«Å legge en rabarber»

juli 26, 2010 at 3:20 pm Legg igjen en kommentar

Av Torill

Har du hørt dette uttrykket før? Ikke jeg heller, før jeg plutselig kom over det på nettet i dag. At rabarbra smaker fantastisk om sommeren visste jeg, men at den også hadde en spennende historie hadde jeg ikke anelse om.

Her er noen smakebiter: Den har vært i Norge i mer enn 300 år, og ble innført fra Kina. Den kalles 1700-tallets ginseng, fordi den ble tillagt flere helsebringende effekter. Handel med rabarbra var god butikk for Europa, noe som medførte at importen ble nøye overvåket av «Rabarbrakommisjonen», kontrollert av den russiske tsaren. I dag finnes mer enn 70 forskjellige typer rabarbra i Norge, – i Norden 200-300. Smugling medførte dødsstraff…

Vil du smake noe godt? Rens stilkene og fyll litt sukker i en kopp. Dypp stilken i sukkeret og nyyt det… surt og søtt.. og lov på en varm sommerdag.

Får du venner innom en sommerkveld er varm, kald eller lunken rabarbrasuppe eller kald -grøt en sikker vinner: rens, kutt og kok rabarbraen i vann tilsatt sukker og litt kanel. For å få den konsistensen du ønsker, bruker du potetmel utrørt i vann og gir et oppkok. Det finnes mange gode oppskrifter på nettet, – prøv foreksempel denne linken her. Et lite ekstratips dersom du velger grøten: legg på en klatt Tine kesam vanilje! Deilig 🙂

For den som fortsatt henger med meg: uttrykket «Å legge en rabarber» på noe betyr at en sak blir strengt regulert…

Entry filed under: Diverse, Oppskrifter. Tags: , , .

Bær(e) lekkert En liten smak av Italia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: