Mer grønnsaker, mindre kviser

mai 25, 2010 at 8:01 am 3 kommentarer

Av Marianne

Ungdom er på jumboplass når det gjelder grønnsaksspising, men kanskje ny forskning kan gi dem gode grunner til å begynne å knaske i vei. En stor studie blant ungdom i Oslo-området avslører nemlig at jenter som spiser lite rå grønnsaker har 40 % større risiko for kviser. Studien er omtalt i Dagens Medisin.

I TINE jobber vi mye med å få innsikt i hva som styrer matvarevalgene hos forbrukeren. Ungdommer har gjerne litt andre grunner til å velge sunn mat enn godt voksne. Fremtidig god helse er for eksempel ikke et slående argument for denne målgruppen, men dersom maten kan bidra til å styrke et sunt image og utseende er det desto mer interessant.

Jeg tror at hvis myndighetene ønsker å få opp grønnsaksforbruket er det en bra strategi å støtte denne typen forskning. Myndighetene er jo mest opptatt av å forebygge livsstilssykdommer, men som forbrukere er vi mye mer opptatt av hvordan kroppen påvirkes her og nå. Det siste gjelder særlig ungdom. Jeg tipper at både grønnsaker, fisk og fullkorn smaker ungdommen bedre hvis de får vite at det har positiv effekt på hud, hår og negler,  eller på vekta. Derfor er slik forskning viktig, og vil jo i sin tur bidra til å forebygge livsstilssykdommer også. For maten er jo som kjent ikke sunn før den er spist.

Reklamer

Entry filed under: Barn og ungdom, Nytt fra forskningen. Tags: , .

Istiden er her! Sukker som finnes naturlig i mat er ikke usunt

3 kommentarer Add your own

 • 1. kitty  |  mai 28, 2010, kl. 8:04 am

  Og så er det jo viktig å huske at melk og meieriprodukter kan forårsake kviser, det er gammelt nytt men nevnes også i artikkelen dere refererer til.

  Svar
 • 2. Marianne  |  mai 28, 2010, kl. 11:15 am

  Hei Kitty. Jeg så det, og vi har fokus på at denne bloggen skal gi nyansert informasjon og ikke oppleves som «melkepropaganda».

  Jeg vet at man også har forsket på om melkekonsumet kan påvirke risikoen for kviser og at men i noen befolkningsstudier ser at de som drikker mye melk har en noe økt risiko for kviser. Slike studier kan ikke brukes til å fastslå at det er en årsakssammenheng, men er viktige for å få frem teorier som kan testes ut i kliniske studier (studier der man aktivt tester ut et høyt melkeinntak mot et lavt). Problemet med studiene som er gjort til nå er at man sammenligner de som allerede drikker mye melk mot de som drikker lite, og da vil disse gruppene også skille seg på mange andre områder når det gjelder kosthold og kanskje også fysisk aktivitet, vekt, utdannelse osv. Vi vet derfor ikke om det er effekten av melken som måles, eller av andre faktorer som skiller gruppene. I studier ser man også at de som scorer høyere på et usunt kosthold også er mer utsatt for kviser.

  Melk er nordmenns viktigste kalsiumkilde, og ungdomstiden (da man gjerne også er mest plaget med kviser) er da man legger grunnlaget for å få et sterkt skjelett. Vi ser i dag at mange ungdommer har et alt for lavt kalsiuminntak i forhold til anbefalingene, og det er derfor viktig at ikke melk kuttes ut av kostholdet (i hvert fall ikke uten å ta et tilskudd for å kompensere) uten god grunn. Det trengs mer forskning for å kunne avklare om melk kan ha en betydning for kviser, og om det er en effekt så er det viktig å være klar over at den ikke ser ut til å være veldig stor.

  Svar
 • 3. kitty  |  mai 28, 2010, kl. 1:46 pm

  Når det gjelder sterkt skjelett og kalsium fra melk, er det noe jeg virkelig ikke skjønner. Er ikke Norge et land som ligger i verdenstoppen både hva angår melkedrikking og og benskjørhet? Hvordan forklarer du det?

  Jeg er enig i at kalsium er viktig, men igjen – også når det gjelder kalsium finnes det mange kilder som tradisjonelt utnyttes dårlig i det norske kostholdet. Nå som jeg selv tester ut en helt laktosefri diett, tar jeg også tilskudd for å sikre at jeg får nok.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 134 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: