Historien bak teksten på melkekartongen

november 10, 2010 at 11:18 am 4 kommentarer

Av Marianne

Jeg har sakset en kommentar fra bloggen til Anne Viken – og fikk lyst til å svare. Her er kommentaren:

Ingvar skriver: «Eg lurer på denne helsereklamen som Tine driv på mjølkekartongane. Før var det å drikka kalsium for å få sterkt skjelett, no går det ein kampanje for å drikka protein for å få store musklar. Eg lurer på: Finst det noko som helst fagleg dekning for desse påstandane, og er det i det heile lovleg å slengja rundt seg med helsepåstandar om ei matvare på denne måten?»

Vi som jobber med ernæring i TINE blir ofte utfordret av markedsførerne på hva vi kan si og ikke si. En merkevaresjef vil gjerne ha frem alt som er positivt med sitt merke, og vet at den norske forbrukeren er opptatt av sunnhet. Hvis man kan påstå at en matvare har en positiv effekt på helsen (via en helsepåstand), er det ofte en stor fordel for et produkt. Vi blir derfor stadig utfordret til å finne frem til hva det kan være mulig å si i om et produkt, og vi må prøve å komme frem til formuleringer som er forståelige og motiverende for forbrukerne. Til sist må vi sikre at tekstforfatterne i reklamebyråene ikke forenkler og vrir på budskapene før de går i trykken. Målet er jo selvfølgelig å få salgskurven til å peke oppover, eller i hvert fall ikke nedover som den har gjort for melk de senere årene.  

De fleste har fått med seg at melkeprodukter er nordmenns viktigste kilde til kalsium, og at kalsium  er viktig for å ha et sterkt skjelett. Men dette har nok vært et litt ensidig budskap som kanskje bare motiverer en mindre del av befolkningen. I fokusgrupper hører vi at folk flest mener at «Joda, melk er sunt, men det er kanskje ikke så viktig for meg?» Kunnskapen om at melk er en viktig basimatvare i norsk kosthold har gått litt tapt rett og slett.

Så da gjelder det å se hva melken har for andre gode egenskaper som vi har lov til å snakke om og som er relevante for nordmenn i 2010. Akkurat nå er proteiner i vinden. Både de som vil bygge større muskler, og de som vil regulere vekten er opptatt av å ha et kosthold rikt på proteiner. Og de fleste trenger jo ikke tilskudd for å få til det. Melk er naturlig rik på proteiner, og for å kunne si det, må minst 20 prosent av energien i melk komme fra protein i følge regelverket om ernærings- og helsepåstander. 40% av energien i skummet melk kommer fra proteiner. Fisk, kjøtt og egg er andre gode proteinkilder i kosten som kan sikre at selv de største kroppsbyggerne kan få dekket sitt behov gjennom et bra kosthold.

Til Ingvar: Neida, vi slenger ikke runt oss med helsepåstander. Som regel er det ernæringsavdelingen som skriver utkastet til tekstene. Melk inneholder mange næringsstoffer som vi kan snakke om betydningen av. Melken er (i følge EU-regelverket) en god kilde til protein, kalsium, jod, fosfor, B12 og B2. Så lenge det vi skriver er godt dokumentert og vi ikke villeder, har vi mulighet til å skrive det. Etterhvert skal alle påstander være godkjent i EU, men de har ikke kommet gjennom vurderingen av hele bunken med søknader om helsepåstander ennå. De har imidlerid vurdert påstander for både protein, kalsium og jod blant annet.

Reklamer

Entry filed under: Merking av matvarer, Protein. Tags: , , , .

Er det ett fett? Melkedråpen – nytt informasjonsblad fra TINE

4 kommentarer Add your own

 • 1. Fredrik Gyllensten  |  november 11, 2010, kl. 10:02 am

  Jeg må bare si at jeg er rimelig fornøyd med reklamene til Tine, de aller fleste ‘vrir’ mye mer på Sannheten enn hva Tine gjør, de virker mye mer ærlige, og det liker jeg 🙂

  Les f. eks hva som står om Tines økologiske produkter på tine.no – slik ærlighet liker jeg 🙂

  «En stor andel av forbrukere som velger økologisk, gjør dette fordi de mener økologisk mat er sunnere. Hvorvidt økologisk mat faktisk er sunnere for oss enn konvensjonelt dyrket mat, er imidlertid omdiskutert. Forskningen har kommet frem til motstridende resultater. Det er også vanskelig å påvise forskjeller i andre, målbare kvalitetsegenskaper som matvaretrygghet og helse.»

  tine.no/ernaring/melk-og-helse/74747.cms?okologisk-melk-og-sunnhet

  Svar
 • 2. Ingvar Åberge  |  desember 4, 2010, kl. 3:40 am

  Det var litt uventa at bloggkommentaren min til Anne Viken skulle få så mykje konsekvensar!

  For å seia mi heilt personlege meining har eg ikkje noko tru på at det er nokon samanheng mellom kalsiuminntak og osteoporose. Det kan nok ha farga ordleggjinga mi litt.

  Dette med protein trur eg mest av alt er ei motebylgje som har snart kjem til å gå over. Det er i alle fall ikkje slik at nordmenn flest har problem med å få dekka proteinbehovet sitt.

  Det som eg trur de i TINE skulle leggja vekt på er det som verkeleg har helsemessig interesse: CLA-feittsyrene.

  Svar
  • 3. Marianne  |  desember 7, 2010, kl. 11:32 am

   Innlegget ditt ga egentlig en fin anledning til å si litt om hvordan vi jobber, og det var hyggelig at du så at vi tok det opp i bloggen vår. Det er absolutt lov å være skeptisk og uenig med oss, men vi mener altså at vi har godt hold for det vi skriver. Påstandene vi bruker på kalsium og protein er vurdert i EU og har fått tommelen opp. De fleste andre søknader om helsepåstander har fått tommelen ned fordi sammenhengene ikke er godt nok dokumentert. EU har et svært høyt krav til dokumentasjon. Det er nok mange andre faktorer som også er viktige for beinhelse, så det holder ikke bare å få nok kalsium, men det bidrar. Når det gjelder protein så er mye av hensikten vår å vise at det finnes gode proteinkilder i kosten. Det er nok ekstremt sjelden at en nordmann får proteinmangel med mindre personen lider av underernæring og for lavt energiinntak. Men det er stadig mer forskning som peker på positive effekter av å ha et naturlig kosthold med en bra proteinandel, kanskje først og fremst fordi protein virker mer mettende enn karbohydrat og fett, men også for de som er opptatt av optimale forhold for muskelvekst og vedlikehold. Både vektregulering og trening er i vinden om dagen, så det er nok derfor det er stor fokus på protein.

   CLA er absolutt spennende, og vi følger med på forskningen 🙂 Det er også mange andre komponenter i melk som ser ut til å kunne ha gunstige egenskaper både når det gjelder vektregulering og blodtrykk. Det er ikke forsket nok til at vi kan kommunisere noe rundt det ennå, men i fremtiden kanskje..

   Svar
 • 4. Ingvar Åberge  |  mars 18, 2011, kl. 12:47 pm

  Eg har no funne ein artikkel på nettet som set denne saka i eit ytterlegare dåreg lys for mjølka sin del:

  http://www.ntnu.no/gemini/2007-06/7.htm

  Dersom A-vitamin er så farleg for skjelettet som det står her vil det seia at mjølk kan vera ein av grunnane til stor førekomst av osteoporose hjå oss, sidan mjølkfeittet er ei av våre viktigaste A-vitaminkjelder og har eit ugunstig A/D-forhold.

  Mjølk for kalsiumet sin del kan då i alle fall berre dreia seg om dei magraste og dermed A-vitaminfattigaste mjølkeprodukta.

  Dette gitt at undersøkinga frå NTNU er korrekt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kilder

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 132 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: