Kan man anbefale vin for å oppnå god helse?

september 13, 2010 at 1:41 pm 3 kommentarer

Av Christine

Det er vanskelig å vite hva man skal tro på disse dager med alle de ulike anbefalingene som finnes der ute. Alkohol er et tema som stadig er under diskusjon og  i forrige ukens episode av Schrødingers katt (NRK1) ble rødvinen satt til granskning. Klikk her for å se episoden.

En noe kontroversiell studie ble utført av forskningsleder Fredrik Nystrøm, professor fra Linköpings universitet, der han studerte kroppens virkning av rødvin. En gruppe fikk i oppdrag å drikke vin hver dag i tre måneder (kvinner 1 glass og menn 2 glass) mens kontrollgruppen skulle være helt avholds i denne perioden. Etter tre måneder ble kolesterolnivåer, blodtrykk, insulin og fettinnholdet av lever sjekket.

Resultatene viste at det dårlige kolesterolet (LDL) hadde blitt redusert med 15 % blant de som hadde drukket vin. Blodtrykket og insulinnivået forble uforandret mens fettmengden i lever viste varierende resultater. Hos noen få hadde fettmengden faktisk blitt redusert, men hos flertallet hadde det økt noe. Nystrøm konkluderte studien sin med at et moderat inntak av alkohol er gunstig for å redusere risikoen for hjerte-karsykdommer ettersom det er det farlige kolesterolet som man bør være obs på.

Kristina Kjæreheim, som er overlege ved Kreftregisteret, stiller seg veldig kritisk til Nystrøms funn og synes det er uforsvarlig å gå ut med en slik anbefaling etter en såpass begrenset studie både i omfang og tid. Nystrøm tar ikke helseutkommet i betraktning for å se hvor mange i hans studie som eventuelt hadde utviklet hjerte-karsykdommer. Videre hevder hun at mange studier viser at alkohol er forbundet med utvikling av kreft, og trekker frem brystkreft blant kvinner som eksempel der risiko øker med økt inntak. Heldigvis konkluderer også hun at alkohol i begrenset mengde er OK, men at det ikke er slik at man må drikke vin for å holde seg sunn. Det går fint å oppnå på andre måter også 😉

Reklamer

Entry filed under: Alkohol, Hjerte og karsykdommer, Kreft. Tags: , , , .

Bønder i byen! Blir vi virkelig slank av proteiner?

3 kommentarer Add your own

 • 1. Fredrik Gyllensten  |  september 14, 2010, kl. 11:22 am

  Epidemiologisk forskning viser gansek tydelig at folk som drikker litt, har bedre ehelser enn de som har avholds. Det er dog en rekke confounders, men selv med disse tarr i betraktning tyder det på at et lavt-moderat alkohol inntak faktisk er sunt.

  Jeg tror dog, at det ikke er alkoholen i seg selv som står for dette, men heller økte sosiale egenskaper – fest med venner, og ikke minst avslapning og glede. Alkohol er en sosial drikk, og jeg tror det er dette som gjør det ‘sunt’.

  Svar
 • 3. Katrine  |  oktober 7, 2010, kl. 4:27 pm

  Hei!
  Jeg har hørt mye om at man bør unngå mye rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt for å forebygge kreft, så jeg spiser som oftest rent kjøtt fremfor karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller pølser. Men det jeg lurer på er, er bearbeidede kjøttvarer av kylling og kalkun også kreftfremkallende, eller er det bare rødt kjøtt? Jeg tenker da på kjøttdeig som bare er tilsatt vann og salt, og ikke kjøttpålegg tilsatt nitritt/nitrat.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: