Hvitløk – venn eller fiende?

juni 9, 2010 at 6:34 am 2 kommentarer

Av Christine

At det er en klar sammenheng mellom hva slags mat vi spiser og sykdomsutvikling er det ingen tvil om. Ifølge World Health Organisation kan opp til 80 % av tilfeller av hjerteinfarkt og opp til 50 % av krefttilfeller forhindres ved å spise sunt, være fysisk aktiv samt unngå røyking. Til høsten kommer Nasjonalt råd for ernæring ut med de nye kostrådene som primært har som fokus å forebygge livsstilsrelaterte sykdommer.

Hvitløk, løk og purre er matvarer som de nye kostrådene inkluderer som en viktig del av kostholdet. Man tror at hvitløken stammer fra Asia og har eksistert i flere tusen år. Det var Louis Pasteur som i 1858 oppdaget hvitløkens antiinflammatoriske effekt og under både første og andre verdenskrig ble det brukt som antiseptisk middel mot sår og som beskyttelse mot koldbrann. Hvitløk inneholder kraftige antioksidanter og kan virke forebyggende mot en rekke sykdommer og tilstander så det er bare å finne frem hvitøkspressen og sette i gang!

Rå hvitløk gir best effekt

Noen kanskje unngår i spise hvitløk fordi de er redde for lukten. Når vi spiser hvitløk dannes det nemlig en gass (allyl-metylsulfid) som kroppen ikke klarer å bryte ned og denne overføres derfor til blodet. Derfra transporteres gassen videre til lungene og huden som gir den noe stramme lukten i ånden eller i svetten dagen derpå. Visste du at det kan hjelpe å spise fersk persille?  Det er jo også store forskjeller på hvordan hvitløken spises. Har den blitt behandlet (stekt, kokt) blir effekten noe redusert i forhold til å spise hvitløken rå. Dipper (som aioli) og dressinger kan ofte innholde en god porsjon med rå hvitløk, da kan nok en tyggis være på sin plass, i hvert fall om man sitter i åpent landskap på jobben!

Ovnsbakt hvitløk

Noe som er både enkelt og ordentlig godt er å ovnsbake hvitløk. Stekingen gir hvitløken en mild, søt smak og er perfekt til det meste egentlig. Ikke tror jeg man lukter noe særlig av det heller. Andre gode oppskrifter som inneholder hvitløk kan du søke etter her.  

Slik lager du det:

 • Ta en hel hvitløk, skjær den horisontalt på midten og dryss litt olje over. Her kan man i tilegg kutte opp andre grønnsaker som man ovnsbaker sammen med hvitløken så har man en hel rett. Prøv gjerne rødbete, søtpotet, gulrot og aubergine.
 • Stek i ovn på ca 180 grader i 30 min (bare pass på så det ikke blir svidd)
 • Etterpå er det bare å trykke hvitløksbåtene ut av sine skall og nyte, gjerne sammen med brød og annet tilbehør.

Visste du forresten at ifølge gammel folketro gnidde man inn nøkkelhull og piper med hvitløk for å skremme bort demoner, varulver og vampyrer? Jeg er litt glad for at den tid er over…

Reklamer

Entry filed under: Kreft, Sunnhetstips, Vekt, Vektkontroll. Tags: , , , , , , .

Sommervikar og gjesteskribent Trening under svangerskap gjør godt både for mor og foster

2 kommentarer Add your own

 • 1. Camilla  |  juni 9, 2010, kl. 10:10 am

  Hei!
  For en utrolig inspirerende blogg!
  Jeg har som mål og utdanne meg til ernæringsfysiolog, men vet at det kommer til å bli tøft i og med at jeg har lyst til å komme inn i Oslo. Derfor passer det perfekt med litt ekstra motivasjon fra dere!
  – Camilla

  Svar
 • 2. Christine  |  juni 9, 2010, kl. 11:16 am

  Hei Camilla!

  Takk for den hyggelige kommentaren om en inspirerende blogg! Som gjesteskribent har jeg det utrolig morro om dagen og finner stadig flere temaer som jeg har lyst å skrive om.
  Supert at du har lyst til å bli ernæringsfysiolog, selv har jeg gått to år på skolen og synes at jeg har lært meg masse spennende og nå har jeg bare ett år igjen før jeg er ferdigutdannet. Lykke til med å komme inn i Oslo, men husk at om du ikke gjør det så finnes det andre bra alternativer!
  Christine

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: