Matallergi av hudkrem?

desember 14, 2010 at 9:16 pm 2 kommentarer

Av Marianne

Hjemme på badet mitt står et helt arsenal av kremer. Begge barna mine har hatt en tørr hudtype og atopisk eksem, og rådet fra helsesøster og allergilege har vært å smøre flittig. Jeg har ikke kjøpt de billigste kremene, men lagt litt penger i god kvalitet. Det innebærer ofte at kremene inneholder naturlige ekstrakter som hevdes å være ekstra bra. Nå lurer jeg på om dette egentlig har vært så lurt?

Jeg leser på forskning.no i dag en artikkel om at astma kan komme gjennom huden.  Noen barn er født med en genetisk tørr hudtype, og disse barna har økt risiko for å utvikle eksem, og senere astma og allergi. Det spekuleres i om disse barna er mer utsatt for at fremmedstoffer kan passere hudbarrieren og gi opphav til allergisk sykdom. Sannsynligvis, tror forskerne, er det lurt å behandle huden slik at man unngår at den er tørr og ikke svekket. Men kanskje bør vi ikke påføre hva som helst?

For noen år siden fikk noen finske forskere i oppdrag å avle frem mus med matallergi. Musene var ønsket til forskning for å studere hva som skjer ved matallergi nærmere. Mus har i utgangspunktet ikke matallergi, så hvordan skulle de løse dette? Jo, de tok litt eggeprotein og la på et barbert område av huden hos en gruppe mus. Det samme gjorde de med placebo på andre mus. Musene hadde ikke fått egg gjennom kosten før de fikk plasterne på huden. Utrolig nok utviklet alle musene som hadde hatt egg på huden eggeallergi, mens alle musene som hadde fått placebo tålte egg godt! Studien finner du her.

Man kan jo spekulere i om barn med tørr hudtype er ekstra utsatt for å utvikle allergi og astma nettopp fordi vi smører de inn fra dag 1 med kremer og såper og bleier med for eksempel aloe vera ekstrakt. I tillegg kles barna i mye nye klær og legges i nyoppussede hus og soversom. I min Lactacyd såpe, som skal være det mildeste av det milde av såper, ser jeg at det er tilsatt melkeprotein. Når jeg tenker tilbake så kan det godt være at Lactacyd har vært mine barns første møte med melkeprotein. Begge barna har fått allergi, men ingen av de har heldigvis fått melkeallergi. Melkeallergi er vanlig hos små barn, og ca. 5 % av barn under 3 år har eller har hatt det.

Kanskje kunne det vært gunstig å gå litt «back to nature». Kanskje er det aller beste å vaske spedbarnet med vann og ikke hver dag. Og kanskje er det lurt å kle de i brukt tøy som har vært vasket mange ganger så de ikke avgir stoffer til huden. Og kanskje er til og med tøybleier det sunneste. Dette blir ren spekulasjon, men jeg håper at forskere kaster seg over dette og finner mer ut av det. Om man utvikler allergi eller ei bestemmes for de fleste tidlig i livet, som oftest før barnet er ett år. Kanskje kan enkle grep forebygge. Aldri har det vært mer allergi, men aldri har vi vel vært flittigere til å vaske, smøre og kjøpe søtt babytøy heller..

Reklamer

Entry filed under: Allergi/intoleranse, Nytt fra forskningen. Tags: , , , , , , .

Rotte spiste 12 kg proteinpulver Lag gløgg selv

2 kommentarer Add your own

 • 1. apotektekniker  |  desember 15, 2010, kl. 12:17 am

  hvilke kremer har du da

  Svar
  • 2. Marianne  |  desember 15, 2010, kl. 3:57 pm

   Det er og har vært litt av hvert. Akkurat nå bruker vi Aderma med havreestrakt, sinksalve (Natusan), kuldkrem og diverse kortisonkremer. I tillegg har vi noen forskjellige såper og sjampoer. Poenget mitt er at disse produktene inneholder et utall av kjemiske stoffer og naturlige ekstrakter som ikke har vært kartlagt i forhold til langtidseffekt på allergiutvikling når de brukes på spedbarn. Immunforsvaret i kroppen vår er ganske genialt konstruert. Det skal i utgangspunktet være i stand til å kjenne igjen alle fremmede forbindelser og kunne sette igang en immunrespons. For at kroppen ikke skal gå til angrep på eget vev og på ufarlige stoffer i omgivelsene våre, som stoffer i pollen og mat, skjer en opplæring av immunforsvaret tidlig i livet der kroppen lærer å skille på farlig og ufarlig. For at mat skal programmeres inn som ufarlig ser det ut til å være viktig at immunforsvaret møter matallergenene i tarmen først. Myndighetene anbefaler å fullamme barn til de er seks måneder, og det er nok mange som blir smørt og vasket innen den tid. Allergi er mest vanlig i rike, velstående samfunn, og kanskje er man der ekstra ivrige med gode, naturlige produkter?
   Jeg har smørt, og smører fortsatt mye selv, men jeg er spent på om det er vanlig praksis om 50 år. Forhåpentligvis har man da løst allergigåten, og har gode tiltak for effektiv forebygging og behandling 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: