Ernæringseksperter krangler om kostrådene, igjen…

november 26, 2009 at 1:37 pm 4 kommentarer

Av Lise

Så er det i gang igjen, krangelen om hva man bør spise og hva man ikke bør spise: Mindre karbohydrater eller mindre fett?

I siste utgave av Tidsskrift for den Norske Legeforening går Fedon Lindberg, Dag V. Poleszynzki, Iver Mysterud og Stig Bruset til angrep på norske ernæringsmyndigheter og deres kostholdsanbefalinger. De vil tilbake til steinalderkostholdet med mye fett og lite karbohydrater. 

Alle husker vi den intense debatten som gikk for noen år siden mellom Fedon Lindberg og ernæringsrådet på hvilke kostråd som fremmet bedre helse. Burde vi spise mer eller mindre poteter, ris og pasta. Sett utenfra så det nærmest ut til å være et hatforhold mellom partene, og det var i grunnen bare trist å observere.

Strengt tatt så var vel ikke forskjellene de aller største mellom Fedon og ernæringsrådet. Stort sett så var kostrådene ganske like, men forskjellene om synet på brød og poteter ble slått stort opp i mediene. I høst kunne vi se på NRK Dagsrevyen at Nasjonalt Råd for Ernæring nå er enig med Fedon i at en lavkarbodiett kan være egnet som slankekur. En alltid debattklar Dag V. Poleszynzki ønsker i en artikkel i Mat&Helse naturligvis ernæringsrådet velkommen etter.

Firkløveret mener i artikkelen at vi mennesker fremdeles er mest tilpasset et steinalderkosthold med mye kjøtt, fisk og planter, ikke et kosthold med kornprodukter. De viser til at folkegrupper som fremdeles i dag lever som jegere og sankere ikke sliter med sykdommer som diabetes, overvekt, kreft og hjerte- og karsykdom. Det er vel ikke vanskelig å nikke samtykkende til det siste. Men hadde vi alle sammen klart å leve etter de kostrådene myndighetene gir om mat og fysisk aktivitet, så er det ikke sikkert det hadde stått så galt til med folkehelsa.

Men kan egentlig noen av partene med hånden på hjerte si at de har funnet trylleformelen mot overvekt? Vi blir bare tykkere og tykkere, vi spiser mer og mer sjokolade og salgskurven for frukt og grønnsker har igjen begynt å dale.  Og dette til tross for at det neppe skorter på nok informasjon om sunn mat og helse.

Nå er det nedsatt en nordisk ekspertgruppe som skal revidere de nordiske ernæringsrådene. Kanskje de vil ta evolusjonshistorein med i betraktning slik artikkelforfatterne ønsker. Dette arbeidet skal være ferdig i 2011.

Men mitt stalltips er nok at kostrådene som i dag gjelder i grove trekk også kommer til å bli stående etter 2011. Det er mulig det blir noen små justeringer i retning av mindre karbohydrater og noe mer protein og fett. Men alt i alt så tror jeg nok at vi må belage oss på at ernæringsekspertene kommer til å fortsette diskusjonene også i fremtiden.

Reklamer

Entry filed under: Diabetes, Dietter, Fett, Hjerte og karsykdommer, Kreft, Protein, Sukker, Vekt. Tags: , , , , , , , , , , , , , .

Tran, fiskeolje, selolje og nå krill Mat mot fyllesyke

4 kommentarer Add your own

 • 1. Ray Wong  |  desember 18, 2009, kl. 8:51 am

  Mennesker har behov for karbohydrater, ikke kutte dem ut helt.
  Hadde man inkludert ris og poteter i moderate mengder ville man ikke «gått på en smell» med å spise sjokolade og andre sukkerholdige og usunne «junkfoods». Dette er en konsekvens som oppstår ved å ignorere kroppens behov av karbohydrat.
  Hjernen trenger ca 50- 70 g karbohydrat nesten bare for å fungere optimalt. Gi kroppen det den trenger av naturlige karbohydrater, men ikke overdriv + at man øker den fysiske aktiviteten, Da vil fysikken være i balanse og det er nøkkelen til en sunn helse og en slank kropp! Skal man ned i vekt er det et balansert kosthold som er svaret. Kroppen vil få det den trenger, og risikoen for overdrevent kaloriinntak reduseres, for det er her hovedproblemet for overvekt ligger!

  Svar
 • 2. Lise  |  desember 18, 2009, kl. 11:15 am

  Enig med deg, Wong. Takk for fin kommentar .-)

  Svar
 • 3. Aurora  |  mars 10, 2010, kl. 8:46 am

  jeg har aldri følt meg bedre enn etter jeg kutta ut korn- og meieriprodukter og begynte å spise masse (metta) fett! fordøyelsen funker, eksemen er borte og mettheten varer. gleder meg til å høre resultatene av revideringa, og håper på det beste (og feteste).

  Svar
 • 4. JuJu  |  april 20, 2010, kl. 9:12 am

  Problemet med overvekt har ikke med kalorier å gjøre, det har med blodsukkerbalanse å gjøre. Dermed så er det fortsatt, i år 2010, like unødvndig med karbohydrater. Hjernen klarer seg også fint, selv i ketolyse. Det er allikevel ikke vanskelig å få i seg nok karbohydrater for optimal hjermefunksjon. Eneste jeg kan se for meg der karbohydrater ikke er skadelig, er rett etter en HARD treningsøkt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Feeds

Finn tidligere innlegg

Aktuelt fra Twitter

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Bli med 133 andre følgere

bloglovin
Blogglisten
Bloggurat

%d bloggere like this: