Er det dyrt å leve sunt?

juni 15, 2010 at 10:36 am 3 kommentarer

Mange synes det er dyrt å leve sunt. Men er det egentlig det? Tro det eller ei, men vi bruker faktisk mindre penger på mat nå enn det vi gjorde for 50 år siden!

I 1958 gikk ca 40 % av våre totalutgifter til mat ifølge SSB. Nå bruker vi bare ca 11 %. Det er bare fire andre land som i gjennomsnitt bruker mindre penger på mat enn Norge; Østerrike, Storbritannia, Luxembourg og Irland. Men det er klart, her ser man på hvor mye vi forbruker i forhold til gjennomsnittslønnen, maten kan jo fremdeles være dyr! Det har mine utenlandske venner i hvert fall gitt uttrykk for når de kommer på besøk! Og hva med de som ikke har en god lønn som alle studenter, eldre, uføre etc?

Harryhandel

Da jeg flyttet fra Skottland og hjem til Oslo etter mange år syntes jeg maten var uforskammet dyr og gjorde som mange andre nordmenn – jeg dro på Harryhandel. I fjor rapporterte SSB at nordmenn for første gang hadde handlet for mer enn 10 milliarder kroner i utlandet. 9,6 av disse milliardene gikk til våre naboer i øst. Billig mat, alkohol og tobakk er det som lokker mest. Men det skal ikke være nødvendig å reise til Sverige for å unngå å dykke alt for langt ned i bukselommen. Butikkene her hjemme har til tider gode tilbud og da gjelder det å holde seg fremme og hamstre! Matvarer med kort holdbarhet putter du bare i fryseren. På denne måten unngår du å måtte kaste mat.

Å redusere på kjøttinntaket gjør godt både for helse og lommebok. Kjøtt er ofte dyrt, mens både fisk og grønnsaker er billigere og sunnere alternativer. Pasta, ris (gjerne fullkornsversjoner), linser, bønner og frosne grønnsaker som erter og spinat er billige varer som har lang holdbarhet. Om man har tid lønner det seg å handle inn fersk frukt og grønt hos grønnsakshandlere (på for eksempel Grønland i Oslo), ofte synes jeg både kvaliteten, prisen og opplevelsen er mye bedre enn på den lokale butikken.

Lag mat fra bunnen av

Det kan også være mer økonomisk å lage maten fra bunnen av. Istedenfor å kjøpe en ferdig saus (til for eksempel taco’n som er full av tilsetningsstoffer) kan man røre litt chilli, hvitløk og krydder oppe i en boks med hakkede tomater og gi det et lite oppkok. Det blir billigere, sunnere og garantert bedre! Halv/helfabrikata inneholder dessuten ofte mye salt og sukker som er gunstig å unngå. Lag gjerne store porsjoner og ta med deg til lunsj til skole eller jobb påfølgende dag eller frys ned til en senere anledning.

De siste årene har jeg blitt en ganske så stor Smoothie fan. Det er en utrolig enkelt, sunn og billig måte å få i seg mange vitaminer og mineraler. En overmoden banan danner et bra grunnlag, deretter hiver jeg oppi det jeg har (frossne bær, rosiner, litt havregryn, linfrø) blandet sammen med enten melk eller frukt juice. Fungerer bra som frokost, mellommål eller dessert.

Så altså – tenk litt over hvor du handler og hva du handler, da kan man lettvinnt spare litt penger.

Og husk – du investerer jo i helsen din! Det kan være verdt noen kroner det også 😉

Reklamer

Entry filed under: Sunnhetstips. Tags: , , .

Vil du leve lengre? Her er noen tips (satt litt på spissen). Sommertid og utepils

3 kommentarer Add your own

 • 1. Fredrik Gyllensten  |  juni 20, 2010, kl. 11:53 am

  En del gode tips her, men en ting jeg på ingen måte er enig i er «Å redusere på kjøttinntaket gjør godt både for helse og lommebok».

  Kjøtt er en viktig næringskilde for mennesker, vi kan fint leve uten, ja – men de fleste er enig om at kjøtt har vært en viktig del av vårt kosthold i lang, lang tid. Vi vet også at vegetarianere ofte har lavere enn optimale nivåer av en rekke viktige næringsstoffer.

  En relevant, nylig publisert studie (meta-analysis), viser også at det er behandlet rødt kjøtt, og IKKE ubehandlet ødt kjøtt, som øker sjansen for hjerte -og karsykdommer og Dibetes.

  Svar
 • 2. Christine  |  juni 22, 2010, kl. 12:48 pm

  Hei Fredrik

  Takk for dine kommentarer, gøy med tilbakemeldinger!

  Jeg er helt enig at kjøtt er en viktig næringskilde for mennesker og jeg prøver på ingen måte å overtale folk til å bli vegetarianere her;). Jeg står derimot fast ved at det er billigere å kjøpe grønnsaker fremfor kjøtt og kan derfor være et bra valg når pengene ikke helt strekker til.

  Vi spiser jo kjøtt som aldri før (77kg per år! – det blir litt i overkant av 200gram per dag) så jeg tror ikke det er noe risiko at vi får i oss for lite akkurat ;). Studier viser dessuten at vi fremdeles ikke er flinke nok til å få i oss tilstrekkelig med grønnsaker og om man kutter ned litt på kjøttinntaket sitt så kanskje man erstatter det med grønnsaker?

  Ha en fin dag!
  Christine

  Svar
 • 3. Fredrik Gyllensten  |  juni 23, 2010, kl. 9:19 pm

  Vel nå er grønnsaker massivt mye dyrere enn kjøtt i Norge da, Frosne grønnsaker ligger vel rundt 0,12 kroner per kalori, mens kjøtt får du fint til 0,03 kroner per kalori.

  Men mer grønnsaker bør vi uansett spise, ja.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: