E-stoffer er kjekke å ha!

januar 25, 2011 at 5:18 pm 9 kommentarer

Av Kirsti

Tilsetningsstoffer har fått mye negativ omtale, og det er skremmende når vi oppfordres til å telle E-er i ingredienslisten for å finne ut hvor sunn eller usunn en matvare er. E-stoffene fortjener en oppreisning. 

Gir mulighet for variasjon

Konserveringsmidler gjør at vi kan gå i butikken og plukke med oss kaviar vi vet er trygg å spise, og leverpostei som er holdbar lenge nok til at vi slipper å kaste boksen før den er tom. Antioksidanter frir oss fra harsk tran, mens fortykningsmidler og stabilisatorer gjør fettreduserte desserter og sauser til en valgmulighet for den som ønsker dét. 

Fersk fisk og nyplukkede bær er både sunt og godt, men i vårt langstrakte land kan vi vanskelig leve uten mat som holder seg en viss tid i kjøleskapet. Mange av matvarene vi velger og vraker i til daglig, og som gjør det mulig å sette sammen et sunt og balansert kosthold, hadde vi trolig ikke hatt om det ikke var for tilsetningsstoffene.

Nøye regulert

E-stoffer er bare tillatt brukt når det er et teknologisk behov for det. Både mengden av de ulike stoffene, og  til hvilke matvarer det er lov å tilsette hva, er strengt regulert. Dette sikrer myndighetene kontroll over hvor mye vi får i oss, slik at vi ikke kommer i nærheten av nivåer man tror kan være skadelige.

Ikke alltid sunnere før

Om man brukte mindre tilsetningsstoffer var ikke maten dermed sagt sunnere i gamle dager. Røyking, salting, speking og graving, – mormor hadde også sine metoder. Hun sto heller  ikke tilbake for å ha natron i julebaksten, bakepulver i vaflene, sukkerkulør i den brune sausen eller syltesukker i bringebærsyltetøyet, – alle ingredienser med lang fartstid på listen over godkjente tilsetningsstoffer

Eget valg

E-stoffer gjør det mulig å lage fargesprakende godterier og kaker som er holdbare i et halvt århundre. Vi trenger ikke å telle E-er for å skjønne at de er der, -sunt bondevett er mer enn nok.

Det er en god regel å lage maten selv. Slik får vi mer kunnskap og kontroll over hva vi får oss. Det er likevel ingen grunn til å ha dårlig samvittighet når vi ikke orker å lage sjokoladepuddingen selv, eller vi tyr til pizzadeig som er ferdig til å rulle ut når Gullrekka alt har startet en sen fredagskveld.    



Tilsetningsstoffene er med på å gjøre det mulig, -hva vi velger å spise må vi selv ta ansvar for.

Advertisements

Entry filed under: Tilsetningsstoffer. Tags: , .

Egget – fantastisk kilde til det meste Hvilke matvarer kan du overleve på

9 kommentarer Add your own

  • 1. Fredrik Gyllensten  |  januar 25, 2011, kl. 9:27 pm

    Helt enig, flott post! Tar den med i en av mine ‘verdt å lese’ utgaver på bloggen min 🙂

    Svar
  • 2. Kirsti  |  januar 25, 2011, kl. 9:34 pm

    Så bra, veldig hyggelig å høre at det man skriver kommer til nytte! Kirsti

    Svar
  • 3. Asgeir  |  januar 26, 2011, kl. 12:58 am

    Bra skrevet! Man kan ikke skjære alle E-stoffer over en kam 🙂

    Svar
  • 4. Kirsti  |  januar 26, 2011, kl. 8:44 am

    Jeg hørt engang noen si at det å snakke om «E-stoffer» som én gruppe er omtrent like presist som å snakke om «hvitt pulver».

    Akkurat dette med forskjellene, og å ikke skjære alle over en kam, er faktisk et bra tema for en egen blogg-post. Takk for tipset! Kirsti

    Svar
  • 5. Christine  |  januar 26, 2011, kl. 11:16 am

    Hei

    Jeg husker når vi skulle ha om E stoffer på skolen og jeg trodde at, nå – nå kommer det mye juicy om hvor usunt det er. Men tvert imot, alt det du har tatt opp fikk vi også vite og etter skoledagen hadde jeg et forandret syn på E stoffer. Kjempe fint at du har skrevet om dette synes jeg for det er MANGE der ute som kan lite om dette og tror at man må styre unna alt med E stoffer i.

    Svar
    • 6. Kirsti  |  januar 26, 2011, kl. 11:31 am

      Enig. Og jeg synes jo ikke det er rart at folk stiller spørsmål og ønsker mer informasjon. Jeg sjekker jo ofte ingredienslisten selv, og blir skeptisk straks det er noe jeg ikke helt vet hva er. Bra at det er nyansert syn som kommer frem i undervisning og skole! Kirsti

      Svar
  • […] E-stoffer er kjekke å ha! Flott post fra Kirsti Wettre Brønner hos Sunnhetsbloggen til Tine; Tilsetningsstoffer er ikke bare ondskap. […]

    Svar
  • 8. Bidrar til E-nummer frykt « sunnhetsbloggen  |  februar 22, 2011, kl. 11:40 am

    […] er ikke et helseproblem, men en kommunikasjonsutfordring.  En restriktiv og nøye regulert bruk gjør det mulig å tilby et variert utvalg av matvarer året rundt i vårt langstrakte land. Matbransjen skyter seg selv i leggen når de etterlater et […]

    Svar
  • 9. Kjemi på kjøkkenet « sunnhetsbloggen  |  august 7, 2012, kl. 2:46 pm

    […] du har en teskje bakepulver i vaffelrøra hjemme på kjøkkenet? Mer om tilsetningsstoffer og hvorfor E’er kan være kjekke å ha kan du lese i et tidligere […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: