«Difor blir eg ikkje bonde»

juni 3, 2011 at 1:41 pm 3 kommentarer

Av Anne Sofie

…. sier Anne Viken i sin kronikk i Aftenposten den 27.mai. Joda, hun setter ting på spissen, og det er vel også meningen med innlegget, men hun gir oss nordmenn et spark som jeg føler vi fortjener.

Billig mat

I disse dager hvor norske E.coli-frie agurker virkelig er i skuddet igjen, stiller jeg meg spørsmålet: Vil vi faktisk heller ha billig utenlandsk mat enn det som kommer fra det trygge norske landbruket? Dette skriket etter billigere mat som kommer fra norske forbrukere: Vet vi faktisk hva vi kaster på båten i vår higen etter billig mat? Det er nok mange odelsjenter/gutter som har de samme tankene som Anne Viken: Er det virkelig verdt å bli bonde? I verste fall kan følgen av våre krav om billig mat føre til at det norske landbruket legges ned.

Naturgitte forhold

De naturgitte forholdene gjør at det faktisk koster mer å produsere mat i Norge enn i de fleste andre europeiske land. Vinteren er lang og kald og dyrkings-/beitesesongen kort. Jeg er villig til å betale mer for norsk mat nettopp for å ha et levende norsk landbruk og levende bygder. Derfor skeier jeg også av og til ut med kjøtt fra Grøstad gård. Det er godt å vite at maten kommer fra «lykkelige dyr», og jeg skulle ønske flere bønder ville følge denne filosofien.

Trygg mat

I tillegg har vi også trygg mat her i Norge. Landbruks- og matdepartementet rapporterer at forekomsten av smittestoffer i næringsmidler produsert i Norge er relativt beskjeden sammenligent med de fleste andre land. Det samme gjelder forekomsten av smittestoffer i norske husdyrbestander. Merete Hofshagen, leder for Veterinærinstituttets seksjon for sjukdomsforebygging og dyrevelferd, uttaler: – Friske dyr som er frie for smittestoffer er den beste måten å opprettholde lav forekomst av smitte fra mat.

Så – i disse E.coli-tider: Les Anne Vikens kronikk og få deg en tankevekker eller to. God lesing!

Entry filed under: Ukategorisert. Tags: , , , , , , , , , , , .

Ekstra betalt for å si at du er overvektig Friskmelding av jo-jo slanking?

3 kommentarer Add your own

  • 1. Fredrik Gyllensten  |  juni 7, 2011, kl. 4:53 pm

    Jeg er vertfall villig til å betale litt mer for Norsk mat 🙂

    Svar
    • 2. Anne Sofie  |  juni 8, 2011, kl. 3:21 pm

      Da er vi i hvertfall to…… 😮

      Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: