Some like it hot

august 3, 2010 at 9:06 am 2 kommentarer

Av Christine

Har du noen gang kuttet opp chili og så klødd deg i øyet rett etterpå? Da vet du at det ikke er en særlig god idé! Chilien inneholder nemlig capsaicin og andre kjemiske stoffer (ved fellesnavnet capsaicinoider) som gjør at man opplever en brennende følelse. Det som fysisk skjer når man spiser chili er at capsaicinoidene binder seg til smertereseptorer i munnen og i halsen som registrerer varme. Ved aktivering sender resptorene beskjed til hjernen at personen har spist noe sterkt og hjernen reagerer på den brennende følelsen ved å øke hjertefrekvensen og øke utskillelse av svette og endorfiner.

Det finnes mange tusen ulike typer chili som kommer i forskjellige farger, størrelser og styrker. Visste du at chilier faktisk har sin helt egen styrkeskala? Styrkes måles i Scoville enheter der mild paprika har den laveste verdien på 0 og ren capsaicin får maksstyrke på 16 millioner. Litt av en skala!  

Både godt og sunt

Det står ufattelig mye om chiliens helsebringende egenskaper på nettet. Full av antioksidanter (vitamin C og betakaroten) kan chilien øke blodsirkulasjon, redusere kolesterol, dempe smerter (som migrene) og løse opp tetthet i luftveien. I tillegg påstås det at chili kan være bra for vektnedgang i og med at man øker metabolismen noe når man genererer varme. Hvor mye forskning som ligger bak disse påstandene er jeg usikker på, men det virker som om chilien kan bidra med mye positivt. Vær bare litt obs om du har magesår, da kan chilien gjøre mer skade enn nytte.

Slukk ilden

Om du har spist for sterk mat, velg melk, ikke vann! Capsaicin er nemlig oljebasert (fettløselig) så heller man innpå med vann gir dette liten effekt. Melk eller yoghurt fungerer mye bedre. Brød og ris hjelper også.

Nybegynner?

Om har lite erfaring med bruk av chili så begynn forsiktig og øk inntaket gradvis. Man kan faktisk øke toleransen på denne måten. Regelen generelt er at jo mindre størrelse på chilien desto sterkere er den. Hold deg til de chiliene man får kjøpt i vanlige matbutikker om du ikke vil ha de for sterke. Skrap ut frø og den hvite membranen som holder de på plass, de delene er nemlig de sterkeste. Finhakk resten og ha for eksempel i burgerfarsen eller pastasalaten.

Sjokolade og chili er en himmelsk kombinasjon. Prøv å bake en sjokoladekake med chili i, oppskrift finner du her.

Interessant fakta: visste du at heten faktisk sitter i stilken før chilien blir høstet? Når chilien høstes så renner væsken ned i membranen og fordeler seg ut i frøene og på innsiden av chilien.

Reklamer

Entry filed under: Antioksidanter, Sunnhetstips, Vektkontroll. Tags: , , .

Dyr sunnhet! Skolemelk? Jatakk!

2 kommentarer Add your own

 • 1. Anne Sofie  |  august 3, 2010, kl. 10:15 am

  Flott innlegg, Christine!
  Jeg ville bare fortelle en morsom historie om knepet om å bruke melk og yoghurt hvis man har spist for sterk mat. For noen år siden var jeg på restauranten Dinner i Oslo og spiste. De har aldeles nydelig kinamat som er litt anderledes enn den man får på de fleste norske kinarestauranter. Den gang var jeg ikke klar over at de også serverer mat som er hakket sterkere enn «vanlig» kinamat, og jeg endte opp med en rett som var altfor sterk for meg. Jeg snakket med servitøren om dette, og han kom straks med en skål med naturell yoghurt med litt sukker i som han ba meg spise ved siden av maten. Det var deilig kjølende på en «lettbrent» strupe!

  Svar
 • 2. Fredrik Gyllensten  |  august 16, 2010, kl. 8:03 pm

  God post her også, imponert over kvaliteten her – forventet egentlig ikke det, i og med at dere arbeider for en kommersiell agent (Tine).

  Men stå på videre!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: