskudd fra firmaer som er seriøse. Vær også skeptisk til produkter som lover mye. I motsetning til legemidler, er det ingen myndighet som godkjenner kosttilskuddene før de sendes i butikk. Flere tips til hvordan du kan bli en smartere kjøper av kosttilskudd finner du på Matportalen.

Tar du disse forholdsreglene, er det mer sannsynlig at du får kosttilskudd med fiskeoljer som har de positive egenskapene du ønsker deg.

Reklamer

Entry filed under: Kosttilskudd. Tags: , , .

Er nøkkelhullet = kostrådene? Sunnhetsmerking – mest for de sunne?

5 kommentarer Add your own

 • 1. levtil100  |  oktober 28, 2011, kl. 11:00 am

  Jeg tar selolje i flytende form og da tror jeg det er lettere å unngå harskning..videre tar jo kroppen opp en større andel når oljen er flytende. I tillegg bør man jo også ta vitamintilskudd for å unngå oksideringen. Amla C plus er fantastiske, naturlige c vitaminer 🙂

  Svar
 • 2. Gyrd  |  november 1, 2011, kl. 12:23 pm

  Hei, og takk for tilbakemelding. Det kan nok i alle fall være lettere å oppdage om oljen er harsk eller ikke når den er på flaske. Oljen som er inne i kapslene er stort sett også flytende. Enig i at det er viktig å få i seg nok vitaminer. En annen god kilde til vitaminer er frukt og grønnsaker. Da får du også mange andre viktige næringsstoffer med på kjøpet 🙂

  Svar
 • 3. Kine  |  november 3, 2011, kl. 12:29 pm

  Betyr det at Tran er harskt? siden det smaker så pyton?
  For det vil jo si at «halvparten» av Norge drikker gammal fiskeolje.. Det er jo spesielt med tanke på hvor mye fersk fisk vi har..
  Har du noen anbefalinger?
  Jeg spiser ikke nok fisk så jeg bruker Omega Cure. Er det bra? Smaker godt hvertfall:.-)

  Svar
 • 4. Gyrd  |  november 7, 2011, kl. 10:00 am

  Hei Kine. Nei, det betyr ikke at all tran er harsk. Det er mange som ikke liker smaken av tran, men det vil likevel kunne være mulig å kjenne forskjellen på en frisk og en harsk tran. Prøv å legge merke til hvordan tranen smaker og lukter første gang du åpner en flaske. Det kan du bruke som et utgangspunkt og sammenlikningsgrunnlag de andre gangene du tar tran.

  For gode tips om hvilke tilskudd det er lurt å velge, kan du ta en titt på nettsiden til Matportalen som jeg refererer til i innlegget mitt.

  Lykke til og takk for tilbakemelding!

  Svar
 • 5. anna  |  august 30, 2012, kl. 9:24 pm

  Det er også mulig å kjøpe omega-3 tilskudd med antioksidanter i. Olivita har en blanding av selolje og olivenolje som forhindrer oksidering.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: