Priskrig på nøkkelhullsmerket mat

mars 7, 2011 at 5:38 pm 13 kommentarer

Av Anne Katrine

Vi er glade for en priskrig på de sunnere valgene i butikken. Kommer noen til å gå enda lenger enn å kutte prisen tilsvarende momsen? Uansett hvor mye prisene blir kuttet, tar jeg det som et signal fra kjedene om at sunnere matvarer betyr noe for butikkens image. Men er Nøkkelhullet for folk flest? Det håper jeg at denne kampanjen gir svar på.

I dag startet det en priskrig på sunn mat hvor butikkene reduserer prisene på Nøkkelhullsmerket mat. Samtidig starter også en kampanje hvor myndighetene samarbeider med matvarebransjen for å hjelpe forbrukerne til et sunnere kosthold. Blant annet vil du kunne se en reklamefilm på TV de kommende ukene som trekker fram forvirringen rundt kostholdsinformasjonen.

Nøkkelhullet er et symbol du kan stole på

Kriteriene er utviklet av myndighetene i Norge, Danmark og Sverige. Ordningen omfattes av de matvarene som hører til i et naturlig sunt kosthold. Det er varslet en revidering av kriteriene, hvor blant annet salt blir enda høyere prioritert. 

Nøkkelhullsmat til folket?

Et relevant spørsmål er jo om den som kjøper Nøkkelhullsmerkede produkter også er blant dem som alltid har vært opptatt av sunnhet og helse? Denne felleskampanjen hvor alle butikkene deltar, samt en priskrig, vil kanskje vise om Nøkkelhullet virkelig blir kjøpt og spist av alle.

TINE støtter merkeordningen og har merket en del produkter med Nøkkelhullet. En stor utfordring for mange av produsentene er at folket ikke velger å kjøpe de sunnere valgene.

Priskrigen er igang, så nå kan iallefall ikke prisen hindre deg i å velge litt sunnere!

Reklamer

Entry filed under: Nøkkelhull. Tags: , .

Melk som hjerneføde Kalorier ≠ usunt

13 kommentarer Add your own

 • 1. Geir Ole Sætremyr  |  mars 8, 2011, kl. 10:42 am

  Er det noen som kan svare meg på følgende spørsmål:

  Dersom en har to like produkt (eksempelvis hamburgerrygg pålegg) begge med Nøkkelhull, det ene uten e-stoff, det andre med e-soff (eksempelvis fosfater og nitritteer).

  Hva er det beste å velge ut fra sunnhetsperspektivet.

  Svar
  • 2. Kirsti  |  mars 8, 2011, kl. 2:35 pm

   Hmm, godt spørsmål. Jeg mener i utgangspunktet at det ikke er E-stoff eller ikke E-stoff som er spørsmålet. Tilsetningsstoffer er like mange og varierte som andre ingredienser er det (http://bit.ly/f9uQWV). En restriktiv og nøye regulert bruk sikrer oss et bredt og trygt matvareutvalg.

   Når dét er sagt, ville jeg nok selv ha valgt den uten fosfater og nitritt. Når det nå en gang finnes et alternativ uten må det jo bety at de ikke strengt tatt trenger å være der.

   Men for å gjøre det enda mer komplisert, ulik bruk av tilsetninger kan jo også skyldes at de to produktene er tilsatt ulike mengde tilsatt salt. Jo mer salt, jo mindre behov er det for å bruke andre konserveringsmetoder. Og salt skal man jo heller ikke ha for mye av.

   Ikke noe enkelt svar på hvem som er sunnest, altså. Ikke fra meg i allefall. Kirsti

   Svar
 • 3. Fredrik Gyllensten  |  mars 8, 2011, kl. 12:56 pm

  Vel, priskrig er bra, men jeg stoler ikke på nøkkelhullsmerket – det er mange flotte matvarer som ikke merkes med det, og mange som merkes med det uten å være noe spesielle…

  Svar
 • 4. Anne Katrine  |  mars 8, 2011, kl. 1:51 pm

  Hei og takk. Dette synes jeg er en veldig spennende og viktig diskusjon. Hvis du har gode forslag og argumenter vil jeg veldig gjerne høre det. Nøkkelhullskriteriene kommer til å bli revidert om ikke så altfor lenge, så det er absolutt mulig å få til endringer. Jeg er enig i at det er rom for forbedringer, men det er absolutt en god start på en ordning som kan komme til å hjelpe mange som ikke har mulighet til selv å vurdere matvarer.

  Svar
 • 5. Fredrik Gyllensten  |  mars 8, 2011, kl. 7:54 pm

  Først og fremst så burde vel ferskvarer (uten forpakning) være med – få opp merker ved siden av prislapper i butikkene..

  Svar
 • 6. Anne Katrine  |  mars 9, 2011, kl. 11:22 am

  Ja, enig. Det virker veldig rart for kunden at en biff kjøpt i en ferskvaredisk ikke er merket, men at den som ligger ferdig emballert i disken har Nøkkelhull. Bakgrunnen er nok faren for feilmerking i kjøttdisken og ulike marinader osv. Personalet i butikk har ikke like god kunnskap om kriteriene som de som står bak produkter som pakkes inn. Men helt enig at dette virker forvirrende for kundene.

  Svar
 • 7. Jon Magne Holten  |  mars 10, 2011, kl. 1:00 am

  Hei
  Er det noen som kan svare meg på et par enkle spørsmål:
  1. Betyr nøkkelhullsmerket at matvarene er produsert uten bruk av kjemiske sprøytemidler?
  2. Betyr nøkkelhullsmerket at maten er produsert uten bruk av kunstige tilsetningsstoffer (farge, aroma eller konserveringsmidler)?

  Dette er forhold som jeg mener er naturlig å inkludere i dette merket.

  Svar
 • 8. Anne Katrine  |  mars 10, 2011, kl. 9:01 am

  Hei. Man skulle nok gjerne ha inkludert mye i en merkeordning, men blant det du tar opp er det bare følgende som er inkludert:
  «Næringsmidler som inneholder søtstoffer (tilsetningsstoffer) og godkjente nye næringsmidler eller nye næringsmiddelingredienser med søtende egenskaper kan ikke merkes med Nøkkelhullet.»

  Svar
 • 9. Fredrik Gyllensten  |  mars 10, 2011, kl. 10:48 am

  …Jeg så forøvrig en TV-reklame i går om en margarin som hadde fått nøkkelhullsmerket, mener det var brelett.. Hvorfor skal maragin få et slikt merke, og ikke ekte smør? Nok et eksempel på hvordan nøkkelhullsmerket kan forvirre folk..

  Anyway; vil også si at forslaget Kiwi kommer med i sin reklame, at alle nøkkelhullsmerket produkter skal få mindre eller ingen moms, er tullete! For det første er ikke nøkkelhullsmerket en fasit på hva som er sunt, og for det andre må de tapte inntektene fra skatten der da hentes andre stede, og jeg synes virkelig ikke at nøkkelhullsmerket er godt nokt til å skulle påvirke skatten..

  Svar
 • 10. Anne Katrine  |  mars 10, 2011, kl. 12:07 pm

  For lettmargarin er kriteriene høyst 41 g fett per 100 g,hvorav mettede fettsyrer høyst 33 prosent og natrium høyst 0,5 g per 100 g. Husk at kriteriene kommer til å bli justert jevnlig. Men det vil nok ta tid. Per i dag er det ingen fullfettprodukter som får nøkkelhull, men det kan jo godt tenkes at ting endrer seg i framtida. Når det er sagt, så er jo ikke Nøkkelhullsmerket et tegn på at du kan spise ubegrenset av disse matvarene heller. Konklusjonen er nok at det er svært krevende å utvikle en god merkeordning som klarer å favne alle hensyn. Men for «mannen i gata» vil jeg tro at Nøkkelhullet er en god start.
  Jeg tror vel heller ikke at moms alene er en god løsning, men at politikerne kan tenke prispolitiske og strukturelle virkemidler for å stimulere til en sunnere livsstil er jeg overbevist om at kan ha effekt.

  Svar
 • 11. Historien bak Nøkkelhullet « sunnhetsbloggen  |  mars 30, 2011, kl. 4:00 pm

  […] matvarene, at bedriftene satser produktutvikling, slik som for eksempel Nortura  og at det kjøres priskrig i butikk på Nøkkelhullsmerkede matvarer.  En nylig gjennomført undersøkelse viser at folket vil ha […]

  Svar
 • 12. Lene Nordmark Hansen  |  april 6, 2011, kl. 10:13 pm

  Nøkkelhullmerkningen for meg virker som nok en lure gruve for butikk kunder som ikke vet bedre og stoler blindt på at staten vill dem vell .
  Når Grandiosa pizza får nøkkelhulsmerke så forstår ikke jeg hva staten tenker. Det får meg til å lure om det ikke er de største grosistene i Norge som har funnet nok en måte å tjene mer penger på godt troende kjøpere.

  Nøkkelhullsmerket for at det skal kunne bety noe burde kun ha fått love til å bli merket på økologisk produkter, ren mat uten uten sprøyte stoffer, kunstige tilsettnings stoffer og planteværnmiddler. Fett og dyrekilder fra dyr som var blitt vokst opp på en humanitær måte, gått fritt så godt det er mulig, foret med mat de faktisk er laget for å spise.

  Da først kan man snakke om å veilede mennesker til å forstå hva som er bra for dem.og naturen med en fremtid i sikte.

  Svar
  • 13. Anne Katrine  |  april 12, 2011, kl. 4:34 pm

   Hei og takk for kommentar. Det er vanskelig å lage en merkeordning som omfatter alle. Når det gjelder økologiske produkter, så finnes Debio-merket. Forøvrig må vi lære opp alle forbrukere både til å lese på ingredienslisten, samt vise ved sine matvarevalg (etterspørsel) hva de mener er viktig og hva som betyr noe for dem. De aller fleste nordmenn viser seg å være mest opptatt av lav pris, og da sier det seg selv at ikke alle hensyn tas hos dem som produserer maten.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: