Bidrar til E-nummer frykt

februar 22, 2011 at 11:40 am 5 kommentarer

Av Kirsti

Fri for E-stoffer! Helt uten tilsetningsstoffer! Vi ønsker oss matvarer som oppleves naturlige og ekte, og matbransjen strekker seg langt for å innfri. Til og med på brødposen kan jeg lese at innholdet er «bakt helt uten bruk av E-nummer». Det er ikke rart vi blir skeptiske til alt som kan klassifiseres som tilsetningsstoffer, -hvorfor ellers skulle reklamen gjøre et stort nummer av at de ikke er der? 

Det er ikke bra å spise for mye sukker eller salt. Delvis herdet fett bør vi heller ikke ha for mye av. At enkelte matvarer er skadelige for helsa gjør likevel ikke at vi omtaler ‘mat’ som farlig, eller at vi gir inntrykk av at ‘ingredienser’ er noe vi helst bør ligge unna.  Tilsetningsstoffer er akkurat like forskjellige som andre ingredienser er det, og det gir et feilaktig bilde når alle skjæres over én kam.  

Er såkalt kunstige tilsetningsstoffer verre eller bedre enn de som er naturlig fremstilt? Side2 skriver om problemstillingen her.

Tilsetningsstoffer er ikke et helseproblem, men en kommunikasjonsutfordring.  En restriktiv og nøye regulert bruk gjør det mulig å tilby et variert utvalg av matvarer året rundt i vårt langstrakte land. Matbransjen skyter seg selv i leggen når de etterlater et inntrykk av at vi bør skygge unna alt som kan merkes med en E i ingredienslisten.

Reklamer

Entry filed under: Tilsetningsstoffer. Tags: , , .

Skolebarn bør veies Dessert hver dag? Ja takk

5 kommentarer Add your own

 • 1. Fredrik Gyllensten  |  februar 22, 2011, kl. 3:44 pm

  Flott post, og som vi så vidt jeg husker har diskutert før, så er jeg helt, helt enig. 🙂

  Svar
  • 2. Kirsti  |  februar 22, 2011, kl. 4:24 pm

   Hehe. Ja, vi har vel vært innom temaet tidligere begge to.

   Svar
 • […] Bidrar til E-nummer frykt: En flott liten artikkel av Kirsti Wettre Brønner på Tine’s Sunnhetsblogg. Enkelte matprodusenter reklamerer med at deres produkter er fri for e-stoffer/tilsetningsstoffer, og dette kan bidra til manges frykt for slike stoffer. Det er veldig viktig at folk forstår at ikke alle tilsetningsstoffer er skadelige, faktisk er de fleste både naturlige og ufarlige. […]

  Svar
  • 4. OEivind  |  mars 17, 2011, kl. 12:12 am

   Du skriver:
   » faktisk er de fleste både naturlige og ufarlige»
   Dette er bare tull. det er veldig mange av de tilsetningsstoffene som næringsmiddelindustrien bruker som er helseskadelige. Selv om de er godkjent av Mattilsunet for bruk her i Norge så er det derved ikke slik at de er ufarlige.
   Her er noen eksempler: E-133, e-161g, E-407, E-320. E-321 + alle AZO fargestoffene.
   Det som produsentene beskriver som naturlige tilsetninsstoffer er de fleste ganger langt fra naturlige, men det er etterligninger, og disse er syntetiske. Hva f.eks. med Vanelig og Etylvanelin. kan disse kalles naturlige, de som er produsert av gammel skog. Nei, hold dere til det som er fakta.

   Svar
   • 5. Kirsti  |  mars 17, 2011, kl. 12:55 pm

    Hei. Kommentaren var kanskje ikke direkte til meg, men jeg slenger meg på.

    Noen av oss er overfølsomme mot bestemte E-stoffer (NAAF har god informasjon). Snarlig blir det påbudt å merke enkelte av azo-fargestoffene med advarsel om at de kan gi symptomer på hyperaktivitet.

    På samme måte som for tilsatt sukker, salt, transfettsyrer og allergener kan det være grunn til å unngå E-stoffer man reagerer på. Merking med klassebetegnelse (konserveringsmiddel, søtstoff, farge etc) og E-nummer eller spesifikt navn gjør dette mulig. Poenget, mener jeg, er at det ikke er grunn til å se på E-stoffene på noen annen måte enn andre ingredienser. De kan ikke skjæres over én kam, de heller.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: