Tomatsuppe lager du enkelt selv

mars 17, 2011 at 2:55 pm 3 kommentarer

Av Anne Katrine

Lykkelig og pen, det vil du gjerne vil bli, eller? En god huskeregel for å huske navnet på antioksidanten lykopen, som blant annet finnes i tomater, og er særlig «effektiv» når tomaten varmebehandles. Jeg slår et slag for hjemmelaget tomatsuppe i dag.  Det er STOR forskjell på en suppe du lager selv, og en som er basert på pulver.

Lykopen er en antioksidant som er bra for både hud og helse. Lykopenet tas bedre opp i kroppen hvis tomatene blir varmebehandlet, så både tomatsuppe og pastasaus er sånn sett «sunnere» enn ferske tomater. Faktisk er også pizza og ketchup ikke bare usunne valg. Lykopen sies å kunne forebygge kreft, og sannsynligvis derfor gikk Kreftforeningen og frukt.no sammen om  kampanjen  tomat og prostatakreft for en tid tilbake.

Et variert kosthold forebygger sykdom

Et sunt og variert kosthold med mye frukt og grønnsaker vil gi deg et godt liv mens du lever. Men jeg tror ikke at noen garantier kan utstedes om en økt livslengde ved å spise spesielle matvarer. Det er vanskelig å bevise  hva som forlenger livet, uten full oversikt over genene og alle andre faktorer som påvirker oss. Dessuten finnes det ingen «kontrollperson», som viser hva alternativet ville blitt, selv om tvillingstudier sikkert kan komme litt nærmere et «svar».

Suppe kan du lage av alle grønnsaker

Liker du ikke tomatsuppe, kan du bruke mange andre grønnsaker. Det meste blir godt, men jeg anbefaler alltid løk, hvitløk og potet/selleri som en basis. Bare fantasien kan stoppe deg i jakten på den perfekte suppe! Bruk stavmikser når grønnsakene er kokt møre i kraft/buljong, så får du en nydelig kremet suppe!

På nettsiden bramat.no finner du en god oppskrift på tomatsuppe, samt en film som viser hvordan du lager den. Hvis du vil gjøre det enda raskere, bruk hermetiske tomater (lykopen blir visstnok ikke ødelagt av hermetisering).

GOD middag! Og om du ikke blir pen av å spise denne suppen, så tror jeg du vil bli lykkelig!

Ca 4 porsjoner
12-15 store røde tomater/ hermetiske tomater (ca 2 stk)
2 ss olje (raps/oliven)
1 liter ferdigblandet hønsebuljong
4-5 ss tomatpure
2 løk
2 fedd hvitløk
Basilikumblader fra ½ basilikumplante 
Eventuelt litt finhakket chili, litt matfløte og litt god olje

Kok opp en gryte med vann. Lag et kryss på toppen av hver tomat før de slippes nedi det kokende vannet. Når skinnet begynner å ”krølle” seg litt, ta opp tomatene og trekk av resten av skinnet. Kutt de ferdig skoldete tomatene opp i biter.  Ha olje i en gryte, og fres opp hakket løk og hvitløk. Bland i tomatpure, og hell over ferdigblandet buljong. Ha nedi tomater, og la det hele koke opp og småkoke i ca. 30 min (gjerne lenger). Klipp opp basilikum og ha i suppen. Ha i litt olje og evt. litt matfløte og hakket chili. Bland alt med stavmixer. Server gjerne med kokt egg og litt hakket chili for de som ønsker en litt sterkere suppe.

Etter å ha skrevet dette innlegget, ble jeg så inspirert til å lage tomatsuppe, men jeg  hadde verken tomater eller basilkum hjemme. Men du verden så god suppe det ble da jeg brukte denne boksen tomatsaus med basilikum. Jeg trengte ikke å bruke tomatpuré heller!

Enklere går det nesten ikke an å lage en fantastisk god suppe!

Reklamer

Entry filed under: Kreft, Oppskrifter, Sunnhetstips. Tags: , , , , .

«Sukkerarter» er villedende kostinformasjon Skatt på mettet fett i Danmark

3 kommentarer Add your own

 • 1. Trude Finseth  |  mars 31, 2011, kl. 10:38 am

  Gleder meg til å lage suppa. Har jo smakt den – kjempegod!

  Svar
 • 2. Anne Katrine  |  mars 31, 2011, kl. 10:43 am

  Takk. Ja, den er både enkel og GOD.

  Svar
 • 3. Grønnest av alle – grønnkål « sunnhetsbloggen  |  juli 23, 2012, kl. 4:52 pm

  […] fra planten, går det an å spise den rå. Likevel anbefaler jeg å  forvelle den og bruke den i supper, paier og stuinger, på samme måte som du ville brukt for eksempel spinat, brennesle eller […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: