Sommertid og utepils

juni 16, 2010 at 7:19 am 6 kommentarer

Av Christine

Etter en lang arbeidsdag finnes det vel neppe noe bedre enn å sette seg ute i solen og nyte en iskald øl? Problemet er vel at det sjelden blir en, eller? Når sommeren endelig er her blir det mye grilling på verandaen og picknicker i parken og det blir vanskelig å styre unna alkoholen. Om man skal prøve å tenke litt helsebevisst, hva er da viktig å tenke på i forhold til inntak og valg av alkohol?  

Velg vin fremfor øl

Øl, søte viner, drinker samt likører har et høyt karbohydratinnhold av den usunne typen og virker ugunstig på blodsukkeret ved at den gir en rask blodsukkerstigning. Da er tørr hvitvin eller sprit (med usukret brus) bedre alternativer. Om man allikevel velger øl finnes det mange alternativer med mindre kalorier og lavere karbohydrathinnhold. VG har testet åtte ulike LITE øl. Les om det her og finn din favoritt!

 Ikke drikk på tom mage

Alkohol absorberes raskt inn i blodbanen, særlig på tom mage så derfor er det alltid gunstig å spise noe før. Absorpsjonen skjer hovedsakelig i tynntarmen, med også noe i magesekken. Menn har mer av det mageenzymet som står ansvarlig for nedbrytningen, og derfor tåler menn mer alkohol enn kvinner.

Husk vann!

På varme sommerdager er det viktig å få i seg nok væske og alkohol bidrar lite med dette ettersom det er væskedrivende. En god regel er å bestille et glass vann med hvert glass alkohol. Ofte er hodepinen neste dag forårsaket av dehydrering rett og slett!

 Ha noen hvite dager

I følge de norske anbefalingene burde ikke kvinner overstige 10 gram alkohol per dag, mens 20 gram gjelder for menn. Matvaretabellen oppgir at en halvliter pils (4,7 %) inneholder 17,5 gram alkohol. Det skal med andre ord ikke så mye til for at vi overstiger det anbefalte inntaket. Det er veldokumentert at et for høyt inntak av alkohol kan øke risikoen for en rekke sykdommer så gi leveren en pause innimellom, det tror jeg kan være lurt. Det finnes en rekke deilige alternativer som iste, friske juicer og smoothies som kan være vel så godt!

Utrolig men sant! 

På tal om usunne drikker tror jeg virkelig delstaten California med sin milkshake ’ the cold Stone PB & C’ topper listen! Med sjokoladeis, melk og peanøttsmør som innhold, bidrar den med litt i overkant med 2000 kalorier, like mye som en voksen kvinne trenger i løpet av en hel dag. Tre timers joggetur må til for å forbrenne den!

Reklamer

Entry filed under: Alkohol. Tags: , .

Er det dyrt å leve sunt? Får du nok vitamin D?

6 kommentarer Add your own

 • 1. leif  |  juni 16, 2010, kl. 9:56 am

  Har lest alle dine blogger. Gratulerer som journalist ! Jeg synes du har funnet interessante emner og uttrykker deg klart og fengende.
  Heng i videre i ditt sommervikariat !

  Svar
 • 2. Christine  |  juni 16, 2010, kl. 10:33 am

  Takk skal du ha! Fint at jeg kan glede en gammel far på 83 år også 😉

  Svar
 • 3. Fredrik Gyllensten  |  juni 20, 2010, kl. 12:03 pm

  Gode tips her.. Når det gjelder hodepine etter en kveld med mye alkohol, har du sett noen studier på det? Fordi jeg tror nemlig også at det i de fleste tilfeller kun kan være et resultat av dehydrering, men det er jo utrolig dumt om så mange går rundt og sliter med vond hodepine etter en natt ute på byen, om det enkelt kunne vært kurert med masse vann. Hva tror du/dere?

  Og på et urelatert emne; leste at Tine og Q-Meieriene kanskje måtte endre navn på produktene med ‘Bio’ i navnet sitt pga. nye EU-regler.. Hva skjer med det?

  Svar
 • 4. Christine  |  juni 22, 2010, kl. 1:15 pm

  Hei

  Jeg er enig at hodepinen i mange tilfeller sikkert skyldes dehydrering (og søvnmangel ikke minst!), men det finnes en del andre teorier der ute også.

  En teori er at inntak av etanol fører til vasodilatasjon, altså en utvidelse av blodårene. Når blodårene utvider seg vil det økte blodvolumet i hjernen skape trykk mot smertereseptorene og dette vil oppleves som hodepine.

  En annen teori er at det er selve innholdet i alkoholen som kan gi oss hodepine. «Mørke» alkoholtyper som for eksempel rødvin, øl, sherry etc innholder noe som heter tyramin som kan gi hodepine og trigge migrene hos de som er disponert for det.

  Etter mye googling fant jeg relativt lite informasjon om årsaken til hodepinen. På Helsedirektoratets sider står det at man fremdeles vet lite om hvorfor man opplever bakrus. Det er kanskje ikke helt etisk forskning å be en gruppe mennesker drikke seg fulle for så å se på konsekvensene?;)

  Jeg kommer tilbake med svar på ditt siste spørsmål, jeg vet dessverre ikke nok om dette til å kunne uttale meg.

  Christine

  Svar
 • 5. Fredrik Gyllensten  |  juni 23, 2010, kl. 9:04 pm

  Takk for svar. At rødvin mm. gir enkelte folk hodepine var jeg klar over, men det gjelder jo ikke alle.. Men dehydrering, søvnmangel og vasodilatasjon virker logisk.

  Hva gjelder vasodilitasjon fikk jeg forresten vondt i hodet når jeg prøvde kosttilskudd designet for akkurat det, men jeg får ikke hovedpine av alkohol.

  Svar
 • 6. Fredrik Gyllensten  |  juni 23, 2010, kl. 9:09 pm

  Fikk forresten tilsendt et papir av en kontakt (Alan Aragon)

  «Alcohol Hangover
  Mechanisms and Mediators
  Robert Swift, M.D., Ph.D.; and Dena Davidson, Ph.D.»

  Skal ta å lese gjennom det en av de nærmeste dagene.. Kan sende deg det på mail om du er interessert..

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: