Smalere midje med meieriprodukter?

august 9, 2011 at 4:11 pm 4 kommentarer

Av Anne Sofie

En svensk studie har nylig rapportert at menn som brukte lite fete meieriprodukter som helmelk,smør og fløte hadde mer magefett enn de som spiste mye slike produkter. Studien er gjort på 1782 svenske menn i alderen 40-60 år, bosatt utenfor byene. Det som er spesielt med denne studien, er at det er melkefettet som ser ut til å ha en gunstig virkning. De som ikke hadde smør på brødet, drakk mager melk og sjelden eller aldri brukte fløte og krem (det vil si de som fulgte de norske kostrådene) hadde mest fett på magen.

Magre eller fete?

Det er tidligere vist at meieriprodukter har en slankende effekt, men da er det kalsium og ikke fettet i meieriproduktene som har hatt fokus. Kalsium binder seg til fett i tarmen slik at det ikke blir tatt opp i kroppen. Det fører til at du får et lavere kaloriinntak. Det betyr at magre meieriprodukter virker slankende, og nå er det altså kommet forskningsresultater som antyder at fete meieriprodukter er enda gunstigere enn magre.

Tankevekker for myndighetene?

Man skal selvfølgelig ikke legge for stor vekt på en enkelt studie, og dette er en observasjonsstudie, så den beviser ingenting. Her trengs det mer forskning, men jeg håper myndighetene legger merke til slike resultater. De har nettopp reviderte de norske kostrådene og anbefaler fortsatt kun magre meieriprodukter. Myndighetene ønsker at vi skal spise mer fiskefett på bekostning av melkefett. Fiskefett er noe av det gunstigste vi kan spise, så det forstår jeg, men kanskje vi tåler begge deler – både fiskefett og melkefett.

Disse forskningsresultatene bør også være en tankevekker for de danske myndighetene som nylig har vedtatt skatt på mettet fett og dermed melkefett, for å slanke det danske folk…..

Reklamer

Entry filed under: Fett, Nytt fra forskningen, Overvekt, Vekt, Vektkontroll. Tags: , , , , , , , , , , , , , , .

Har du gått i frukt-fella? Tid for bær

4 kommentarer Add your own

 • 1. lovelyliller.com  |  august 9, 2011, kl. 8:51 pm

  flott at dere skriver om slik forskning. norske myndigheter = utdaterte

  Svar
  • 2. Anne Sofie  |  august 10, 2011, kl. 3:14 pm

   Takk! Vi prøver å følge med på det som skjer av forskning på melk og meieriprodukter, og det skjer veldig mye spennende på dette området nå om dagen. Det kommer flere blogginnlegg om dette framover.

   Svar
 • 3. magnus  |  august 10, 2011, kl. 7:54 am

  Interressant, men hva med å gå et skritt videre å se på en produksjonsform som gir enda sunnere melk, (og kjøtt/egg). For mer info se: http://www.eatwilde.com/products/index.htlm, og http://www.biobu.is. Dette må være av den største for graslandet? Norge.

  Svar
  • 4. Anne Sofie  |  august 10, 2011, kl. 3:11 pm

   Takk for kommentar, Magnus. Den amerikanske linken du har sendt beskriver et produksjonssystem som nok er ganske likt det norske, og dermed ganske forskjellig fra det konvensjonelle amerikanske, med unntak av at klimaet her i Norge setter begrensninger for at kyrne kan gå ute på beite hele året. Den islandske linken er til et økologisk produksjonssystem, noe vi også har blant våre TINE-leverandører. Du får kjøpt økologisk melk i norske butikker, det er bare så synd at ikke flere gjør det. Økologiske melkeprodukter selger ikke speielt godt, så hvis du kunne få flere til å kjøpe disse, blir jeg meget glad. Jeg har nemlig også stor tro på økologisk driftsform, ikke fordi jeg tror den økologiske melka har spesielt mye bedre ernæringsmessig kvalitet, men fordi jeg tror denne produksjonsformen er bedre for jordkloden vår 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: