Lureri å fjerne E-nummer?

januar 20, 2011 at 12:59 pm 7 kommentarer

Av Kirsti

I Bergens tidende kunne vi forrige uke lese at flere matprodusenter går over fra E-nummer til å bruke navn på tilsetningsstoffer. «Et tiltak for å få det til å se ut som om det er færre tilsetninger i maten enn det i virkeligheten er» mener Øyvind Brekke, forfatter av «Den store E-nummer boken«. Selv tror jeg ikke et ønske om å lure forbrukeren er forklaringen på at tilsetningsstoffene stadig oftere blir oppgitt med navn i ingredienslisten.

Noen stoffer kjenner vi godt. Sitronsyre, pektin og askorbinsyre (C-vitamin) er navn som gir mening, og som gjør at vi skjønner hvordan matvaren er satt sammen. Står det i stedet E330, E440 og E300 høres det skumlere ut. Vi liker heller ikke å lese at muffinsen er tilsatt E341i monokalsiumfosfat og E450 natriumdifosfat, i tillegg til E500 natriumbikarbonat. Men er det egentlig grunn til bekymring? Neppe. Det høres bare tryggere ut når vi kaller det bakepulver og tilsetter det i røra selv.

Intensjonen med å lage en godkjenningsordning for tilsetningsstoffer var å gi trygghet på at disse stoffene var vurdert og godkjent for bruk i næringsmidler. Fremstillingen i media og bøker har imidlertid bidratt til at vi i stedet opplever tilsetningene som fremmedartede og unaturlige. Uavhengig av hvilket stoff vi snakker om, om det er naturlig eller kunstig fremstilt, hvorfor det er brukt og i hvilke mengder; – Vi skyr helst unna.  Man kan spørre seg om det enkelte ganger virker mot hensikten å bruke nummerkodene. E-ene beroliger ikke, de skremmer.   

I motsetning til pektin og sitronsyre  er det få som har hørt om ‘mono- og diacetylvinsyreestere av mono- og diglyserider av fettsyrer.’ ‘Hydroksypropyldistivelsesfosfat’ likeså. Navnet skjemmer ingen? Å joda. Jo vanskeligere å uttale, jo skumlere synes vi det er.  ‘Xantangummi’ er et polysakkarid som kan utvinnes fra mais, soya eller hvete. Meg bekjent har xantangummi aldri blitt tillagt noen negativ helseeffekt. Like fullt, stoffer  som begynner på X vil vi helst slippe å se i ingredienslisten. Noen ganger kan det være like greit å skrive E415.

Noen av oss er overfølsomme mot enkelte tilsetningsstoffer, eller ønsker av andre årsaker å unngå visse av dem. Både E-nummerkoden og navnet på tilsetningsstoffer er unike. Begge kan brukes til å kjenne igjen de vi eventuelt vil styre unna. Noen ganger gir navnet på et tilsetningsstoff best informasjon, andre ganger kan det være mer hensiktmessig å bruke E-nummerkoden. Det er ikke alltid at alt som kan være lureri er det.

Reklamer

Entry filed under: Merking av matvarer, Tilsetningsstoffer.

Hold deg frisk med nok vitamin D Egget – fantastisk kilde til det meste

7 kommentarer Add your own

 • 1. fredarn  |  januar 20, 2011, kl. 5:06 pm

  Jeg synes dette er fantastisk – har lenge irritert meg over bruken av E-nummere framfor navn, slik som det gjøres i USA.

  Svar
  • 2. Kirsti  |  januar 21, 2011, kl. 8:36 pm

   Ja, det er ikke dumt at denne diskusjonen kommer opp! Det blir nok flere innlegg om tilsetningsstoffer fremover. Kirsti

   Svar
 • 3. åsbjørn jørgensen  |  mai 16, 2011, kl. 1:21 pm

  Hei.

  Vet noen hvor en kan få fatt i denne boken ?
  mvh
  ÅJ.

  Svar
  • 4. Kirsti  |  mai 16, 2011, kl. 1:33 pm

   Godt spørsmål! Pussig at det ikke står noe om dette på nettsiden (lenket inn i innlegget). Men du kan jo forsøke å sende dem spørsmålet (egen fane for kontaktinformasjon).

   Forøvrig Googlet jeg litt og fant at de har den til utlån på Tynset bibliotek…. Men sikkert andre steder også! Lykke til. Kirsti

   Svar
 • 5. Søte løgner om aspartam | SAKSYNT  |  mai 9, 2013, kl. 5:49 pm

  […] bytte ut e-stoffer med sine egentlige navn er da på ingen som helst måte lureri, fordi et E-nummer ikke sier noe om et stoff er trygt eller farlig. Per definisjon er et E-stoff i […]

  Svar
 • 6. Kim Edwin Jektvik  |  mai 10, 2013, kl. 11:56 am

  Problemet er jo at de ikke bruker det faktiske navnet.. Men sier Fargestoff fremfor E-nummeret.. Men de opplyser ikke hvilket fargestoff til tross for at det finnes flere hundre. Og det er dette som er lureriet.

  Svar
 • 7. Kirsti  |  mai 10, 2013, kl. 12:45 pm

  Hei! Det er pålagt å merke tilsetningsstoffene med klassebetegnelse (feks fargestoff), etterfulgt av enten spesifikt navn eller E-nr. Dette står i merkeforskriften (paragraf 13). Dersom produsenten ikke oppgir hvilket fargestoff det er snakk om er jeg helt enig med deg! Og det har de altså heller ikke lov til. Kirsti

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: