Du kan stole på Nøkkelhullet

mars 9, 2010 at 11:40 am 10 kommentarer

Av Kirsti

Sunnhet selger, og en rask kikk i butikkhyllene viser at Nøkkelhullet tas i bruk på stadig flere matvarer. Flott at vi har fått en merkeordning som gjør det enklere å velge sunnere, og som myndighetene klart og tydelig står bak!

Men er det sikkert at det ikke er for mye sukker i den Nøkkelhullmerkede yoghurten? Og at ferdigretten inneholder nok grønnsaker? Mattilsynets innledende tilsyns-runde i bedrifter og butikk-kjeder som merker med Nøkkelhull tyder heldigvis på dét. Selv om feil og mangler ble avdekket i merkingen på enkelte produkter er det gledelig at 32 av de 35 produktene som i første omgang ble undersøkt oppfylte vilkårene.  

Du kan stole på at Nøkkelhullet viser vei

For at Nøkkelhullet skal være en nyttig veiviser til de sunnere matvarevalgene er det avgjørende at vi kan være trygge på at det lille grønne symbolet holder hva det lover. Det er derfor veldig bra at Mattilsynet er raskt på banen for å sikre at bedriftene kjenner sitt regelverk, og at produktene som bærer merket faktisk oppfyller kravene i forskriften.

Reklamer

Entry filed under: Merking av matvarer, Nøkkelhull. Tags: , .

Spis smart – ny kokebok for idrettsutøvere Her er de sunneste kjøpebrødene

10 kommentarer Add your own

 • 1. Aurora  |  mars 10, 2010, kl. 10:42 am

  hvem er det egentlig som sponser dere?

  Svar
  • 2. Kirsti  |  mars 11, 2010, kl. 8:28 am

   Hei! Regner med at det er hvem som sponser denne bloggen du tenker på? Alle vi fem som skriver her er ernæringsfysiologer som er ansatt i TINE. Så dette er en del av arbeidshverdagen vår. Vi har skrevet litt om boggen og oss selv under «om bloggen» og «skribentene». Kirsti

   Svar
 • 3. Christin  |  mars 17, 2010, kl. 12:16 pm

  SV: Lise Foss Andersen: Så bra at du kommenterer dette. Som du ser er dette noe jeg har funnet fra en annen nettside, og det er absolutt ikke mitt fagfelt. Jeg setter pris på all ris, ros og kritikk. Det er jo veldig greit å vite, det du sier nå 🙂

  Takk for at du besøkte bloggen min!

  Svar til innlegget. Det er vel og bra at Norge har innført nøkkelhullsmerkingen for å fremme et sunnere kosthold. Men jeg synes det kan være missvisende på mange måter. Det finnes jo loffer som er nøkkelhullsmerket. Er det ikke fort at folk kan tenke at, ahh, denne loffen er sunn? Den er jo ikke det… Den er bare sunnest av alle loffene.

  Svar
  • 4. Kirsti  |  mars 18, 2010, kl. 7:11 am

   Hei! Minst en fjerdedel av kornet i brød må være fullkorn, og det skal være 5 gram fiber per 100 gram for at brødvarer skal kunne merkes med Nøkkelhullet. Dette gjør nok at loff ikke kan merkes med Nøkkelhull, men jeg er likevel enig med deg i at vilkårene for denne matvarekategorien med fordel kunne vært strengere.Vi blir jo anbefalt å spise grovt brød, og brød med 25% fullkorn kan vel neppe sies å være spesielt grovt etter norsk standard…
   Hilsen Kirsti

   Svar
 • 5. Kristianfj  |  mars 21, 2010, kl. 2:50 pm

  Er det ingen menn som jobber hos dere? Eller er de ikke så opptatt av dette temaet som dere er?

  Svar
  • 6. Kirsti  |  mars 22, 2010, kl. 12:16 pm

   Hei! Du har helt rett, -det er tynt i rekkene av mannlige ernæringsfysiologer. Vi har ikke klart å kapre noen av dem. Så det er bare å søke! Kirsti

   Svar
 • 7. Nanne  |  april 27, 2010, kl. 10:58 am

  Ser nå at Grandiosa har kommet med en nøkkelhullsmerket pizza, men pizza er nå pr definisjon ikke som spesielt sunn mat å regne! Etter min mening blir det vanskelig å stole på nøkkelhullet når produkter som ligger i grenseland for kriteriene, blir godkjent. Hvis nøkkelhullet skal vise vei til sunne matvalg, bør det være matvalg som faktisk ER sunne.

  Svar
  • 8. Kirsti  |  mai 5, 2010, kl. 9:18 am

   Hei! Jeg synes kanskje du er litt vel streng med pizzaen (sammen med en god salat er det vel ikke det verste du kan ha til middag…?), men du setter fingeren på et viktig poeng. Det bør være klare og forståelige kriterier for hvilke matvaregrupper som «fortjener» å inngå i ordningen, og hvilke som ikke gjør det. Hvorfor kan smaksatt syrnet melk få Nøkkelhull, mens smaksatt «vanlig» melk faller utenfor? Og hvor er eggene hen, -er ikke de også en viktig del av et sunt kosthold? Her er det helt klart rom for forbedringer. Vi skal stå på for saken! Kirsti
   PS Beklager sent svar, -bedre sent enn aldri håper jeg!

   Svar
 • 9. Bjørn Larsen  |  august 19, 2011, kl. 12:05 pm

  Nøkkelhullsmerking

  Nøkkelhullsmerking av av Pizza Grandiosa er en stor bløff.
  I pizza Inneholder sukker/stivelse tilsvarende 65 sukkerbiter

  Skrevet av Bjørn Larsen Aug. 2011

  Vekt: 570 g
  Næringsinnhold per 100 g:
  Energi:875 kJ / 205 kcal
  Protein: 11 g
  Karbohydrat: 25 g
  Herav sukkerarter: 2,8 g
  Fett og prosentdel fett av totalenergi:6,8 g (29,9 %)
  Herav mettet fett:2,8 g
  Kostfiber:2,6 g
  Natruim 0,5 g (ca 1 % salt)
  Totalt kaloriinnhold per porsjon: En halv pizza oppgis å være én porsjon. Da blir kalorinnholdet 2464 kJ / 589 kcal, eller ca 29 prosent av dagens kaloriinntak, for en kvinne med 2000 kcal behov per dag. Men det som er alvorlig er at pizzaen trigger søtsuget vårt og får oss til å spise/drikke mer sukker.

  Mennesket har utviklet seg i flere millioner år som jegere og samlere, uten store mengde karbohydrater. Da spiste vi det som vi klarte å skaffe oss gjennom Jakt, fiske og samling av røtter, nøtter og noe bær i sesongen. Ren stivelse i form av korn, har vi kun spist i 5-6000 år her i Norden, Mat som vi kjenner i dag som brød, pasta, og poteter kun noen hundre år etter at vi begynte med jordbruk. Bare en begrenset tilpasning av genene våre skjer på så kort tid.
  Med industrialismen for 100-200 år siden, kom fabrikker som produserte store mengder rent sukker og hvitt mel. Ekstra raske karbohydrater som vi ikke har rukket å tilpasse oss.
  På 1980 tallet slo skrekken for naturlig fett igjennom. Lightproduktene dukket opp på alvor. Spiser man mindre fett, behøver man spise ennå mer karbohydrater for å bli mett. Da tok historiens verste fedme og diabetesepidemi fart. Den har rammet USA, fettskrekkens hjemland aller hardest. Men til og med Norge og Skandinavia har andelen fete personer fordoblet siden 1989. I dag vet vi at skrekken for riktig mat med normalt fettinnhold var et feiltrinn.
  Når jeg har dette perspektivet finner jeg det merkelig at myndighetene med sin nøkkelhullsmerking tillater seg å anbefale disse produktene. Ikke alle er like opptatt av ernæring som jeg. Mange tenker ikke over hva de bør spise og hva som kan koste dem helsa. Når dere (myndighetene) går god for produkter som gjør at folk blir syke og dør altfor tidlig, håper jeg at dere tar over dere hvilke ansvar som hviler på deres skuldre. Argumentet at dere merker det sunneste alternativet, kan sammenliknes med å godkjenne rottegift, da det er mye mindre farlig enn blåsyre!. Eller anbefale øl til ungdommer fordi det er mindre skadelig enn brennevin.

  Hva er så galt med nøkkelhullspizza?
  Foruten kjøtt for 3 kroner er det grønnsaker for 50 øre og litt ost, resten av pizzaen er krydder med skadelige smaksforsterkere med giftig glutamat. Det som er virkelig ille: Produsenten har blandet noen speltkorn i hvetemelet for å gjøre pizzaen sunn! , Uansett blir dette melet omdannet til enkle sukkerarter i kroppen så fort du har svelget det. Blodsukkeret stiger til store høyder, Og insulinet som er ett fettlagringhormon demper blodsukkeret i løpet av en time til under normale og du får sug etter mer pizza eller Cola. Og insulinet har lagret litt fett rundt magen din. Alle har vi lyst på litt pizza i blandt, men å fortelle at det er sunt blir for drøyt.

  Det finnes ingen unnskyldning til at man nøkkelhulls godkjenner dårlig «mat». Det skulle i isåfall være at det er sunn løk eller paprika i maten, Da skulle man putte en sitronbåt i vodkaen og nøkkelhullsmerke denne. Dere er opptatt av sene karbohydrater, Karbohydrater er sukker/stivelse og ikke essensielle i kosten. Raske eller seine, det er ikke store forskjellen i pizza uansett.
  Mitt blodsukker gikk opp til 16,0 med å spis slikt mel.

  Den største helseutfordringen I Norge i dag er at folk spiser seg tykke og syke. Se dere omkring. Folk spiser seg fete og syke på grunn av feil kostholdsråd.
  Om dere hadde lært litt fra moderne studier om ernæring, hadde dere visst at det er «mat» som fabrikklaget pizza, pasta og søt drikke som er den største grunnen til at folk blir overvektig og ender opp med diabetes og hjertesykdommer.

  En liter (1 kg) hvetemel inneholder ca 700 g karbohydrater = 350 sukkerbiter a 2 g
  En liter( 1 kg) Coca cola inneholder 106 g karbohydrater = 53 sukkerbiter a 2 g

  Når kommer nøkkelhullsmerking av cola?

  Vennlig hilsen Bjørn Larsen
  Naturalnordic.com/diet

  Svar
  • 10. Kirsti  |  august 20, 2011, kl. 11:27 pm

   Hei, og takk for engasjert innspill til Nøkkelhull-debatten!

   At overvekt er et stort folkehelse-problem er det liten tvil om, men å forklare problemet ved at vi ikke er genetisk tilvendt å spise karbohydrater tror jeg er en forenkling. Vår evne til å tilpasse oss miljøet, og til å nyttiggjøre oss den maten som er tilgjengelig, er jo nettopp årsak til at vi har kommet dit vi er i dag (på godt og vondt, kan man kanskje si…). Mange matvarer som er rike på karbohydrater (som frukt, grønnsaker og fullkorn) er vist i forskningsstudier å være forbundet med god helse. Vi kan imidlertid være enige om at tilsatt sukker og raffinert mel(stivelse) er problematisk, og at høyt inntak kan gi blodsukkersvingninger og dårlig apetittregulering.

   Nøkkelhullsordningens krav til innhold av fullkorn og grønnsaker gjør at pizzaen ( i motsetning til brus og de andre eksemplene du nevner) bidrar med næringsstoffer kroppen trenger. Dette at kun mat som bidrar positivt til kostholdet kan merkes er etter mitt syn noe av det som gjør Nøkkelhullet til et bedre alternativ enn andre ordninger (som GDA eller Trafikklys-merking). Alle modeller som skal forenkle et budskap har imidlertid sine fordeler og ulemper, og jeg kan være enig i at pizza-merkingen ikke er det beste eksemplet på at Nøkkelhullet gjør det enkelt å velge sunnere. Min bekymring går imidlertid ikke i første omgang på innholdet av raffinerte karbohydrater. I en passende porsjon, og med salat som selvsagt tilbehør,vil innholdet av stivelse og påvirkningen på blodsukkeret for de aller fleste være uproblematisk. I en slik sammenheng er pizzaen en helt grei middag i ny og ne. Problemet er nok at det ikke åpenbart for alle at salat eller grønnsaker er en naturlig del av enhver middag. Dersom «sunnhetsstempelet» fører til en oppfatning av at pizza er en fullverdig middag alene, eller til at vi tror vi kan spise ubegrensede mengder, er det imidlertid bekymringsfullt. Det er liten tvil om at det fortsatt gjenstår litt av en kommunikasjons-jobb for at ordningen helt skal treffe mål. Kirsti

   PS Mattilsynet har nettopp åpnet for å komme med innspill til revidering av ordningen. Se matportalen.no

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: