Ikke velg bort matvarer uten legebesøk

november 24, 2010 at 5:43 pm 7 kommentarer

 av Anne Katrine

Matportalen skriver at å velge bort matvarer kan være uheldig og det kreves omfattende kunnskap for å erstatte næringsinnholdet som går tapt når man kutter helt ut en eller flere matvarer. 

Jeg skjønner at det kan være fristende å teste ut om det kan være for eksempel hvete eller melk som er årsaken til opplevde plager. I ukeblader og på nett kan vi jo ofte lese «susesshistorier» om folks erfaringer og råd. Likevel bør du oppsøke lege og få tatt allergitester før du gjør drastiske endringer i kostholdet. Spesielt gjelder dette barn.

Norske helsemyndigheter advarer spesielt mot å fjerne melk og melkeholdige produkter fra barns kosthold. Hvis foreldre skal ta melk ut av barns kosthold, skal det være tungtveiende grunner til dette, for eksempel melkeallergi eller laktoseintoleranse som er påvist hos lege.

– Det er svært viktig at barn får alle de næringsstoffene de trenger. Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium og vitamin B2 (riboflavin) i kosten vår, og de er også viktige proteinkilder, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

Lise har tidligere skrevet et innlegg om at man ikke må velge bort matvarer uten mer undersøkelse.

Kroppen er et fantastisk maskineri som heldigvis fungerer stort sett bra hos de fleste av oss. Vi må ha stor respekt for at noen ikke tåler enkelte matvarer, men husk også på å respektere at kroppen din trenger et godt sammensatt kosthold for å fungere godt på lang sikt!

Reklamer

Entry filed under: Allergi/intoleranse. Tags: , .

Beveg deg og hold deg frisk Hvem gjør oss fete?

7 kommentarer Add your own

 • 1. lovelyliller: trening ,mat og morro.  |  november 24, 2010, kl. 6:17 pm

  enig i at folk ikke kan kutte ut det ene eller det andre uten kunnskap

  Svar
  • 2. Anne Katrine  |  november 25, 2010, kl. 9:39 am

   Ja, det er ofte vanskeligere enn man tror å kutte ut matvaregrupper, så kunnskap er viktig! Dessuten bør man følge med på om ting endrer seg over tid, altså om matvarer man har kuttet ut en periode kan testes ut igjen senere. Noen blir jo for eksempel allergiske mot enkelte matvarer i pollensesongen.

   Svar
 • 3. Fredrik Gyllensten  |  november 24, 2010, kl. 9:52 pm

  Jeg spiser selv masse meieriprodukter, men det er på ingen måte nødvendig i et kosthold. Problemer at, at i en vanlig, vestlig kosthold, så kan vi få problemer med å få i oss optimalt med dvs. næringsstoffer uten meieriprodukter.

  Så jeg er enig, man burde enten ha nok kunnskap selv, eller spørre noen med nok kunnskap, før man utelukker hele matgrupper.

  Svar
  • 4. Anne Katrine  |  november 25, 2010, kl. 9:44 am

   Helt enig. Lurt å spørre noen om hjelp og råd eller sette seg godt inn i det selv. Man kan absolutt leve uten både melk, kjøtt, egg og gluten, men det krever mye kunnskap for å sette sammen et godt erstatningskosthold. Ja, meieriprodukter gjør det enkelt å få i seg viktige næringsstoffer som vi trenger.

   Svar
 • 5. Bjørn  |  november 25, 2010, kl. 3:26 pm

  Slutt å fore lommeboka til norske leger! De aller fleste renner ned legekontorene oftere enn de leser ei bok. Naturlig sunt og aktivt liv vet personer med vanlig intelligens hva innebærer. De aller fleste vet også hvilken risiko de tar ved bruk av tobakk, overdrevent høy bruk av alkohol eller inaktivitet. De som trenger en lege til å fortelle dem dette bør snarere oppsøke en psykolog ettersom de tydeligvis har manglende utviklede sjelsevner. Hilsen en som ikke har vært hos lege på 15 år, men er sunn og frisk!

  Svar
  • 6. Anne Katrine  |  november 25, 2010, kl. 4:18 pm

   Så flott at du er sunn og frisk. Ja, jeg er enig i at det er mye vi vet om hvordan vi burde leve, men ikke alle klarer å leve etter det likevel.

   Svar
 • 7. Lise  |  november 25, 2010, kl. 4:20 pm

  For å få påvist allergi må du til lege, men om du er usikker på om du har matvareintoleranse og ønsker å prøve ut ulike typer dietter som utelukker matvarer fra kosten, bør du gå til en klinisk ernæringsfysiolog. De har mye mer kunnskap om ernæring enn legene, og de kan hjelpe deg med å følge et kosthold helt fritt for noen matvarer, men likevel fullverdig når det gjelder næringsstoffer.
  Kliniske eræringsfysiologer som jobber på sykehus trenger man henvisning fra legen sin for å kunne besøke, men det finnes også kliniske ernæringsfysiologer på noen legekontorer og på private sykehus som man kan gå til uten henvisning.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: