Friskmelding av jo-jo slanking?

juni 7, 2011 at 12:08 pm 4 kommentarer

Av Kristina

Det har lenge vært opplest og vedtatt at jo-jo slanking ikke fører noe godt med seg verken når det gjelder vektreduksjon eller generell helse. En interessant artikkel på forskning.no viser til et forskningsprosjekt som har tatt for seg nettopp denne slankemetoden.

Dette forskningsprosjektet konkluderer med at jo-jo slankere lever lengre med bedre helse enn de som ikke slanker seg og forblir overvektige! Forskerne satte en gruppe mus på en diett med vekselvis fettrik og fettfattig mat hver fjerde uke gjennom to års levetid. En annen gruppe mus i samme forskningsprosjekt fikk spise ubegrenset uten fettfattige perioder. Det viste seg at den sistnevnte gruppen gikk til de evige jaktmarker et halvt år før jo-jo slankerne.

Konklusjonen i denne studiet er at denne type slanking er bedre enn å ikke slanke seg i det hele tatt. Resultatene tydet også på at det å gå mye opp og ned i vekt ikke hadde en påvirkning på levetid. Helsetilstanden var redusert under de fettrike spiseperiodene, men jo-jo slankerne klarte likevel å forbedre helsa igjen under de fettfattige periodene.  Jo-jo slankerne levde cirka 25% lengre og hadde bedre blodglukosenivåer enn de overvektige musene som ikke slanket seg. De levde også like lenge som kontrollgruppen, som fikk en stabil diett med lite fett.

Forskning på mus kan gi en pekepin på effekten på mennesker, men likevel må man ta hensyn til blant annet at forventet levealder på mus og mennesker er svært forskjellig. Gjennomsnittlig levetid på mus på to år gjør det mulig å gjøre forskning gjennom musens liv fra begynnelse til slutt. Forskerne på dette prosjektet skal nå studere dette videre blant annet med forskning på en større gruppe mus.

Når man leser slike studier er det viktig å huske på at selv studier med samme tema ofte har helt ulike hypoteser og resultater de ønsker å finne frem til. Det vil si at det er vanskelig å sammenligne studier, fordi de har tatt høyde for helt forskjellige ting. Denne studien så kun på jo-jo slanking opp mot det å ikke slanke seg som overvektig i det hele tatt. I forhold til overvekt, fedme og vektreduksjon hos mennesker er det mange ting som spiller inn, blant annet psykologiske faktorer og et ubegrenset utvalg av deilig, fristende mat. En annen studie har for eksempel sett på i hvilken grad jo-jo slanking påfører kroppen stress.

Det er nok uansett ingen som er i tvil om at det bedre for helsa å være normalvektig enn overvektig. Jeg tror vi fortsetter å anbefale et sunt og variert kosthold, med et balansert kaloriinntak tilpasset det hver og en av oss har behov for!

Reklamer

Entry filed under: Nytt fra forskningen, Overvekt, Vekt.

«Difor blir eg ikkje bonde» Sesongens snadder er her!

4 kommentarer Add your own

 • 1. lovelyliller.com  |  juni 7, 2011, kl. 3:04 pm

  veldig interessant. min vekt svinger mellom lett undervektig til normalvektig. studien sa ikke noe om dette?

  Svar
  • 2. Kristina  |  juni 13, 2011, kl. 9:52 pm

   Slike studier er svært spesifikke og fokuserte på overvekt. Kanskje finnes det andre studier der ute som er mer rettet mot undervekt/normalvekt? Det er bare å google i vei 🙂 Anbefaler for eksempel Google Scholar!

   Svar
 • 3. Fredrik Gyllensten  |  juni 7, 2011, kl. 4:58 pm

  Fin post, i grunn enig med alt du påpeker her.. 🙂

  Svar
  • 4. Kristina  |  juni 7, 2011, kl. 7:54 pm

   Takk for det 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: