Probiotika mot for tidlig fødsel?

november 12, 2010 at 4:18 pm 2 kommentarer

Av Marianne

Jeg har selv opplevd å få et barn fem uker før termin. En liten velskapt jente på 2508 gram som passer rett inn i dukkeklær. Cirka seks prosent av fødsler i Norge starter spontant før svangerskapsuke 37. Det kan gi en dårlig start for barnet og innebærer økt risiko for alvorlige komplikasjoner og skader.

En rykende fersk publikasjon fra Den norske mor og barnundersøkelsen viser at mødre som drakk Biola eller Cultura jevnlig under svangerskapet hadde 15 % redusert risiko for spontan for tidlig fødsel. Studien er publisert i det prestisjetunge tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition, og Folkehelseinstituttet har publisert saken på sine nettsider i dag.

ABC-nyheter har intervjuet en av forskerne, og skriver:

Mens man siden 70-tallet har sett en stor fremgang når det kommer til overlevelse etter for tidlig fødsel, har man ikke sett samme framgang når det kommer til å forhindre fødsel før termin, forklarer Jacobsen (forsker ved Folkehelseinstituttet, red.anm.) som selv er fødelege.

– Frekvensen av de som fødes for tidlig har faktisk økt de senere årene. Men vi vet ikke sikkert hvilke mekanismer som ligger bak. Vi tror det er bakterier som kommer inn i livmoren og skaper for tidlig forløsning, sier han.
Hittil har det vært vanlig å behandle med antibiotika under graviditeten, men nyere forskning antyder at dette kan ha negativ effekt på barnets helse på sikt.
– Hva skal vi da kunne gjøre dersom det ikke er bra å gi antibiotika til nettopp disse kvinnene?
– Det som er nytt i vår studie er at vi tar det motsatte perspektivet, vi forsøker heller å tilsette de gode bakterier for å nedkjempe de skadelige bakteriene.
– Det vi tenker oss er to mulige mekanismer: Den første og vår hovedhypotese er at probiotika senker det generelle inflammatoriske nivået i kroppen.
– I laboratoriet har vi sett at hvis man tar celler fra morkaka og tilsetter litt bakterier, så får man en kraftig inflammasjon. Dersom man tilsetter litt probiotiske lactobasiller, såkalt gode bakterier, så minsker inflammasjonen i prøverøret.
– Den andre er at jevn tilførsel av gode bakterier konkurrerer ut de dårlige bakteriene, forklarer Jacobsson.

Det er selvfølgelig for tidlig å konkludere med at probiotiske bakterier kan ha denne effekten. For å avklare det må man gjøre store kliniske studier der kvinnene må fordeles tilfeldig i grupper som får probiotika eller placebo. Men det er spennende resultater som vi håper vil følges opp med mer forskning siden det er såpass viktig for en god start på livet.

Reklamer

Entry filed under: Nytt fra forskningen, Probiotika, Svangerskap. Tags: , , .

Melkedråpen – nytt informasjonsblad fra TINE Gir smør mindre økning i blodlipidene enn olivenolje?

2 kommentarer Add your own

 • 1. Fredrik Gyllensten  |  november 12, 2010, kl. 8:15 pm

  Spennende forsning, absolutt. Og jeg er veldig fornøyd med at dere har med den siste paragrafen der, og ikke over-hyper studien 🙂

  Svar
 • 2. magnus  |  november 13, 2010, kl. 1:40 pm

  Det er kanskje lurt å ikke trekke forhastede slutninger fra denne undersøkelsen. De som drikker Biola og Cultura er kanskje mer bevisst hva de ellers putter i munnen.
  Vi har mer enn 100 000 forskjellige kjemikalier, mange av disse virker som hormonhermere i kroppen, og påvirker oss på forskjellige måter. De kan bl.a. slå av og på gener.
  Norsk forskning viser at gravide på potetgårder har 65 % større risiko for ufrivillig abort, eller å føde et misdannet barn.
  Det mistenkte midlet er fortsatt i bruk.
  Etter press fra EU må Norge heve restverdigrensene for sprøytemidler!
  Nederlandsk forskning viser at ammende kvinner som eter økologisk mat har mye lavere innhold av miljøgifter i melka.
  Helsemyndighetene i flere land anbefaler gravide å spise økologisk mat, Men som vanlig er norske helsemyndigheter ikke interessert i å gi slike råd.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: