Gir smør mindre økning i blodlipidene enn olivenolje?

november 18, 2010 at 4:12 pm 6 kommentarer

 Av Anne Sofie

I en studie ved Lund Universitet i Sverige har man funnet at smør gir mindre økning i blodlipidene enn olivenolje og raps/linfrøolje. Forskerne spekulerer på om det kan skyldes fettsyresammensetningen i melkefett.

Og – ja, ikke utenkelig! For mye av det mettede fettet i melkefett har ingen effekt på kolesterolet i blodet i det hele tatt og ca en tredjedel av melkefettet er sunt umettet fett. I tillegg inneholder melkefett også litt flerumettet fett.

Alt fett vi spiser består av mange forskjellige fettsyrer. Det er sammensetningen av fettsyrer som bestemmer om fettet er hardt eller mykt og hvilken effekt det har på helsa di.

Melkefett består av ca 400 forskjellige fettsyrer. De som er vist i figuren under, er de det er mest av. Skalaen til venstre (% av totalt fettsyrer) viser hvor stor andel av melkefettet den enkelte fettsyre utgjør. De røde er mettede, de grønne enumettede og de blå er flerumettede fettsyrer. Av de mettede fettsyrene er det kun C12:0, C14:0 og C16:0 om øker kolesterolet ditt. De korte mettede fettsyrene som står til venstre i grafen påvirker ikke kolesterolet, og disse finnes bare i melkefett og kokosfett. C12:0 og C14:0 øker HDL kolesterolet, som er gunstig, og C18:0, som det er mye av i melkefett, har også en nøytral effekt på kolesterolet på samme måte som de korte. Den umettede fettsyren C18:1 (oljesyre) som det finnes mye av i olivenolje, reduserer kolesterolet.

Så melkefett er på en måte som et kinderegg….

Fettsyresammensetningen i melkefett

Reklamer

Entry filed under: Fett, Hjerte og karsykdommer, Nytt fra forskningen. Tags: , , , , , , , , .

Probiotika mot for tidlig fødsel? Beveg deg og hold deg frisk

6 kommentarer Add your own

 • 1. Mimi  |  november 30, 2010, kl. 9:24 am

  Dette er interesant. Men, i artikkelen det henvises til som du tidligere har skrevet blir det understreket at Palmetinsyre er verstingen…..det er det da mye av i melkefett. Du unnlater denne informasjonen her. Hvorfor? Hvem står bak forskningen ved Lund?

  Svar
  • 2. Anne Sofie  |  november 30, 2010, kl. 11:14 am

   Hvis du oppfatter min artikkel som at jeg prøver å underslå at det er mye palmitinsyre i melkefett og at dette er en usunn fettsyre, beklager jeg det. Jeg tenkte at det kanskje holdt å fortelle at det kun er tre fettsyrer i melkefett som er kolesteroløkende, og vise til min forrige artikkel hvor jeg skriver at palmitinsyre ikke er bra, og at det finnes mye av den i melkefett og palmeolje? Når jeg skrev at palmitinsyre er verstingen, mente jeg at den er verstingen av de tre kolesteroløkende mettede fettsyrene.
   Men det er ikke dette som er tema i dette blogginnlegget. I dette blogginnlegget har jeg fokus på at det faktisk finnes mye mettede fettsyrer i melkefett som IKKE er kolesteroløkende. Det som er interessant i denne nye studien, er at smør, i henhold til sitt innhold av kolesteroløkende fettsyrer (og i henhold til etablerte sannheter…) burde øke blodlipidene, men det viser ikke denne forskningen fra Lund Universitet. Studien er ikke publisert enda i noe vitenskapelig tidsskrift såvidt jeg har greid å finne ut, så jeg har ikke fått studert den så nøye. Jeg vet ikke nøyaktig hva de mener med blodlipider, om det er kolesterol eller triglyserider. Forskerne uttaler ikke at smør er kolesterolsenkende, men at det senker blodlipidene, og en senkning av blodlipider regnes uansett for å være gunstig uavhengig av hvilke lipider man snakker om. Hvis det er triglyserider det er snakk om, er det gunstig i forhold til metabolsk syndrom som mange får hvis de blir overvektige, og som helsemyndigheten ser på som en meget stor utfordring for helsevesenet framover.
   Nå ble også jeg mer nysgjerrig på hva forskerne har funnet ut. Jeg skal sende forskeren en mail (julia.svensson@biotek.lu.se), og det kan jo du også gjøre hvis du ønsker mer info om studien. Hun kan sikkert også gi deg mer info om hvem som står bak prosjeketet. Det er utført ved Lund Universitet, som er Sveriges støste universitet (www.lu.se). Jeg har full tiltro til det.
   Jeg forstår at jeg ikke har forklart ting godt nok tidligere. Dette er vanskelige temaer.
   Var dette litt oppklarende, eller er det noe du lurer på og som du vil jeg skal skrive et nytt blogginnlegg om?

   Svar
   • 3. Mimi  |  november 30, 2010, kl. 1:32 pm

    Takk for svar. Grunnen til at jeg ble litt kritisk var nok også på grunnlag av pressemeldingen for studien som det her ble vist til. I studiet var det kunet fåtall som deltok. Man vet at fettsyrers innvirkning er forskjellig fra mann og kvinne slik det stå i pressemeldingen, men det er vel også andre genetiske faktorer som spiller inn slik at en testgruppe på 19 kvinner og 28 menn er vel liten for å kunne si noe sikkert?
    For et melkedrikkende og ostespisende land som Norge er det veldig interessant å se hva forskning i tiden fremover finner ut av i forhold til melkefettets effekt på helen. Jeg følger med i spenning.

    Svar
 • 4. Anne Sofie  |  november 30, 2010, kl. 2:49 pm

  Dette var ikke noen studie hvor man ser på langtids helseeffekter av ulike næringsstoffer. Her ga man bare en gruppe mennesker tre forskjellige måltider med noen dagers mellomrom, og studerte hva som da skjedde etter at næringsstoffene var tatt opp i blodet. Dermed kunne de studere hvordan samme menneske reagerte på tre forskjellig typer fett, i dette tilfellet smør, raps/linfrøolje og olivenolje. Man kunne altså se bort fra genetiske forskjeller. Ofte er det nok å bare ha noen få forsøkspersoner i slike studier, og så bruker man statistiske metoder for å se om det virkelig er forskjeller mellom de faktorene man vil undersøke, her smør, raps/linfrøolje og olivenolje.
  Denne studien alene er selvfølgelig ikke nok til å trekke konklusjon om at smør er «sunnere» eller mer «usunn» enn rapsolje. Disse resultatene gir bare en indikasjon på en sammenheng som bør undersøkes nærmere. Slike studier er verdifulle når man skal prøve å finne såkalte virkningmekanismer (eller årsakssammenhenger), dvs når man stiller seg spørsmål om hva som egentlig skjer i kroppen når man spiser forskjellige ting.
  Jeg syns også det er mye spennede som skjer innen forskning på melk og meieriprodukter om dagen. Det ser ut som om siste ord ikke er sagt!

  Svar
  • 5. Anne Sofie  |  november 30, 2010, kl. 4:12 pm

   Hei igjen Mimi
   Jeg sendte en mail til forskeren bak denne studien, og har nå fått hele den publiserte forskningsrapporten. Det er triglyserider de har funnet en forskjell på, ikke kolesterol, men det at det er triglyseridene gjør denne studien enda med interessant. Det å gå med høye triglyserider i blodet over tid er nemlig en av risikofaktorene for metabolsk syndrom, som jeg nevnte, og metabolsk syndrom gir deg økt risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.
   Hun kunne også fortelle at studien ikke har fått støtte fra industrien, og at den er utført av uavhengige forskere ansatt på Lund universitet, hvis dette kan gjøre deg tryggere på at resultatene er troverdige.
   Håper ikke det ble for mange vanskelige faguttrykk, men jeg fikk inntrykk av at du har vært borti forskninglitteratur før? Jeg kan sende deg artikkelen hvis du er interessert i det.

   Svar
 • 6. Smør versus planteoljer | sunnhetsbloggen  |  november 22, 2013, kl. 3:46 pm

  […] må se på hvilken kilde fettsyrene kommer fra. Det er mettet fett i både mørk sjokolade, egg, meieriprodukter og kjøtt, men fettsyresammensetningen er meget forskjellig og den boiologiske virkningen vil også […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: