Sjokolade med (enda) bedre samvittighet

september 24, 2010 at 11:18 am 11 kommentarer

Av Kirsti  

Man trenger ikke alltid en unnskyldning for å spise det som er godt. Det skader likevel ikke å ha argumentene klare om du blir tatt på fersken med tomt sølvpapir og sjokoladespor i munnviken en vanlig tirsdagskveld. Spesielt ikke om du er ernæringsfysiolog. Så hvorfor har ingen fortalt meg dette før?  

Mørk sjokolade er en usedvanlig god fiberkilde. Med sine 13 gram fiber per 100 gram gir to-tre ruter av varianten med 86% kakaoinnhold en tiende-del av fiberet jeg trenger på en dag(25-35 gram). Det høres kanskje ikke så mye ut, men den lille biten slår faktisk både epler og fullkorns-knekkebrød ned i støvlene.   Her er noen alternativer som gir omtrent like mye fiber som den lille biten (25 gram) av den mørkeste mørke:
  • 1 stort eple
  • 1 1/2 knekkebrød, fullkornsrug
  • 1 1/2 gulrot
  • 40 gram havregryn
  • 125 gram melkesjokolade (!) 

Er fiberet den eneste grunnen til at du spiser sjokolade? Velg den mørke.

 

Ja, ja. Jeg får vel ta en bit i dag også. Må tenke på fiberinntaket vet’u.

About these ads

Entry filed under: Antioksidanter, Fiber, God fordøyelse, Merking av matvarer. Tags: , .

Blir vi virkelig slank av proteiner? Verdens skolemelkdag i dag

11 kommentarer Legg til din egen

  • 1. Fredrik Gyllensten  |  september 24, 2010, kl. 9:47 pm

    Hehe, men du har jo rett – ren kakao er uten tvil sunt.

    100 % kakaopulver kan kjøpes i butikkene, og er en flott, god og sunn ingrediens i mange retter :-)

    Selv spiser jeg følgende måltid etter hver treningsøkt (4x uka);
    – 300 g frosne Bær, 2 bananer eller annen frukt.
    – 1 Beger (0,5 kg) Youghurt (Tine Ja eller Yoplait Dobbel 0%).
    – 1/2 scoop Whey Isolate (isolert myseprotein, annet proteinpulver eller evnt. Kesam mager, kan også brukes.)
    – Linfrø/Chia frø, kakaopulver (ren kakao) og litt søtstoff (stevia).
    = Næringsskål; ca 710 kalorier – 45 g prot – 105 g karbs – 12 g fett

    Svar
  • 2. Fredrik Gyllensten  |  september 24, 2010, kl. 9:49 pm

    Alt mikset sammen, må nevnes..

    Vanvittig godt! Når det er varmt tiner jeg ikke bærene i det hele tatt, og da blir blandingen nesten som iskrem :)

    Svar
  • 3. Ingvild  |  september 25, 2010, kl. 9:57 pm

    Det var gode nyheter. Spesielt etter all sjokoladen jeg har spist i kveld :-)

    Svar
  • 4. Torill  |  september 27, 2010, kl. 2:07 pm

    Heldigvis er det mye fiber 70% også.. og endel bedre smak :-)

    Svar
  • 5. lilly  |  september 27, 2010, kl. 5:30 pm

    Kakaopulver er mye billigere enn mørk sjokolade. En pakke 250 g koster 8 kroner på nærbutikken min. Hvor mange gram kakaopulver bør jeg maks. innta hver dag? Bruker kakaopulver i både drikke og mat daglig.

    Svar
    • 6. Kirsti  |  september 28, 2010, kl. 3:26 pm

      Hei, dette kan jeg nok ikke gi deg noe fasit-svar på. Kakao er ikke i seg selv studert nok til å kunne fastsette en anbefalt daglig mengde. Det kan være en god kilde til mange positive stoffer, som fiber, kalsium, kalium, og magnesium, i tillegg til en rekke antioksidanter. La gjerne kakao være en del av kostholdet. Alt med måte er alltid en god regel, men jeg kan vanskelig tro du klarer å innta så mye at det ikke er forenlig med et sunt og balansert kosthold. Kirsti

      Svar
  • 7. Amalie  |  oktober 22, 2010, kl. 12:49 pm

    Heisann. Lurer på om dåkke kan finne ut om Creative Nature sitt kakaopulver er 100% Rått. Hadde vore fint å vete :)

    Svar
    • 8. Kirsti  |  oktober 26, 2010, kl. 11:49 am

      Hei! Sjekk hva som står i ingredienslisten, der skal alle ingrediensene være listet opp. Står det bare ‘kakaopulver’ er det 100% kakaopulver.

      Er du fortsatt usikker er det alltid lurt å kontakte produsenten direkte. De er nok bedre til å svare for sitt eget produkt enn jeg…

      Svar
  • 9. nina  |  oktober 24, 2010, kl. 12:55 pm

    lurer på om det er tilsatt sukker i vanlig kakaopulver? f. eks hvis jeg vil lage varm kakao, å kan jeg jo bestemme mengden av sukker selv , ved å tilsette vanlig sukker. men så begynte jeg å lure på om dette kakaopulveret(feks freia) inneholder sukker fra før av?

    Svar
    • 10. Kirsti  |  oktober 26, 2010, kl. 11:39 am

      God idé å lage kakaoen selv, så har du selv kontroll på hva du putter i! Vanlig kakaopulver (feks Original Kakao fra Freia) er ikke, i motsetning til de fleste kakaodrikker, tilsatt sukker eller annen søtning. Sjekk ingredienslisten, der er alle ingrediensene i produktet listet opp!

      I næringsdeklarasjonen vil du se at også kakaopulver inneholder sukkerarter. Dersom det ikke står ‘sukker’ i ingredienslisten er kommer alle sukkerartene i produktet fra kakaobønnene. Ok?

      Svar
  • 11. Fredrik Gyllensten  |  oktober 24, 2010, kl. 9:56 pm

    Nina; Det er da så enkelt som å lese på forpakningen!

    Men vanlig kakalopulver beregnet til å lage drikke-kakao er det sukker i.

    Du kan dog gå kjøpt 100 % rent kakaopulver også, vertfall på de ‘bedre’ butikkene som Meny etc.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Abonner på kommentarene via RSS-strøm


Kilder

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 102 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

Følg med

Få nye innlegg levert til din innboks.

Bli med 102 andre følgere

%d bloggers like this: