Kalorier ≠ usunt

mars 9, 2011 at 4:48 pm 10 kommentarer

Av Anne Katrine

Leste du VG Nett på mandag og ble skremt til å tro at en kaffe latte inneholder like mye kalorier som en stor hamburger? Det må være  feil, for i tilfelle må den lages på fløte. En liten hamburger på McDonalds inneholder 255 kcal og en BigMac 750 kcal. Hvis du drikker en 3 dl latte med H-melk får du ca 180 kcal (og ca 90 kcal hvis den er laget på skummet melk). Dette er ikke ment som en oppfordring til å drikke masse kaffe latte, men heller et ønske om å fokusere på hvilket  innhold maten og drikken har framfor kun kaloritelling. 

«Røykelov» mot kaffe latte?
Det bør bli lovpålagt å merke mat- og drikkevarer, på samme måte som man merker røyk med helseadvarsler», sier fedmelege Samira Lekhal ved medisinsk ansvarlig ved Senter for Sykelig Overvekt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Troms til VG Nett. Hun foreslår også å lovfeste obligatorisk merking av alle mat- og drikkeprodukter med mengde kilokalorier (kcal), usunt mettet fett, sukker og salt på pakningen. Dr Samira går til angrep på kaffe latte som en stor og skjult kaloribombe:«Én kaffe latte kan inneholde alt i fra 150 til 800 kcal og kan inneholde mer kalorier enn en stor hamburger», forteller hun. Jeg synes det er flott at hun tar frem konkrete eksempler for å synliggjøre hva vi bør læres opp til å unngå, men jeg er sterkt uenig i at kaffe latte er et godt eksempel. Og for å ikke gi kaffe latte et ufortjent dårlig rykte, bør alle riktige fakta på bordet, før den får et usunt-stempel. Melk er nordmenns viktigste kilde til jod og kalsium, og kaffe latte er populær blant unge kvinner som ellers er en gruppe i befolkningen med et relativt lavt melkeinntak. Heller ikke hamburger er det verste eksempelet, ettersom det bidrar med både protein og jern, og ofte litt salat. En advarselsmerking bør vel brukes på matvarer som ikke bidrar med annet enn unyttige kalorier?

Skolemelk er ikke Litago
«Det er hårreisende at vi foreldre får tilbud om å velge mellom H-melk, lettmelk og sjokolademelk til ungene våre på skolen», sier Samira videre. Selvsagt skulle vi ønske at alle barn drikker vanlig melk og er fornøyd med det, men hva velger de hvis de ikke vil ha det? Litago er ikke et valg i skolemelkordningen, men derimot en ekstra lettmelk med kakaosmak som er tilsatt 0,9 prosent sukker. Til sammenligning er Litago tilsatt 4,1 gram sukker og saft vanligvis mellom 8-10 gram.

Merking av matvarer
Obama-administrasjonen har innført flere tiltak som hun støtter; obligatorisk kalorimerking på menyer på serveringssteder og forbud mot salg av usunn hurtigmat på og i nærheten av skoleområder. Ja, det er en god ide å merke matvarer tydelig, men visste du at McDonalds lenge har merket sine menyer med ernæringsfakta? Har det hatt noen betydning for omsetningen mon tro? I tillegg ser jeg at den merkingen hun etterlyser ligner veldig på en GDA merking, og den sier vi nei takk til av flere årsaker, blant annet fordi den er en kilde til forvirring.

Det bør lønne seg å spise sunt
Tilgjengelighet, positivt formulert informasjon og en overkommelig pris på sunne matvarer kan stimulere til gode valg, sier Line Kristin Johnson i den samme artikkelen. Dette støtter jeg fullt ut.

Ikke alle kalorier er kun usunne, så sjekk hva maten inneholder annet enn kalorier!

Reklamer

Entry filed under: Merking av matvarer, Nøkkelhull, Overvekt. Tags: , , , , .

Priskrig på nøkkelhullsmerket mat «Sukkerarter» er villedende kostinformasjon

10 kommentarer Add your own

 • 1. Fredrik Gyllensten  |  mars 10, 2011, kl. 11:21 am

  Flott artikkel!

  Svar
 • 2. Anne Katrine  |  mars 10, 2011, kl. 12:08 pm

  Takk!

  Svar
 • 3. Cathrine Borchsenius  |  mars 13, 2011, kl. 10:52 pm

  Hei!

  Cathrine Borchsenius fra http://www.BraMat.no her:-)
  Dette innlegget vil bli lagt ut blant andre bra blogginnlegg på http://www.Bramat.no.

  Min mening om kaffe latte er at en latte laget på lettmelk kan være et supert mellommåltid som metter godt (pga sitt innhold av protein) uten å tilføre for mye kalorier. Poenget er vel bare at man bør se på det som et lite mellommåltid, og ikke glemme å ta det med i dagens totale kaloriregnskap.

  Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog http://www.BraMat.no

  Svar
  • 4. Anne Katrine  |  mars 15, 2011, kl. 10:47 am

   Takk, Helt enig! Og takk for at du lenker til Sunnhetsbloggen. Gratulerer med fin nettside!

   Svar
 • […] Kalorier ≠ usunt: Ikke alle kalorier er usunne! En flott artikkel av Tine-bloggeren Anne Katrine Wahl. Jeg er helt enig her. […]

  Svar
 • 6. Anne Katrine  |  mars 15, 2011, kl. 10:48 am

  Takk, det er hyggelig!

  Svar
 • 7. Stinemundal  |  mars 22, 2011, kl. 11:53 am

  Helt enig!
  Det er veldig missvisende når vi får beskjed om å drikke melk, men å holde oss unna kaffelatten.
  Glasset med melk og kaffelatten inneholder like mye melk, og i tillegg gir kaffen oss energi og antioksidanter.
  Jeg skjønner at ved en vektreduksjon vil kutting av kaffelatten gi større effekt, men det gjelder jo alle flytende kalorier som juice, brus og alkohol.

  Svar
 • 8. Anne Katrine  |  mars 29, 2011, kl. 12:47 pm

  Enig – man må se alt i en helhet.

  Svar
 • 9. Emma rättar  |  juli 25, 2011, kl. 4:11 pm

  Tine lettmelk har ingen D-vitamin – i motsats til den svenska lettmelken!’

  Med tanke på att stora delar av Norge har mindre sol och att D-vitamin-mangel kan bidra till depression, bland annat, så är det galet att de i Norge ikke tillsätter just D-vitamin!

  Svar
  • 10. Anne Katrine  |  juli 25, 2011, kl. 4:46 pm

   Hei og takk for innspill. Du har et veldig godt poeng, og det har blitt vurdert. Vi får vente og se om det blir en endring.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: