Lag gløgg selv

desember 16, 2010 at 4:18 pm Legg igjen en kommentar

Av Anne Katrine

På kalde førjulskvelder passer det vel godt med en varm gløgg. Selvsagt er det enkelt å bruke en ferdiglaget blanding, men den inneholder ofte veldig mye sukker. Hvis du har lyst til å bestemme selv både smak og søthetsgraden, så er det faktisk veldig enkelt å lage selv. Kjernen i en oppskrift på gløgg er å la en krydderblanding trekke en stund i juice/saft eller vin.

Her kan du finne en rask gløgg med alkohol som kun skal trekke i 15 minutter. Jeg tror nok heller at jeg foretrekker å lage en basis som skal trekke i flere timer. Da kan du nemlig oppbevare den på glass i kjøleskapet og bruke den i flere omganger. Når du skal servere gløggen kan du tilsette vin eller saft/juice i basisen. Hvis du vil redusere på sukkeret, kan du bruke lettere varianter av saft eller litt søtningsstoff (suketter, strø eller dråper). Men vær varsom, det kan raskt bli for søtt!

På apoteket kan du kjøpe ferdig gløggkrydderblanding, men det er vel gøy å lage sin egen blanding? Forslag til krydder du kan bruke er: Ingefær i skiver eller raspet, kanelstang, muskatnøtt, stjerneanis, allehånde og  kardemomme. Alle krydderne bør altså være hele og ikke malt, og jeg anbefaler å koke opp krydderblandingen, og siden la det trekke i flere timer.

På tine.no finner du en oppskrift på en alkoholfri gløgg basert på appelsinjuice og solbærsaft. Her brukes det malte krydder.

Her er en oppskrift til 2 store kopper, for at du kan se omtrent hvike mengder av krydder du bør bruke,  men lag gjerne en større porsjon, og bruk da mindre væske slik at det blir en sterk krydderbasis som kan blandes ut.

6 dl eplemost, eplejuice eller saft
12–15 hele allehånde
2 stjerneanis
12–15 nellikspiker
1 hel muskattnøtt
1 kanelstang
1  dl rosiner
3 ss sukker eller søtningsstoff

Bland alt i en kasserolle og kok opp. La det koke i 3–4 minutter før du slår av plata og lar det trekke. Det kan gjerne stå 2–3 timer for å få mest mulig smak ut av krydderne.

Sil av krydderne og varm opp. Smak til med påfyll av saft eller vin. Serveres med rosiner og hakkede nøtter/mandler.

Advertisements

Entry filed under: Oppskrifter. Tags: , , .

Matallergi av hudkrem? Julemat – oppskrifter og videoer finnes på nett

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 135 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: