Sommermat – slik spiser du sunt (og godt!)

juli 7, 2010 at 10:20 am 1 kommentar

Av Christine

Det står fryktelig mye i avisene disse dager om all den usunne maten vi tydeligvis propper i oss om sommeren. Det høres ut som vi nordmenn ikke gjør annet enn å trykke i oss fet grillmat, enda fetere potetsalat og svelger alt ned med to, tre øl. Er det virkelig så ille?

Når solen er fremme er jeg den første til å innrømme at det grilles mye hjemme hos oss, men det trenger ikke å være usunt. Under følger noen gode råd til hvordan man kan spise deilig sommermat med god samvittighet. Velg gjerne:

Reker! Er det noe bedre enn ferske reker? Jeg spiste de mest fantastiske reker nå i helgen på Elvebredden Matbar, et lite sted ved Akerselven. Om dere er glad i reker så er et besøk dit et must! Reker har ca 100 kcal per 100 gram og er en veldig god proteinkilde.

Frukt! Om dere ikke har fått med dere, så sier jeg det igjen – den pakistanske mangoen er her! Kjempe god og full av vitamin C! Jordbærene har ikke vært så synlige enda i år synes jeg, men kommer vel nå når varmen endelig har kommet. Jordbær bidrar med lite energi (endelig noe super godt man kan fråsse i) og inneholder viktige mineraler som kalium, magnesium og fosfor.

Grønnsaker! Det er utrolig godt å grille grønnsaker. Kjøp ferske maiskolber og kok de først i ca 5 min. Deretter kan man pensle de med olje og grille til de får litt svak farge, kjempe godt. Ellers er sopp, paprika, squash og aubergine andre grønnsaker som passer ypperlig på grillen. For å gjøre soppen litt mer morsom kan man gjerne fylle den med litt ost, blåmugg ost er spesielt godt synes jeg! 😉 Grønnsaker bidrar med mye fiber og inneholder som kjent antioksidanter, vitaminer og mineraler. Ikke minst bidrar det også til å øke vanninntaket deres på varme dager.

Dipper! Passer bra til kjøttbiten, salaten eller grønnsakene. Min svigerinne lagde en veldig god en her om dagen, oppskriften følger under. Tzatziki, hummous, guacamole og salsadip gjør maten både mer fargerik, smakrik og spennende. Dessuten inneholder de mye sunt; guacamolen til eksempel bidrar med enumettede fettsyrer som kan senke det dårlige kolesterolet (LDL). De to førstnevnte dippene inneholder også en god del av vår venn hvitløken som jeg tidligere har skrevet om.

Salater! Det påstås at man har mindre appetitt under sommeren (jeg har ikke merket noe der!) og da passer jo salater bra. Det er noen som synes det er kjedelig å spise «kaninfor», men da har du ikke har laget salaten spennende nok! Det er viktig med en del ulike ingredienser mener jeg for å gjøre en salat innbydende. I tillegg må man bli mett av den så bare salatblader funker ikke i lengden.

Håper dere tester disse gode oppskriftene – de passer perfekt i sommervarmen!

Marias Salsa dip – 1 medium skål

  • 3- 4 tomater (på stilk – de smaker ofte mye mer)
  • 1 pakistansk mango
  • 1/4- 1/2 rød røk
  • fersk koriander
  • 1 rød chilli (med eller uten frø – you decide!)
  • salt, pepper og eventuelt en liten skvett oliven/rapsolje

Slik gjør du: kutt opp tomater og mango i små biter og finhakk rødløk, chilli og koriander. Legg alt i en skål, tilsett litt salt, pepper og olje og rør alt sammen. Ferdig!

Mettende, god tunfisk salat (2 porsjoner)

  • 1 dl fullkornsris
  • 2 egg
  • 1 boks med tunfisk (i olje eller vann det velger du selv)
  • salatblader (en blanding er alltid godt)
  • 3-4 små tomater
  • 1/4 rødløk
  • paprika
  • dressing: 1 hvitløksbåt, 3 ss olivenolje, 1 ss sitron (ev.balsamico), 1 tsk honning.

Slik gjør du:

  • Begynn med å koke risen. Når den er ferdig, hell den over i et dørslag og la den bli kald.
  • Kok samtidig eggene (hardkokt/løskokt det avgjør du selv)
  • Vask salatblader, tomater og paprika og kutt i passende biter. Finhakk løken.
  • Press hvitløksbåten og bland sammen olje, sitron og honning.
  • Legg salaten i bunnen av tallerkenen og topp med tunfisk, løk, egg og ris. Dryss dressingen over og nyt!
Reklamer

Entry filed under: Fiber, Oppskrifter, Sunnhetstips. Tags: , , , , .

Up in the air – hold på vannet! Lite brukt tørkerull selges billig

1 kommentar Add your own

  • 1. Valeri  |  juli 9, 2010, kl. 12:08 pm

    Hei!

    Takk for fine tips Christine.
    Marias salsa dip er kjempe god!!!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: