Hvitløk + melk= luktfri?

august 30, 2010 at 2:10 pm 2 kommentarer

Av Torill

Alle hvitløkselskere: gled dere! Løsningen for «hvitløksånde» etter et hvitløksrikt måltid kan være funnet: Melk!

 Ja, du leste riktig 🙂 Forskere har nemlig funnet at å drikke melk før eller til hvitløk, kan redusere konsentrasjonen av stoffer som danner den karakteristiske «hvitløksånden». Studien skal publiseres i Journal of Food Science, men du kan lese om denne allerede på denne linken.

Hvordan kan melk ha denne effekten? Jo, de stoffene som danner «hvitløksånden» kalles allyl mercaptan, diallyl disulfid, metyl mercaptan, og allyl methyl sulfid. Melk har en effektiv såkalt «deodoriserende aktivitet» særlig på diallyl disulfid. Diallyl disulfid hydrofobt, dvs at den lettere binder seg til fett enn til vann og dette er nok en av årsakene til at melk, særlig fet melk, kan fjerne den karakteristiske hvitløkslukten.

I følge forskerne er det første gang de har testet dette in vivo (på mennesker), og ikke bare in vitro (på lab’en). Men, det er det kanskje noen av leserne som har? Eller kanskje det er noen som vil påta seg oppgaven å teste det ut og sende oss et lite hint om resultatet etterpå?

Advertisements

Entry filed under: Nytt fra forskningen. Tags: , , , .

Brussalget stiger Bønder i byen!

2 kommentarer Add your own

  • 1. Fredrik Gyllensten  |  august 31, 2010, kl. 4:17 pm

    Meget interresant.

    Men det er verdt å merke at det ikke kun er melk som fungerer, men alt som inneholder vann og fett. For å sitere forskerne bak studien; «Water was the major component in milk responsible for the deodorization of volatiles.»

    Jeg vil derfor tro, at ved et mikset måltid bestående av masse grønnsaker (som inneholder mye vann), vann til å drikke ved siden av, og noen kilder til fett, f. eks olivenolje og kjøtt – så vil ikke hvitløk gi den samme dårlige ånden som man f. eks vil få om kan grydrer sandwichen din med hvitløk.

    Selve studien finner man her: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20722910

    Svar
  • 2. Christine Arnesen  |  september 2, 2010, kl. 10:16 pm

    Ellers skal jo den gamle klassikeren fersk persille også være god hjelp mot hvitløksånde. Mitt tips er spiser partneren din hvitløk, så gjør det samme! 😉

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 135 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: