Vilt er slett ikke verst – verken på smak eller ernæringsmessig
oktober 6, 2011 at 7:29 pm Gyrd 2 kommentarer
Av Gyrd
Jakta er i gang flere steder i landet. For mange er en middag laget på kjøtt man selv har skaffet til veie noe ekstra eksotisk. For å få et vellykket resultat er det imidlertid flere ting du må passe på. Greier du det, ligger alt til rette for et sunt og godt måltid.
Magert kjøtt
Elgkjøtt og reinsdyrstek er magert kjøtt. Rypebryst er noe fetere, men inneholder lite mettet fett. Ikke helt uventet påvirkes innholdet av enkelte næringsstoffer i kjøttet av hvor dyrene har beitet. Undersøkelser fra Nofima (tidligere Matforsk) viser at den fordelaktige sammensetningen av næringsstoffer i reinkjøttet blant annet henger sammen med at de spiser mye lav, lyng, urter og bær som inneholder antioksidanter. Det er også en fordel for kvaliteten at de vandrer mye.
Alle typer kjøtt er en viktig kilde til protein, A- og B-vitaminer og til mineralstoffene sink, selen og jern, også viltkjøtt.
Viltkjøtt er ikke inkludert i Helsedirektoratets anbefalinger om å begrense inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt til 500 gram i uka fordi det er uklart om rødt kjøtt fra disse artene har samme helseeffekt som rødt kjøtt fra storfe, svin, sau og geit. Men spiser du mye rødt kjøtt, kan det være en fordel å bytte ut noe av det med andre varianter, som f.eks. hvitt kjøtt eller fisk.
Hygiene viktig
For å få et godt viltkjøtt er det viktig med god hygiene fra første sekund, det vil si fra dyret er skutt og helt frem til det ligger på tallerken. Dyret blir felt under relativt kummerlige forhold, noe som ikke gjør det lettere å sørge for god hygiene. Det er derfor viktig å ha riktig redskaper, å være nøyaktig og å ha god kunnskap om hvordan slaktet skal behandles, bearbeides, transporteres og lagres. Det er også av betydning for kvaliteten på kjøttet hvordan dyret hadde det rett før det ble skutt. Et stresset dyr gir dårligere kjøttkvalitet. Dette er en av grunnen til at det er viktig å settes skuddene på rett plass og ikke skadeskyte dyret. Les mer om hvordan du kan sørge for god hygiene under hele prosessen på Matportalen. Og husk at du som gravid bør overlate håndtering av slakt fra hjortevilt til andre på grunn av faren for å blir smittet at parasitten Toxoplasma.
Velg riktig ammunisjon
Velg blyfri ammunisjon når du skal på jakt. Blykulene ekspanderer i viltet og mikroskopiske partikler bly spres i kjøttet. Bly kan påføre helseskade. Aftenposten skriver at det er funnet store mengder bly i elgkjøtt hvor elgen er felt med ammunisjon laget av bly.
Nyt en god middag
Når fangsten nå er i hus, er det bare å legge forholdene til rette med et pent pyntet middagsbord, godt tilbehør, en god vin og romantisk bakgrunnsmusikk.
God fornøyelse!
Entry filed under: Antioksidanter, Mineraler, Næringsstoffer. Tags: elg, hygiene, kjøttkvalitet, reinsdyr, rype, vilt.
2 kommentarer Add your own
Legg igjen en kommentar
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
Fredrik Gyllensten | oktober 8, 2011, kl. 6:03 am
Hadde jeg hatt pengene til det, så ville jeg definitivt spist mye vilt; fantastiske proteinkilder! 🙂
2.
Gyrd | oktober 11, 2011, kl. 10:04 am
Hei Fredrik. Du har helt rett i at vilt er en god kilde til protein.