Ikke kast «gammel» mat

januar 20, 2010 at 2:12 pm Legg igjen en kommentar

Av Kirsti

Hvert år lar den norske kjernefamilien 200 kilo fullt spisbar mat gå i rett i søpla, og sender dermed Norge opp i verdenstoppen på kaste-mat-statistikken(Forbrukerinspektørene på nrk 2 des 2009). Det er ikke en rekord å være stolt av. Vi kjøper inn for mye, lager for store porsjoner, og vi glemmer å bruke pastarestene i lunsj-salaten dagen etter. I tillegg kaster vi alt som har "gått ut på dato", -ofte helt uten grunn.

Dato-merkingen på matvarer er alltid fulgt av en opplysning om produktet er "best før", eller om det har en "siste forbruksdag" (Merkeforskriften). Lær deg forskjellen på disse to begrepene, og du kan spare miljøet for tonnevis med matavfall (og lommeboken for atskillig med kroner).

"Siste forbruksdag" betyr at produsenten garanterer at det er trygt å spise matvaren til og med, men ikke etter,  stemplingsdatoen. Slik merking skal kun brukes dersom det er fare for utvikling av sykdomsfremkallende bakterier eller andre uhumskheter, som i rått kjøtt og kylling, kjøttfarse, innmat eller rå pølse. Som hovedregel skal du ikke spise mat etter "siste forbruksdag". Står det  "siste forbruksdag 17.01.10" på leverposteien som hadde gjemt seg bak agurken innerst i kjøleskapet er det bare to ting å gjøre. 1) La posteien gå i søpla. 2) Planlegg innkjøpene bedre neste gang.

"Best før" betyr ikke "dårlig etter".

Nesten all mat er både god og helsemessig trygg lenge etter stemplingsdatoen. Dersom produktet er merket "Best før" er dette å forstå som en garanti for at matvaren har de kvalitetene og egenskapene du forventer, inntil den aktuelle stemplingsdatoen. Det innebærer foreksempel at kaffen har den aromaen du har betalt for, at innholdet av tiamin i kornblandingen er like høyt som det som er deklarert på pakken (enkelte vitaminer taper seg noe over tid), eller at den umodnede osten ikke smaker som vellagret (vellagret ost er jo noe annet, -som en del av oss gjerne betaler ekstra for…).  Du blir ikke syk hverken av å bruke kardemommen som ble kjøpt inn til julekakene i forfjor, eller av å drikke teen og kaffen som har overvintret på hytta. Det kan dog hende at de smaker litt mindre enn da de var nyinnkjøpt.

På tide å rydde i kjøleskapet? Se, lukt og smak før du kaster mat som er merket "best før"!

NB! Noen ganger må du kikke et annet sted på emballasjen for å finne ut om det er et "best før" eller et "siste holdbarhetsdag"-produkt. Dette skyldes at stemplingsdatoen endrer seg fra produksjon til produksjon og derfor trykkes på underveis, mens opplysningen om holdbarhet ("best før" eller "siste forbruksdag") er en fast del av emballasjen som er laget i forkant.

Altså:

  • Planlegg handleturen
  • Ikke kast "best-før"-merket mat uten å sjekke om den fortsatt holder mål. Se, lukt og smak!
  • Bli flinkere til å bruke rester (Sjekk ut denne boken  fra Grønn hverdag om hvordan du kan re-designe restematen!)
  • Kast mat som er eldre enn siste forbruksdag

 

 

Reklamer

Entry filed under: Merking av matvarer. Tags: , , , , , , .

Kalsium + vitamin D = sant «Æsj, jeg liker ikke fisk!»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: