Hva spiser barna våre når de er på skolen?

august 17, 2011 at 11:31 am 3 kommentarer

Av Gyrd

Det skal kostholdsforskerne nå finne ut av. Norges Forskningsråd inviterer norske skolebarna til å være med å kartlegge hva de spiser til lunsj på skolen. Det er laget spesielle spørreskjema som barna skal bruke til å registrere hva de spiser i løpet av skoledagen. Deretter registrerer de dette på nettet. Elevene vil umiddelbart få tilbakemelding om hva de har spist til lunsj og kostholdsforskerne verdifull informasjon om hva barna spiser på skolen.

Godt læringsverktøy

Jeg tenker at dette må være en smart måte å drive kostholdsforskning på – involvere barna i forskningen og gi dem umiddelbare resultater og tilbakemeldinger. Det kan også være et godt verktøy for lærerne til bruk i undervisningen om ernæring. Her får barna faktisk informasjon om hva den maten de nettopp har spist inneholder av energi, fett, karbohydrater, protein, vitaminer og mineraler. Det vil også bli laget oppgaver barna kan løse med fokus på karbohydrater. De vil få mulighet til å måle blodsukkeret og undersøke den kjemiske sammensetningen av sukker.

God forskningsverdi

I dette prosjektet vil forskerne få verdifull informasjon om hva skolebarna faktisk spiser på skolen. Resultatene skal blant annet danne grunnlag for videre arbeid med utforming av myndighetenes kostholdsråd til barn og unge. Gode resultater fra kampanjen er selvfølgelig avhengig av at det er mange som deltar og at det lages godt veiledningsmaterialet til de barna som skal fulle ut skjemaene, men her tror jeg det er et potensiale. Barn er som kjent veldig ivrige når de får gode undervisningsopplegg. I tillegg er dette noe som berører dem direkte, noe som kan være en motivasjon i seg selv.

Oppfordrer til deltakelse

Kampanjen skal gjennomføres fra 19. september til 8. oktober i år. Skolene må meldes seg på selv, og det er allerede åpent for påmelding. Jeg håper skoler over hele landet ser de mulighetene en deltakelse i denne kampanjen gir og melder seg på. Vi foreldre kan også trykke litt på, og oppfordre skolene til deltakelse. Det skal i alle fall jeg gjøre.

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Næringsstoffer. Tags: , , , .

Test din frokost Tid for noe nytt? Prøv quinoa

3 kommentarer Add your own

 • 1. lovelyliller.com  |  august 17, 2011, kl. 2:32 pm

  jeg kjøpte meg alltid vaffler og iste

  Svar
  • 2. Gyrd  |  august 19, 2011, kl. 7:52 am

   Ja, det varierer nok en del hva folk spiser på skolematen. Uansett skal det bli fint å få det dokumentert. Å vite hva barna spiser på skolematen er viktig for å kunne vurdere om det er nødvendig å sette iverk tiltak for å
   bedre situasjonen, eller om det ser så bra ut at det ikke er behov for ekstra innsats på området.

   Svar
 • 3. Dette spiser skolebarna « sunnhetsbloggen  |  april 11, 2012, kl. 10:45 am

  […] hvordan undersøkelsen ble lagt opp finner du på Forskningsrådet sine nettsider. Vi omtalte også kampanjen på bloggen vår i høst med en oppfordring om […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: