Historien bak Nøkkelhullet

mars 30, 2011 at 4:00 pm Legg igjen en kommentar

 Av Anne Katrine

Nøkkelhullet ble lansert som en merkeordning for sunnere matvarer  i 2009, men det var slettes ikke begynnelsen på historien. Vet du egentlig hvor ideen om et Nøkkelhull kommer fra og hva det betyr? Det startet som «den gröna pricken» på prisetiketten på hyllekanten i ICA-butikker i Sverige for over 20 år siden. Ideen var at kundene skulle hjelpes til å finne de sunnere matvarene med en grønn prikk.  I 1989 ble det til et grønt Nøkkelhull som myndighetene sto bak. Symbolet ble resultatet av en «sammensmeltning» av kostsirkelen og matpyramiden. Kriteriene har blitt revidert flere ganger, og i 2009 ble også Norge og Danmark med i ordningen.

Ulike matvarevalg i Norden

De nordiske forhandlingene om hvilke matvarer som skulle kunne merkes som sunnere valg var utfordrende. Du kan bare tenke deg at svenskene syntes det var vanskelig å godta strenge brødkriterier, når deres brød den gang kunne få Nøkkelhull med opptil 10 gram sukker og minimum 6 gram fiber. Jeg husker at jeg kjøpte Nøkkelhullsmerket fiberloff tilsatt ertefiber. Nordmenn og dansker er vant med grovere typer brød og spiser flere brødmåltider enn svenskene.  Kravet for fiskeprodukter var 10% totalt fett, og ekskluderte derfor det urnorske pålegget makrell i tomat. Hvis ordningen skulle få oppslutning i Norge, måtte makrellen kunne merkes med Nøkkelhullet og derfor ble fiskefettet  «frikjent». Matvaner og tradisjoner er ulike i de nordiske landene, og jeg vet at det snart vil komme flere og strengere kriterier for matvarer som kan merkes med et Nøkkelhull. Det er blant annet behov for å øke fokuset på salt i enkelte av matvaregruppene.

Nøkkelhullet vil leve og tilpasse seg

Det tar tid å bli kjent med en merkeordning, men jeg tror at Nøkkelhullet har kommet for å bli. Selvsagt er det  muligheter for forbedringer, samt at det er vanskelig å finne ordninger som favner alt man ønsker for å gjøre det enklere å ta de riktige matvarevalgene.

Kjetil Rolness hadde nok misforstått litt da han skrev en  kronikk i Aftenposten  forleden. All makrell i tomat, uansett merke, som inneholder minst 50% fisk får Nøkkelhull, så sant det ikke er tilsatt for mye annet fett eller sukker.

Folket ser ut til å ville ha merkeordningen. Det merkes på et økt salg av de merkede sunnere matvarene, at bedriftene satser produktutvikling, slik som for eksempel Nortura  og at det kjøres priskrig i butikk på Nøkkelhullsmerkede matvarer.  En nylig gjennomført undersøkelse viser at folket vil ha merker, men savner informasjon. Det er et stort og kontinuerlig behov for å vite mer om hva ulike  merkeordninger betyr. 

Les gjerne mer om Nøkkelhullet på Helsedirektoratet og Mattilsynet sin felles nettside Nokkelhullsmerket.no

Reklamer

Entry filed under: Merking av matvarer, Nøkkelhull. Tags: , , , .

Hva får du for kaloriene? Første norske bok om idrettsernæring!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: