Har du testet butternut squash?

juni 22, 2010 at 8:49 am 4 kommentarer

Av Christine

Om dere ikke har det, oppfordrer jeg dere virkelig til å prøve! Det er en fantastisk frukt (jeg trodde først at det var en grønnsak men på nettet står det faktisk at det er en frukt) som kan brukes til mye godt. Minner noe om søtpotet med sin deilige,søte smak. Det er sjelden man får kjøpt den i de vanlige matbutikkene, men i de asiatiske pleier den å finnes.

Utseendemessig kan den se litt utfordrene ut, men jeg kan garantere at har du først laget noe med den en gang – prøver man det gjerne igjen! Jeg har i hvert fall blitt en stor tilhenger og bruker den vanligst i suppe og risotto eller for seg selv fylt med masse snadder (se oppskrifter under). Den blir best bakt i ovn dynket i en sjenerøs svett med raps eller olivenolje.

 Full av sunnhet

Stappet full av vitamin A, C, kalium, mangan og fiber gir butternut squash deg i tilegg bare 40 kalorier per 100 gram ovnsbakt vare. Hva er bedre enn sunn mat som kroppen din setter pris på? Her kommer et par av mine favoritt oppskrifter.

Fylt butternut squash

 Dette trenger du til 2 personer:

  • 1 butternut squash
  • 1 løk (finhakket)
  • 2-3 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • 5-6 sopp (gjerne aroma sopp)
  • 6 skiver bacon (kuttet opp i små biter)
  • 1 dl parmesan (eller annen ost om man vil)

 Slik lager du det:

  1. Kok opp ca 2 liter vann
  2. Del squashen horisontalt og skrap ut frøene.
  3. Legg butternut squash halvdelene oppe i en kjele, dekk med kokende vann og kok i ca 25 min. Innmaten skal kunne gå å skrape ut med skje.
  4. Mens du koker den kan du forberede fyllet.
  5. Stek oppkuttet løk, hvitløk, sopp og bacon i en stekepanne i litt olje.
  6. Skrap så ut innholdet av butternut squashen, la ca 1 cm være igjen i skallet.
  7. Bland så sammen fyllet med butternut squashen. Tilsett litt salt og pepper.
  8. Putt alt sammen oppe i skallet igjen og topp den med litt revet parmesan.
  9. Sett inn i ovnen på ca 200 grader i ca 10-15min. Supergod servert med en salat og eventuelt brød.

 Butternut squash suppe

Super enkel og knallgod (og ikke minst billig).

 2-4 personer

Dette trenger du:

  • 1 butternut squash
  • 1 stor gul løk
  • 2-3 fedd hvitløk (kan sløyfes)
  • 5 dl vann
  • Skvett matfløte (kan sløyfes)
  • Salt
  • Pepper
  • Urter (tørket eller fersk, koriander eller rosmarin, alt funker)

 Slik lager man det:

  1. Kutt av bunnen og toppen på squashen og skrell den. Skrap ut frøhus.
  2. Kutt opp i biter (størrelsen er ikke så nøye, men ikke for store – da tar det så lang tid i ovnen).
  3. Skrell løk (og eventuelt hvitløk) og kutt opp i biter og legg sammen med squashen.
  4. Hell over en god svett olje og salt.
  5. Bak i ovn ca 25 min på 200 grader til alt har blitt mykt.
  6. Ta en matblender og mos alt sammen, her må du tilsette vann slik at det blir mulig.
  7. Tilsett resten av vannet og matfløten slik at det blir en bra suppekonsistens. Hvor mye kommer litt ann på hvor stor squashen er. Om man vil ha den litt fyldigere kan man erstatte noe av vannet med melk.
  8. Smak av med salt, pepper og eventuelt urter.

 Nyt med deilig brød til!

Entry filed under: Oppskrifter. Tags: , .

Hjerneslag- vet du hva som øker din risiko? TineFotballskoler er i full gang!

4 kommentarer Add your own

  • 1. Tulla  |  juni 22, 2010, kl. 1:15 pm

    Takk for veldig fine innlegg i bloggen Christine! Du har virkelig blåst liv i den og jeg synes du skriver godt og med interessante tema. Stå på 🙂

    Svar
  • 2. Christine  |  juni 22, 2010, kl. 1:25 pm

    Hei

    Tusen takk. Nå ble jeg glad!
    Om det er noe spesielt dere der ute ønsker at jeg skal skrive om så er det bare å skrive inn.
    Christine

    Svar
  • 3. Julia  |  oktober 17, 2011, kl. 11:56 am

    Prøvde den første oppskriften, det ble kjempegodt!
    Har du noen gode idéer til hva man kan lage av Red kuri squash eller Aubergine? Er vegetarianer så prøver å finne så mange gode kjøttfrie oppskrifter som mulig 🙂

    Svar
  • 4. Rikke  |  november 2, 2011, kl. 3:31 pm

    Hei! Jeg har for første gang kjøpt en butternut squash og gleder meg til å prøve den ikveld! hadde tenkt å prøve den første oppskriften deres, men på bildet ser det ut som at det er ris, rosiner og litt andre ting enn bare sopp og bacon. Har dere selv prøvd å lage det?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggers like this: