Utviklet treningsprodukter i samarbeid med Olympiatoppen

januar 29, 2010 at 11:58 am 4 kommentarer

Av Lise

Mange av dere har sikkert fått med dere at vi i TINE nettopp har lansert YT – et helt nytt konsept med mat og drikk til før, under og etter trening. Vi har jobbet iherdig med dette konseptet i flere år, og gleder oss veldig til å få disse produktene ut i butikkhyllene  og på treningssentere i løpet av vinteren.

TINE har hatt et samarbeid med Olympiatoppen i mange år. Hensikten har vært å fremme et sunt og variert kosthold knyttet til fysisk aktivitet. Ernæringsfysiologene i Olympiatoppen er tydelige på at melk og meieriprodukter er en viktig del av et sunt kosthold. Både fordi melk inneholder mye vitaminer og mineraler, men også fordi melk inneholder gunstige proteiner.

Gjennom dette samarbeidet fikk vi idéen til YT.  Olympiatoppen ønsket sunne mat- og drikkeprodukter som på en enkel og naturlig måte kunne dekke kroppens behov for riktig næring ved trening. De har derfor vært viktige støttespillere i utviklingen og gitt innspill på den ideelle sammensetningen av produktene.

I samarbeidet med Olympiatoppen har vi ernæringsfysiologene i TINE lært mye om treningsernæring. Litt om hva det er lurt å spise før, under og etter trening, om trening og  behovet for proteiner, om man bør spise mye eller lite karbohydrater når en trener osv. Vi kommer derfor til å skrive en del om treningsernæring i tiden som kommer, og håper at dere som følger bloggen vår synes det blir interessant. I mellomtiden kan du klikke deg inn på yt.no og lese mer om hva du bør spise i forbindelse med trening.

Reklamer

Entry filed under: Idrettsernæring, Trening. Tags: , , , , .

Hvordan unngå at barna blir kresne Hva du bør spise FØR trening

4 kommentarer Add your own

 • 1. magnus  |  januar 30, 2010, kl. 1:46 pm

  Et konkret spørsmål:Hvorfor nedtoner dere i Tine mulige helseeffekter av høyere innehold av CLA og Omega 3 fettsyrer i økologisk melk,
  mens effektene av Engfrisk blir tillagt stor vekt i markedsføringen
  av osten.
  Forventer et skikkelig svar og ikke et:»God dag mann økseskaft»
  På forhånd takk.
  Magnus

  Svar
 • 2. Lise  |  februar 1, 2010, kl. 1:06 pm

  Hei Magnus!
  Det var et veldig godt spørsmål, og sikker noe mange andre også lurer på. Det er ikke av vond vilje vi ikke fremhever effekten av disse næringsstoffene i økologisk melk. Men det finnes klare regler for hvor mye det må være av et næringsstoff i et produkt for å kunne fremheve det i kommunikasjonen. Innholdet må bidra med minimum 15 % av referanseverdien for å kunne si at det finnes i produktet. Innholdet av både CLA og omega 3 når dessverre ikke opp i 15 %, og vi har derfor ikke lov til å si noe om at melk inneholdet det ei heller hvilke positive effekter det måtte ha på helsen.

  Vi har skrevet litt om økologisk melk og sunnhet på tine.no:
  http://www.tine.no/74747.cms

  Håper dette var et relevant svar på spørsmålet ditt.

  Svar
  • 3. Steffen Adler  |  februar 2, 2010, kl. 1:15 pm

   Hei Lise

   Jeg antar at du henviser til referanseverdier i GDA-systemet (veiledende daglig inntak). Der oppgis prosentvis innhold av GDA i en porsjon for energi, sukker, fett, mettet fett etc. Mange produkter er merket med denne informasjonen selv om andelen er under 15%. Næringsdeklarasjonen for Litago Original Sjokolademelk (100 g) spesifiserer for eksempel 12% av referanseverdien for kalsium og 9% for riboflavin. Altså verdier under 15%.

   Jeg har ikke funnet GDA for enkelte fettsyrer (f.eks. CLA) eller enkelte vitaminer. Hvor kan jeg finne disse referanseverdiene?

   Forøvrig er jeg enig med TINEs forsiktige evaluering av økologisk melk og mulige helseeffekter. Ja det er påvist forskjeller mellom økologisk melk og konvensjonell melk men det er også stor variasjon innen produksjonssystemene og vi kan ikke konkludere med at den ene melken er sunnere enn den andre.

   Men matvareproduksjonen burde i tillegg til helseprinsippet også måles i forhold til økologiprinsippet, rettferdighetsprinsippet og varsomhetsprinsippet. Det er disse prinsippene som ligger til grunn for utviklingen av økologisk landbruk.

   Steffen Adler, Bioforsk Økologisk

   Svar
 • 4. Lise  |  februar 2, 2010, kl. 1:58 pm

  Hei!
  Jeg var kanskje litt rask da jeg postet svaret til Magnus. Det stemmer at det ikke er referanseverdier for fettsyrer.
  Dersom man skal trekke frem sunnhets-egenskaper ved matvarer må informasjonen være sann og ikke være egnet til å villede forbrukeren. Dette innebærer blant annet at den helseeffekten man snakker om må være godt dokumentert (det finnes retningslinjer for hva som kan regnes å være god dokumentasjon), og ikke minst at den komponenten man trekker frem må finnes i produktet i en slik mengde at den faktisk har effekt. Engfrisk-osten har også et høyere innhold av CLA og omega-3 enn annen ost. Grunnen til at vi ikke kommuniserer CLA, er at vi mener det ikke er god nok dokumentasjon på at den typen CLA som finnes i melkefett har noen helseeffekt. Når vi ikke kommuniserer innholdet av omega-3, er det fordi innholdet er for lavt til at melk er noen god kilde til omega-3. Selv om innholdet er høyere i økologisk melk enn i vanlig melk er det uansett for lite til at vi kan hevde at du får noen «omega-3-effekt» av å drikke melk.
  Årsaken til at vi kan deklarere innholdet av kalsium og riboflavin på melk og LITAGo Sjokolademelk er fordi vi kommer over 15 % av referanseverdien per porsjon (2 dl).

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: