Fårikålens dag – 29. september
september 29, 2011 at 12:59 pm Gyrd Legg igjen en kommentar
Av Gyrd
Visste du at 29. september er fårikålens dag? Du kan spise høstens tradisjonelle middagsmåltid med god samvittighet.
En tradisjonsrett
Fårikål ble første gang nevnt i kokebøker mot slutten av 1800-tallet. Det er ikke kjent hvor retten egentlig stammer fra. Det finnes mange varianter av mat der lam og kål inngår og hvor disse kokes lagvis. Lammekjøttet og kålen du finner i butikkene nå om dagen er imidlertid stort sett norsk. Slakting av lam pågår i disse dager over hele landet. Ønsker du ferskt lammekjøtt skal det være mulig å oppdrive.
Det du trenger når du skal lage fårikål er litt tid. Ellers gjør retten seg stort sett selv. Du deler hodekål i båter, og legger kjøtt og kål lagvis. Begynn med kjøttet og legg det med fettsiden ned mot bunnen. De festeste stykkene legges i bunnen, de magre litt høyere opp. Strø salt og pepper mellom lagene. Du kan også strø litt hvetemel mellom lagene for å få litt tykkere saus. Hell på vann, la retten koke opp for så å trekke på svak varme til kjøttet er mørt. Dette tar ca. to timer. I tillegg må du huske å koke poteter. Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener. Strø gjerne litt persille over potetene.
For å se hvor mye du trenger av de ulike ingrediensene, kan du ta en titt på Matprat sine nettsider. Der kan du legge inn informasjon om hvor mange dere blir til middag, og vips har du informasjon om hvor mye du trenger av de ulike ingrediensene. Her finner du også andre oppskrifter på lammekjøtt.
For andre tips og morsom informasjon om Fårikål, kan jeg anbefale å ta en titt på nettsiden til Fårikålens venner.
Næringsinnhold
Matvaretabellen gir en god oversikt over næringsinnholdet i fårekjøtt, hodekål og poteter. Fårikål med kål og poteter inneholder mye protein (over 20 energiprosent). Fettinnholdet ligger rundt maksimumsgrensen for hva som er anbefalt (30 energiprosent). Omtrent halvparten av dette er fra mettet fett. Kål og poteter bidrar med det meste av karbohydratene. Totalt sett er denne tradisjonelle retten slett ikke så verst ernæringsmessig sett. Ønkser du å gjøre retten magrere, kan du blande inn små mengder av magrere kjøtt.
Prøv da vel!
Benytt sjansen og inviter dine venner på fårikål. Lykke til og vel bekomme!
Entry filed under: Oppskrifter. Tags: fårikål, tradisjon, tradisjonsretter.
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed