Hvorfor lager ikke industrien bare sunne produkter?

september 13, 2011 at 10:18 am 11 kommentarer

Av Anne Katrine og Gyrd

I debatten om hvordan vi skal få bukt med våre livsstilsykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, overvekt osv. pekes det ofte på matindustrien og at de må lage sunnere produkter. TINE og en del andre næringsmiddelbedrifter har ernæringsfysiologer tilknyttet virksomheten. Hvorfor er ikke da alle produktene de lager i henhold til anbefalingene for et sunt kosthold?

Hverdagen i en næringsmiddelbedrift

Matindustrien har en viktig rolle når det gjelder å lage produkter som stimulerer til et sunt kosthold. Det er udiskutabelt. Vi opplever å ha stor respekt og innflytelse i bedriften og at dette ansvaret tas på alvor. Å jobbe med ernæring i en næringsmiddelbedrift er spennende, men det byr også på utfordringer. Vi ønsker sterkt av bedriften skal utvikle produkter som er gode valg ut i fra den kunnskapen vi har om ernæring, men vi er avhengig av at forbrukerne kjøper produktene. Til syvende og sist er det faktisk du som forbruker som bestemmer hva som «overlever» av sunnere produkter.

Sunnere produkter selger for dårlig

Det finnes flere eksempler på at sunnere produkter må tas av markedet fordi de ikke selger godt nok. Blant TINEs produkter som har forsvunnet, finner vi yoghurt tilsatt omega 3, JA yoghurt med kun 3 prosent tilsatt sukker (kun én av tre varianter er fortsatt i salg), Sans og Lettere Go’ morgen yoghurt.

 

Forbrukerundersøkelser «lyver»

En annen utfordring er at forbrukere i undersøkelser ofte svarer at de ønsker sunne produkter, men når de står i butikken, ender de likevel opp med å ikke kjøpe produktene de har sagt at de ønsker seg. Det kan være flere grunner til det, men det viser seg at smak til syvende og sist er viktigst. Ofte er det slik at fett og sukker gir velsmakende produkter. Mange sier for eksempel at de ønsker seg yoghurt med veldig lite sukker, eller helst ingenting, men Ja yoghurten med 3 prosent tilsatt sukker og 0,7 prosent fett falt tydeligvis ikke i smak. Det er kun varianten med vanilje som fortsatt er i salg.

Forbrukerne har makt

Matvareprodusentene og matvarebutikkene er altså avhengig av at du som forbruker kjøper de sunnere produktene for at de skal overleve i markedet. Forbrukerne må derfor bli flinkere til å kjøpe og etterspørre sunnere matvarer. Det er også mulig å påvirke matvareutvalget i de butikkene du ofte handler i. Finner du ikke produktene i din lokale matbutikk, må du etterspørre dem. Etter vår erfaring er matvarebutikkene påvirkelige. Det er derfor mulig å legge “press” på butikkene til å ta inn varer som finnes, men som ikke er i deres sortiment. Er det mange nok som etterspør en vare, ser de et potensiale for godt salg, noe som også er i deres interesse. Er det matvarer du savner i din lokale butikk, så nøl derfor ikke med å etterlyse det!

Sunt er dyrt mener mange

Så vil noen si at vi som forbrukere ikke har all makt og at det er dyrt å spise sunt. Uten å ta den diskusjonen her, er det en kjensgjerning at politikerne har virkemidler å ta i bruk for å redusere prisen på matvarer som anses som sunnere. De har følgelig også et ansvar, men igjen har vi som forbrukere en mulighet til å påvirke og sette temaet på dagsorden.

Felles innsats

Konkusjonen er vel at vi alle må bidra og være vårt ansvar bevisst for å nå målet om et sunnere kosthold blant folk flest. Når det er sagt så hører også kos og nytelse hjemme i et sunt kosthold. Det er et spørsmål og hvor mye og hvor ofte du spiser det som avgjør om det passer inn i et balansert kosthold.

Reklamer

Entry filed under: Diverse, Hjerte og karsykdommer, Overvekt. Tags: , , , , , .

Brunt sukker er ikke sunnere enn hvitt Slutt på pupp?

11 kommentarer Add your own

 • 1. lovelyliller.com  |  september 13, 2011, kl. 1:23 pm

  Det er synd.. kansje har det noe med design å gjøre? smaken er jo god på de sunne produktene..

  Svar
  • 2. Anne Katrine  |  september 19, 2011, kl. 9:14 am

   Hei og takk for innspill. Ja, godt poeng. Det er jo faktisk litt merkelig at de mest usunne produktene ofte har fargerike og fristende design! Det viser seg stadig vekk at vi forbrukere lar oss påvirke av designet på emballasjen.

   Svar
 • 3. Andrea Nornes  |  september 13, 2011, kl. 1:33 pm

  Veldig bra skrevet. Mange, inkludert meg selv, burde virkelig begynne å kjøpe mer av de sunne, og mindre av de usunne produktene. Som du sier så er det forbrukerne som bestemmer hva som selger bra og dårlig 🙂

  Svar
  • 4. Anne Katrine  |  september 19, 2011, kl. 9:10 am

   Hei Andrea og takk for kommentar. Ja, det er oss forbrukere som bestemmer ganske mye, når produktet er i butikk. Dessverre får nye produkter ofte litt for kort tid i butikk før det blir fjernet grunnet dårlig salg. Jeg merker flere ganger at jeg knapt har oppdaget produkter før de forsvinner igjen.

   Svar
 • 5. ninabakke  |  september 25, 2011, kl. 9:28 am

  Jeg er storkjøper av sunne produkter – men synes mange av de «sunne produktene» er for usunne til at jeg spiser dem ihvertfall.

  Jeg spiste den vaniljeyoughurten en god stund, men nå har jeg kuttet enda mer drastisk ned på sukkeret og da kjøper jeg heller vanlig youghurt uten smak og sukker. 🙂

  De fleste sier de ønsker sunnhet, men løfter ikke en finger for å få det til – de forventer alt fra samfunnet, vi må bidra selv.

  Svar
  • 6. Anne Katrine  |  september 26, 2011, kl. 1:05 pm

   Hei og takk for kommentar. Samfunnet bør legge til rette for at vi skal ha mulighet til å leve sunt (for eks gode sykkelveier, skolefrukt osv) men hvorvidt man ønsker å leve sunt, er faktisk et ansvar hver enkelt også må ta.

   Svar
 • 7. Martha Joy  |  september 30, 2011, kl. 1:41 pm

  Men Ja-yoghurten var jo direkte ekkel. Jeg ble kvalm av å spise den, den hadde rar konsistens, og inneholdt masse andre greier enn yoghurt, gelatin og stivelse og sånt. Jeg vil veldig gjerne ha yoghurt med mindre sukker, men så lenge fruktyoghurt har mellom ti og tjue prosent sukker velger jeg naturell og frukt i biter.

  Jeg er dessuten ikke helt sikker på om lettprodukter nødvendigvis er sunnere enn fullfett-produkter, for veldig ofte erstattes det bare med noe annet. Jeg foretrekker helt klart færrest mulig ingredienser, eller råvarer.

  Svar
  • 8. Anne Katrine  |  september 30, 2011, kl. 2:01 pm

   Hei og takk for kommentar. Smaken og ønskene er forskjellig, så derfor har vi et bredt spekter av produkter. Det er riktig at mange fruktyoghurter inneholder en del sukkerarter, men hvis vi ser på mengden tilsatt sukker, så er den helt nede i 4 prosent i den minste av Sprett-yoghurtene. De søteste yoghurtene ligger helt opp mot 12-13 prosent tilsatt sukker. Du kan laste ned en tabell med oversikt over sukkerinnhold og innholdet av laktose og fett i en del produkter i denne artikkelen http://www.tine.no/ernaring/barn-og-ungdom/179593.cms?sukkerinnhold-i-yoghurt

   Svar
 • 9. Martin Koks  |  oktober 13, 2011, kl. 12:43 pm

  hei, flotte innlegg!. jeg ønsker å leve sunt, eller så sunt som mulig. kjøper eks. naturel yoghurt og blander inn litt hjemmelaget sylte tøy. det jeg opplever er at det er vanskelig å innhente «troverdig» informasjon. Dagligdags info er ofte preget av sensasjon; idag er det usunt å spise dette, imorgn er det samme sunt, (satt litt på spissen). Troverdig informasjon er ofte «vanskeligere å få tak i».
  Etter min mening er «tilgjengelighet» ett vesentlig poeng.
  Dersom «sunne produkter var like lett tilgjengelig og troverdig info om dem likeså, då ville det kanskje bli litt lettere for «sunn instilte» forbrukere lettere å gjøre «sunne» valg i kjøpsøyeblikket, og bruke vår «forbrukermakt».
  Ja! Vi har alle ett stort ansvar, hvordan kan vi lettere bli istand til å utvise dette ansvaret.

  Svar
 • 10. Gyrd  |  oktober 20, 2011, kl. 2:12 pm

  Hei Martin. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding.

  Du har rett i at det kan være vanskelig å vite hvem man skal stole på i kostholdsdebatten. Et tips er å søke informasjon hos offentlige myndigheter og hos de ulike opplysningskontorene. Disse har som oppgave å gi merkenøytral informasjon innenfor sitt område. Matportalen har også mye nyttig og balansert informasjon om mat.

  Jeg synes du har et godt poeng når det gjelder tilgjengelighet. Det er helt essensielt at de sunnere alternativene er lett tilgjengelige for at vi skal kjøpe dem og ikke minst – vite at de er der!

  Kanskje du kjenner til nøkkelhullet? Det er myndighetenes merkeordning som skal gjøre det enklere for forbruker å foreta sunnere matvarevalg innenfor definerte produktgrupper. Dette kan være til hjelp når man ønsker å velge sunnere produkter. Vi har skrevet noen artikler om dette på bloggen. Du finner også informasjon om nøkkelhullet på http://www.nokkelhullsmerket.no

  Svar
 • 11. Vil ikke betale for sunn mat « sunnhetsbloggen  |  april 24, 2012, kl. 10:06 am

  […] mat, men når det kommer til et stykke handler de ikke denne maten likevel. Vi ser det gjennom et dårligere salg av sunnere produkter og i forbrukerundersøkelser. Som det fremgår av papirutgaven til Bergens Tidende 22. april er en av grunnene at de sunnere […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: