Ekte feta er laget av sauemelk

april 27, 2011 at 1:02 pm 2 kommentarer

Av Kirsti

Fetaost er for grekerne et like stolt nasjonalsymbol som geitost og hardanger-epler er for nordmenn. Etter eget regelverk om  opprinnelsesmerking  i EU er også feta-navnet forbeholdt ost laget i bestemte områder i Hellas.  I henhold til gresk tradisjon er melk fra sau, eventuelt med innslag av geitmelk, basis for den luftige og porøse osten. Bare tanken på den syrlige og runde smaken kan få en hver til å drømme om hvite mursteinshus med blåmalte karmer, tavernaer med rødrute duker og ouzo i glassene. 

Beskyttelsen av feta-navnet strekker seg ikke helt opp til Norge,  og det er fritt frem i butikkhyllene. Glasset med hvite oste-terninger du har stående i kjøleskapet er mest sannynlig produsert i Danmark eller Norge. Om det har betydning for smaken hvor osten er laget skal jeg ikke uttale meg om. Men at saue-melken setter sitt helt spesielle preg er det ingen tvil om.  Ku-melk-varianten vi oftest finner i norske butikker er god den også, men spør du meg har den lite med greske ferieminner å gjøre.

Prøv ekte feta neste gang, og den greske salaten blir garantert en ny opplevelse! Eller prøv denne nordiske varianten; kombinasjonen med kålrot og ruccula er bedre enn du kanskje tror.

Salat med feta, kålrot og ruccula

  • Lett kokte biter av kålrot
  • Salat, gjerne ruccula
  • Valnøtter og pinjekjerner, som du rister lett i panna dersom du har tid
  • Rikelig med fetaost, den ekte varianten selvsagt
  • Olivenolje, salt og pepper

 

Hadde jeg visst hva «God apetitt» heter på gresk skulle jeg ha skrevet det!

Advertisements

Entry filed under: Merking av matvarer. Tags: , , .

Lavkarbo – evig slank, men evig lykkelig? Matportalen i ny drakt

2 kommentarer Add your own

  • 1. Anne Katrine  |  april 27, 2011, kl. 2:14 pm

    bon όρεξη
    som fonetisk skal være: bon órexi̱
    Dette ifølge Google iallefall. (men orexis betyr faktisk appetitt)

    Svar
    • 2. Kirsti  |  april 27, 2011, kl. 2:16 pm

      Hehe, tusen takk for hjelpen! Kirsti

      Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: