Brunt sukker er ikke sunnere enn hvitt

september 7, 2011 at 1:31 pm 5 kommentarer

Av Gyrd

Mange har en oppfatning av at brunt sukker er sunnere en hvitt. Men hvorfor er det slik? Er det fordi man tror at brunt sukker inneholder flere næringsstoffer enn hvitt sukker, eller tenker man et at det er bedre fordi brunt sukker er mindre raffinert enn hvitt sukker?

Hva er forskjellen på brunt og hvitt sukker?

Sukker fremstilles fra sukkerrør og sukkerbete. Hvitt sukker er raffinert, det vil si at sukkerrørene har gjennomgått en slags rensningsprosess. I denne raffineringsprosessen fjernes blant annet et stoff som heter melasse. Det er dette stoffet som gir sukkeret brunfargen. Jo mer melasse, jo brunere sukker. Kort sagt er forskjellen på brunt og hvitt sukker er at det kreves flere prossessingstrinn for å få hvitt sukker enn det gjør for å få brunt. Vil du vite mer om hvordan sukker fremstilles, får du er kort og grei oversikt over dette i Store norske leksikon.

Næringsinnhold

Næringsinnholdet i brunt og hvitt sukker er tilnærmet likt. Verdier fra Matvaretabellen viser at brunt og hvitt sukker inneholder like mye energi og karbohydrater. Brunt sukker inneholder imidlertid 185 mg kalsium og 320 mg kalium per 100 gram, mens hvitt sukker inneholder 1 mg kalsium og 2 mg kalium per 100 gram. Dette er en liten forskjell, men når vi tenker på den lille mengden sukker vi spiser, har ikke disse forskjellene noen ernæringsmessig betydning.

Smak

Der det faktisk er en forskjell på brunt og hvitt sukker er smaken. Brunt sukker inneholder, som nevnt ovenfor, mer melasse, noe som også er av betydning for smaken. Intensiteten i den brune fargen og smaken er avhengig av raffineringsgraden. Brunt sukker kan også fremstilles ved at det legges en film av rørsukkermelasse eller mørk sirup over det hvite sukkeret.

Brunt sukker er ikke sunnere enn hvitt sukker

Når alt kommer til alt kan vi kanskje være enige om at sukker ikke er spesielt sunt og ikke noe vi trenger å spise alt for mye av. Og – unnskyldnigen om at sukkeret er brunt, holder ikke som et argument for å rettferdiggjøre å ta litt mer sukker på grøten, eller i matlagingen! Sukker er sukker uansett farge, i alle fall når vi snakker om næringsinnhold og sunnhet. Når det gjelde smaken, kan jeg la meg overbevise om noe annet 🙂

Les gjerne også Kirsti sitt tidligere innlegg om sukkerarter, og om dette er veiledende eller villedende kostinformasjon.

Reklamer

Entry filed under: Mineraler, Sukker. Tags: , , .

Kokekaffe og diabetes type 2 Hvorfor lager ikke industrien bare sunne produkter?

5 kommentarer Add your own

 • 1. lovelyliller.com  |  september 7, 2011, kl. 3:22 pm

  Nå ble i alle fall jeg litt klokere 😀

  Svar
  • 2. Gyrd  |  september 12, 2011, kl. 10:31 am

   Hei og takk for tilbakemelding. Det var hyggelig at du synes innlegget var informativt 🙂

   Svar
 • 3. toma  |  september 26, 2011, kl. 12:19 am

  Brunt sukker er bedre for tennene da dette ikke er raffinert. Under denne prosessen brukes saltsyre. Dette er grunnen til at man sier brunt sukker er sunnere enn hvitt.

  Svar
  • 4. Gyrd  |  september 28, 2011, kl. 1:32 pm

   Hei, og tusen takk for tilbakemeldingen. Dette var helt nytt for meg, så jeg har prøvd å søke litt på nettet for å se om jeg kunne finne et svar på dette.

   Det vi vet er at sukker ikke er særlig bra for tennene. Sukker kan gjøre særlig stor skade dersom sukkerholdige matvarer spises mellom måltidene. Det er altså ikke bare det vi spiser, men også hvor ofte det spises, som har betydning for tannhelsen.

   I en artikkel publsiert på Helsenytt for alle, skriver de at det skadeligste for tennene er raffinert sukker i klebrig form slik det finnes i godteri. De skriver imidlertid også at brunt sukker og honning er like ille.(http://www.sinnetshelse.no/helsenyttarkivet/artikler/barnets_tenner.htm).

   Jeg kan ikke helt skjønne hvorfor det brune sukkeret skulle være mindre skadelig for tennene enn det hvite. Som jeg skrev i innlegget er det minimale forskjeller i sammensetningen mellom brunt og hvitt sukker. Men har du ytterligere informasjon eller litteratur om dette, så er jeg veldig interessert i å høre om det.

   Svar
 • 5. Global  |  januar 20, 2016, kl. 7:39 pm

  http://www.globalhealingcenter.com/sugar-problem/refined-sugar-the-sweetest-poison-of-all

  Raw brown sugar:
  «Nature supplies these elements in each plant in quantities sufficient to metabolize the carbohydrate in that particular plant.»

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: