Skolebarn bør veies

februar 17, 2011 at 4:17 pm 10 kommentarer

Av Anne Katrine

Nå skal alle skolebarn i 3. og 8. klasse veies  igjen. Veiing av skolebarn har ikke blitt gjort systematisk siden 80-tallet i Norge.  Resultatet er at vi knapt har oversikt over hvor mange overvektige barn vi har, eller hvordan vekten utvikler seg. Å veie skolebarn vil være et godt tiltak for å overvåke vektutviklingen på samfunnsnivå, og må gjennoføres utfra denne hensikten.

Synes synd på helsesøster

Helsesøstrene har en håpløs hverdag og føler at de ikke strekker til. Hver helsesøster skal dekke mellom 1000 og 2000 barn. I Aust Agder har de regnet ut at helsesøster har ca 63 sekunder per elev i uken i videregående skole. Det er ikke rart at de protesterer og  nekter å veie skolebarn (Aftenposten). Som dyktige fagfolk vet de at elevene trenger oppfølging og ikke minst tid til samtale om vekt, kropp, selvbilde etc.

Hvordan kan veiingen foregå

Når barna skal veies er det viktig å lage gode rutiner og rammer rundt, for at det ikke skal resultere i mer spiseforstyrrelser eller andre uheldige  konsekvenser. Helsesøster er absolutt en person som vil kunne gjøre dette på en god måte, dersom de får økte ressurser til det. Noen punkter er viktig å huske på.

 • Barna trenger ikke å få vite hva de veier og de kan stå med ryggen til når de veies
 • Helsesøster må ha tid til å følge opp hvert barn og ikke minst foreldrene
 • Barn som er i «faresonen» må fanges opp og henvises til gode tiltak

Hvor finnes gode tiltak for overvektige barn?

Det kan tenkes at enkelte ildsjeler driver gode tiltak rundt i landet, men fra statlig og kommunalt hold er det altfor lite som bevilges av midler til prosjekter for å forebygge eller behandle overvekt blant barn og unge. Et flott tiltak som jeg kjenner, men som har lange ventelister og ikke mulighet til å ta inn alle som trenger det, er Stor og sterk på Ullevål. De overvektige barna og foreldrene får samtaler, tilbud om trening og praktisk veiledning om mat og fysisk aktivitet. Resultatene er gode!

Når skal politikerne skjønne at de må prioritere mer forebygging for å hindre enorme helseutgifter når barna blir eldre og får alvorlige plager og livsstilssykdommer! Kanskje kan tallenes tale fungere som et pressmiddel når resultatene fra veiingen i skolen kommer?

Reklamer

Entry filed under: Overvekt, Vekt, Vektkontroll. Tags: , , , , , , , .

Søvn gjør deg sunn og slank Bidrar til E-nummer frykt

10 kommentarer Add your own

 • 1. Fredrik Gyllensten  |  februar 17, 2011, kl. 7:57 pm

  Vi vet jo at vi blir feitere, så jeg ser ikke helt poenget.. Og man trenger da absolutt ikke å veie noen for å se om de er feitere enn de burde..

  Svar
 • 2. Anne Katrine  |  februar 18, 2011, kl. 10:09 am

  Jeg tror uansett på dokumentasjon. Beslutningstakere tar sannsynligvis ingen avgjørelser utfra hva «de ser». Håpet er jo at stort fokus på saken gjør at utviklingen snur eller at vektkurven stabiliserer seg.

  Svar
 • 3. Fredrik Gyllensten  |  februar 18, 2011, kl. 11:19 am

  Muligens du har rett.. Men vi skal ikke utelukke en slik veieing kan ha uheldige effekter på de mange unge jentene som sliter med selvbilde, og ikke minst de mange med anoreksia…

  Svar
 • 4. Anne Katrine  |  februar 18, 2011, kl. 1:17 pm

  Dette er helt klart en fare, men da spiller det nok en viktig rolle hvordan alt rundt veiingen er og oppfølgingen. Nettopp derfor er det viktig å gi helsesøster mer ressurser!

  Svar
 • 5. Benedikte  |  februar 28, 2011, kl. 11:36 am

  Det jeg savner i debatten er «hva er egentlig overvekt hos barn.»
  Det er normalt at unger er litt lubne i perioder, for så å strekke seg og nesten minste all fett, for deretter å legge seg ut, og så strekke seg igjen -nesten som et trekkspill.
  Men dette kan da ikke bli betegnet som overvekt?

  Vi har to barn som vokser på denne måten, og som derved i perioder kan ha litt valpefett.
  Ved et besøk hos helsesøster fikk jentungen beskjed om at hun var i fare for å bli overvektig med resultat at hun i en perioden nesten nektet å spise ( 7år). Hører med til historien at hun de neste månedene strekte seg to størrelser, og derved plutselig var på grensen til undervektig!
  Så slik synsing bassert på synsintrykk kan være veldig villedende. BMI er også vanskelig å bruke på unger. Så hva skal helsesøstrene da bruke som «mal» på hvilke unger som er i faresonen, og hvilke unger som bare er slik?

  Svar
  • 6. Anne Katrine  |  februar 28, 2011, kl. 4:11 pm

   Godt innspill til debatten. Jeg er enig i at dette er sammensatt og at det er vanskelig. Men jeg har likevel tiltro til at helsesøster vil kunne gjennomføre dette på en god måte. Det er utarbeidet egne KMI-kurver for barn(2-19 år). Les mer i lenken:
   KMI-for-alder er et effektivt screeningsverktøy for å identifisere barn som er overvektige, men det er ikke et diagnostisk verktøy.
   http://www.legeforeningen.no/id/110261.0

   Svar
 • 7. Jente 19  |  mars 15, 2011, kl. 1:08 am

  Ææh, fikk helt hjertet i halsen da jeg leste dette. Synes virkelig ikke at det skal være nødvendig å veie barna, det er mer enn nok kroppsfokus i ungdomsmiljøet (og samfunnet..). Det blir en mal for hvordan man skal se ut, en mal som et barn og en ungdom ofte ikke kan klare å forholde seg til på en god måte. Følger man ikke malen = Dårlig selvfølelse. Det kan resultere i alt annet enn sunnhet. Jeg sliter selv med anoreksi, og det er det skremmende mange som gjør! Bare i mitt nærmiljø er det mange, tør nesten ikke å tenke på hvor mange som sliter på landsbasis. Trist, forferdelig trist, og er HELT sikker på at veiing ikke gjør det bedre. Hadde ikke følt meg bra akkurat hvis jeg satt som den med litt mer på beina og fikk beskjed i klasserommet om at veiing skulle foregå…Tallene vil bli pratet om, og det må være vondt å være «feil» i forhold til «malen».

  Svar
 • 8. Anne Katrine  |  mars 15, 2011, kl. 10:45 am

  Hei og takk for kommentar. Jeg vet at dette er et fryktelig vanskelig tema og jeg forstår dine følelser veldig godt. Men det er nok ikke bare veiing på skolen som vil være førende for hvordan malen skal være. Det er mye annet og sterkere krefter ellers i samfunnet som er med på å «ødelegge» selvfølelsen til barn og ungdom. Men som sagt må et slikt tiltak følges opp av voksne og helsesøster spesielt for å hindre at det blir bare negativt.

  Svar
 • 9. Anna  |  november 6, 2015, kl. 4:19 pm

  Jeg er jo altså en 8. Klassing som sitter her hjemme å gruer meg til veiinga.. Jeg er ikkje akkurat den tynneste. Og jeg veit at folk kommer til å spør meg hvis masse jeg veier.. Jeg blir egentlig ganske kvalm når jeg tenker på det. Jeg synst det ikke er nødvendig å sette unge i denne posisjone der dei føler seg pressa!!

  Svar
 • 10. Anna  |  november 6, 2015, kl. 4:24 pm

  Uansett så er jo 8.klassingene i utvikling.. Dei går jo heilt sikkert gjennom puberteten mangen av di.. SELFØLGELIG veier dei litt mere d

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: